Puolitoista kilometriä suorantaa sekä kivoja opastauluja – Vuoreksen Koukkujärven luontopolku Tampereella

Koukkujärvi sijaitsee Tampereen Vuoreksen kaupunginosassa. Sen ympäri kiertää noin puolentoista kilometrin luontopolku. Rannat ovat pääosin suota ja siksi reitti on suurilta osin pitkostettu. Reitin varrella on yhdeksän opastaulua, joissa voi lukea tietoa ympäröivästä luonnosta.

Vuoreksen Koukkujärven luontopolku Tampereella
Päivämäärä: 2.9.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 264
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Luonnonsuojelualueen rehevä luonto
Parkkipaikka: Koukkuaurankadun laidassa. Hyvin tilaa, ainakin syyskuisena arkipäivänä. Reitin lähtöpaikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät. Reitin ympäri kiertäminen rantoja pitkin hyvin helppoa.
Varusteet/jalkineet: Suurimmaksi osaksi pitkospuureitti, voi kulkea kaikilla jalkineilla. Muutama kurainen kohta kuitenkin.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Olin juuri kävellyt Pirkkalassa Iso-Naistenjärven luontopolun ja tarkistin sääennusteen. Pari tuntia aikaa – sen jälkeen pitäisi alkaa melkoinen sadekausi. Kerkeäisin vielä hyvin kävellä yhden lyhyen luontopolun, joka sijaitsee melko lähellä, Tampereen Vuoreksen kaupunginosassa. Ajelin Vuoreksen läpi ja ihmettelin maisemia – kaupunginosa on tainnut ilmestyä tänne tyhjästä sen jälkeen, kun täällä seudulla itse hetken asustin (yli 30 vuotta sitten, myönnettäköön)…

Parkkipaikaksi on netissä mainittu Koukkuaurankatu. Taisin olla hieman hätäinen ja parkkeerasin jo edelliselle kadulle, Koukkurannankadulle, siinä kun oli hyvin tilaa. Kävelin ehkä 300 metriä lähtöpaikalle ja totesin, että hyvin olisin saanut auton Koukkuaurankadullekin. Kadun päästä oli enää ehkä 50 metriä luontopolun alkuun. Pitkospuut johtavat lähtöpaikalle.

Lähellä Koukkujärven rantaa sijaitsee luontopolun opastaulu, jossa kävijä toivotetaan tervetulleeksi.

Tästä alkaa ympyräreitti. Suuntaa ei liene määritelty, kiersin vastapäivään, kuten useimmat reitit. Vaikka reitti on suureksi osaksi pitkostettu, välillä kuljetaan myös melko soisen rannan tuntumassa – polulle on onneksi tuotu hieman haketta.

Vuoreksen talot ovat täällä Koukkujärven itäpuolella lähituntumassa.

Reitin varrella on yhteensä yhdeksän opastaulua. Ensimmäisen aiheena on vesiekosysteemin ravintoverkko.

Luontopolun ainoa istuskelupaikka taisi olla heti reitin alkupuolella, järven itärannalla.

Mukava pitkospuuosuus johdattelee järven pohjoisosaan ja luonnonsuojelualueelle. Pitkospuut luikertelevat koivujen välissä kuin käärme. Mukava sellainen.

Koukkujärven pohjoispäässä ollaan luonnonsuojelualueella, kuten opastaulukin kertoo. Reilun hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue suojelee ennen kaikkea tervalepikkoa sekä ranta- ja vesikasvillisuutta ja siten mahdollista lummelampikorennon asuinpaikkaa. Tässä luontopolku kurvaa kohti järven länsirantaa.

Länsirannalla voi opiskella vaikkapa järven ja rannan kasveja. Opastaulut ovat kautta linjan huippukunnossa.

Etelärannalle kurvatessa ollaan jo melkein reitin loppumetreillä. Täällä voi tutustua vielä veden laadusta kertovaan opastauluun. Vesi on tyydyttävää ja pH-arvoltaan noin 6, joka on ilmeisen kriittinen esim. ravuille ja lohi- ja särkikaloille, ne eivät selviä kovin happamassa vedessä.

Viimeiset metrit pitkospuita pitkin.

Kierros päättyi. Puolentoista kilometrin kävelyyn meni aika lailla tasan puoli tuntia. En pitänyt taukoja. Matkalla tapasin pari muutakin ulkoilijaa.

Reitti oli pieni välipalanen, mutta hauska sellainen. Ennen kaikkea opastaulut ovat loistavassa kunnossa, samoin kaikki pitkokset. Ehkäpä reitillä voisi olla myös pöytä/penkki-ryhmä eväshetkeä varten? Joka tapauksessa mukava pikku luontopolku hyvin lähellä Tampereen keskustaa (ja myös liikenneyhteyksien varrella!).

Sijainti: N=6815123.947, E=329252.647 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.432553189, GEO:lon=23.796857161

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Iso-Naistenjärven luontopolku Pirkkalassa
Niihaman luontopolku Tampereella

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.