Kaunis Iso-Naistenjärvi on omaa nimeään kantavan luontopolun helmi Pirkkalassa

Pirkkala-seura on kunnostanut luontopolun, joka vie kulkijan sekä Pirkkalan suurimmalle suolle että viehättävälle Iso-Naistenjärvelle. Reitti kulkee myös vanhojen kylien rajoja pitkin – rajojen muistona reitin varrella on komeita rajapyykkejä. Pehkusuon ja Iso-Naistenjärven liepeillä on useampikin hyvä taukopaikka.

Iso-Naistenjärven luontopolku Pirkkalassa
Päivämäärä: 2.9.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 261
Reitin pituus: 6,5 km (Jasperintien laidasta Iso-Naistenjärvelle, sen ympäri ja takaisin Jasperintielle)
Kohokohdat: Pehkusuo ja Iso-Naistenjärvi taukopaikkoineen
Parkkipaikka: Jasperintien ja Golfkentäntien kulmassa, tilaa 10 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitillä on joitakin kosteita kohtia, vedenpitävät kengät hyvä valinta.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Tampereen seudun retkeni toinen kohde oli Iso-Naistenjärven luontopolku Pirkkalassa. Olin aiemmin kirjannut sen to do-listalleni nimellä Pirkkala-seuran luontopolku. Nyt tarkistin nimen jopa Pirkkalan kunnalta, nyt käytetään nimeä Iso-Naistenjärven luontopolku.

Blogien perusteella osasin katsoa reitin lähtöpaikan, se on Jasperintiellä Pirkkalassa maakaasulinjaa pitkin kulkevan liikuntareitin alikulkutunnelin kohdalla. Pysäköintipaikkaa en tiennyt. Ajelin Jasperintiellä hieman edestakaisin ja bongasin pienen kentän Jasperintien ja Golfkentäntien kulmassa – siihen oli parkkeerattu pari muutakin autoa. Tätä kirjoittaessani löysin myös Facebookin ”Pro Kurikkakallio” -ryhmästä saman tiedon – luontopolun parkkipaikka ja lähtöpaikka on siellä selkeästi kuvattu. Jätin auton parkkiin ja kävelin alikulkutunnelille. Läksin kävelemään maakaasulinjaa pitkin.

Muutaman sadan metrin jälkeen oli ensimmäinen Pirkkalan reittien opaste. Tässä on helppoa seurata Iso-Naistenjärven kylttiä.

Noin 700 metrin kävelyn jälkeen saavutaan risteykseen, jossa polku erkanee leveältä väylältä. Opasteet ovat selkeitä. Keltaisia nuolimerkkejä on reitin varrella usein – ainakin kaikissa polkujen risteyksissä. Polku on suurilta osin kuin pururataa, kengät pysyvät melko varmasti kuivina.

Polkuosuus alkaa leveänä traktorin urana, mutta kapenee melko pian ihan tavalliseksi metsäpoluksi.

Reitin varrella on kymmenkunta luontotaulua, joissa esitellään alueen eläimiä: mm. liito-orava, pohjantikka, vaskitsa ja metso.

Hieman ennen puoltatoista kilometriä saavutaan reippaaseen ja hieman kivikkoiseen nousuun.

Mäen päällä on nuoli oikealle ja teksti ”Kurikkakallio”. Päätin jättää Kurikkakallion piipahduksen paluumatkalle ja jatkoin reittiä eteenpäin. Hetken päästä saavuin hauskalle kiviröykkiölle. Kävelyni jälkeen luin Pirkkala-seuran sivuilta, että reitti kulkee suureksi osaksi entisiä kylien rajoja pitkin ja niiden muistoina on viisi isoa kivipyykkiä. En ehkä huomannut kaikkia viittä, mutta voin antaa tässä tehtävän seuraaville kävelijöille: bongaa kaikki viisi rajapyykkiä.

Yli kaksi kilometriä takana. Polku ylittää Syrjän metsäautotien. Iso-Naistenjärvelle vielä 350 metriä matkaa.

Metsäautotien laidassa oli kartta, josta käy ilmi parkkipaikat ja reitit Iso-Naistenjärvelle.

Tästä laskeudutaan pururataa pitkin Pehkusuolle ja Iso-Naistenjärvelle.

Pehkusuon läpi kuljetaan erittäin hyväkuntoisia pitkospuita. Niiden varrella on myös pari istuskelupaikkaa.

Luontopolkumies pitkospuilla.

Saavuin Iso-Naistenjärven länsipäähän. Täältä löytyi rispaantunut karttaopaste, jossa mainitaan luontopolun toisen pään olevan tässä pisteessä. Minä halusin jatkaa luontopolkukävelyä vielä sen verran, että kiertäisin Iso-Naistenjärven.

Järven voi helposti kiertää polkua pitkin. Polku kulkee aivan rantojen läheisyydessä.

Pohjoisrannalla on peräti kolme taukopaikkaa. Kaksi ensimmäistä on yksinkertaisia pöytä/penkki-yhdistelmiä (blogin pääkuvassa ensimmäinen) ja lopulta vastaan tulee myös laavu, jonka yhteydessä on useampikin pöytä- ja penkkiryhmä.

Laavulla oli tarkempi kartta Iso-Naistenjärven alueesta. Kartat voisivat olla hyödyllisiä myös retken suunnittelijalle – ehkäpä nämä voisivat olla netissäkin. Ovatpahan nyt ainakin tässä blogissa!

Pidin kahvitauon ja sen jälkeen kiersin Iso-Naistenjärven ympäri rantoja pitkin. Etelärannalta löytyi kiva uimapaikkakin. Tänään ei tehnyt mieli uimaan – oli melko tuulinen ja viileähkö syyskuun alun päivä.

Palailin samaa reittiä takaisin. Nyt piipahdin Kurikkakalliolla. Sieltä avautui rajoitettu maisema lounaaseen. Vasemmalla näkyvässä kyltissä lukee ”Birgitan polku”. Täältä on siis yhdysreitti noin 50 kilometrin Birgitan polulle, joka kulkee Lempäälän maastoissa.

Palasin Jasperintielle ja parkkipaikalle. Matkaa kertyi noin 6,5 km ja aikaa käytin noin kaksi tuntia. Iso-Naistenjärven rannalla tapasin yhden ulkoilijan, samoin muutama ulkoilija käveli vastaani maakaasulinjalla. Reitti on keskivaativa – korkeuseroa on noin nelisenkymmentä metriä ja Kurikkakallion nousu oli melko jyrkkä ja kivikkoinen, muuten pääsi melko helpolla.

Pidin Pehkusuon ja Iso-Naistenjärven maisemista kovasti. Myös metsäpolku rajapyykkeineen ja Kurikkakallion näköalapaikkoineen oli miellyttävä kävellä. Lopuksi vinkki lähellä asuville: luontopolun varrella näytti olevan melko hyvää sienimaastoa. Sienikori mukaan ja menoksi!

Sijainti: N=6816990.774, E=321649.697 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.440522939, GEO:lon=23.660412418

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Niihaman luontopolku Tampereella
Maatialanharjun luontopolku Nokialla

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.