Sokajärven liepeiltä Kajaanista löydät komeat Pirunvaaran luolat

Pirunvaaralta Kajaanista voit löytää upeita luonnon muodostamia luolia, joiden luo johtaa reilut kolme kilometriä pitkä luontopolku. Luontopolku kulkee läpi satumaisen kuusimetsän, ja Pirunvaaran päältä avautuvat hienot maisemat viereiselle Sokajärvelle. Vaaran laella on myös tulipaikka polttopuineen.

Lohtajan hiihtolatujen P-paikka kartalla

Reitin pituus 3,4 km/suunta

Kulkuaika kävellen noin 2 tuntia

Polun voi taittaa niin jalan kuin maastopyörälläkin, ja reittiä huolletaan myös talvisin, jolloin siinä kulkee talvipyöräily-/kävelyreitti.

P-alue

Paras paikka jättää auto on Sokajärventien ja Satumaantien risteyksen vieressä sijaitseva pysäköintialue. Reitti lähtee aivan P-alueen vierestä, ja parkkitilaa on melko paljon. Alueelle on helppo tulla vitostieltä, kun nousee rampilta Sokajärventielle ja ajaa sitä kilometrin verran luoteeseen päin.

Reitin alussa polku kulkee vähän matkaa latupohjaa pitkin ja jatkuu sitten syvemmälle metsään. Maisemat ympärillä vaihtelevat kangasmetsien ja varjoisten, satumaisten kuusimetsien muodossa. Polku on helppokulkuinen, eikä jyrkkiä nousuja ole.

Selkeät opasteet johdattavat kohti Pirunvaaran lakea.

Pirunvaaran laelle noustessa edessä näkyy Sokajärvi, jonka maisemia voi pysähtyä katselemaan nuotion ääreen Pirunvaaran tulipaikalle. Tulipaikan yhteydessä on puuvarasto. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa on tulenteko tälläkin paikalla kielletty, joten tarkista asia ensin.

Luonnon muovaamat luolat sijaitsevat reilun kivenheiton päässä tulipaikasta. Luolille johtaa polku, mutta se on kuitenkin hieman haastava löytää, eikä mitään opasteita luolille ole. Luolia ei ole myöskään merkitty Kajaanin kaupungin ulkoilukarttoihin. Etsivä kuitenkin löytää ja se myös palkitaan, sillä luolat ovat todella hienot! Ensimmäisen luolan läpi pääsee kipuamaan alas tasanteelle, jonka vieressä on toinen, kapea luola, jonka onkaloon mahtuu kävelemään. Kuitenkin varovainen saa ja pitää olla, eikä yksin kannata lähteä seikkailemaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.