Nokian Pirunpesä, eli Pirunpesäkivi

Pari kuukautta sitten julkaisimme jutun Heinäveden tafoneista. Jatkona tuolle kävimme menneenä viikonloppuna tutustumassa yhteen Suomen upeimmista tafoneista, Nokian Pirunpesään, joka myös Pirunpesäkivenä tunnetaan. Maineensa veroinen se olikin, varmasti yksi luontomme erikoisimpia muodostumia.

Tafoni on nimitys kivelle tai kalliolle, jonka kylkeen on syntynyt lämpötilan ja kosteuden vaikutuksesta hiljalleen rapautumisonkalo. Kun rapautuminen on kerran lähtenyt käyntiin, ei se enää pysähdy. Vuosisadat ja tuhannet ovat tehneet tehtävänsä ja kovertaneet Nokialle melkoisen taideteoksen.

Pirunpesäkivi on suonigneissilohkare, joka sijaitsee Kuloveden rannalla Vanajavuoren pohjoisrinteellä. Pituutta sillä on viitisen metriä, leveyttä saman verran ja korkeutta siinä kolmen metrin hujakoilla.

nokian pirunpesäkivi (1)

Vihjeen kiven erityislaatuisuudesta saa jo sitä lähestyessä. Ylärinteen puolelle näkyy sen takaosassa pieni kolo, heti suojelusta kertovat merkin takana. Oikealla sivulla kivessä on suurempi aukko, josta pääsee ryömimään sen sisälle ja alarinteen puolelta se paljastaa koko komeutensa! Kiven alapuolella ammottaa suua, toinen silmä tuijottaa avonaisena järvelle, toinen on tiukasti ummessa.

nokian pirunpesäkivi (8)

Jos tuima tuijotus ei tulijaa onnistu pois karkottamaan, kannattaa ryömiä sisään suuaukosta. Siellä pääsee ihailemaan tafoneille ominaista hunajakennoa muistuttavaa muodostelmaa, joka peittää koloverkoston sisäpintoja kauttaaltaan.

nokian pirunpesäkivi (10)

Jos katseen antaa vaeltaa, näkee, kuinka kolojen verkosto risteilee läpi kiven kahdessa kerroksessa. Pituussuunnassa ohkareen lävitse ei mahdu ryömimään, mutta sivulla olevaan suurempaan aukkoon mahtuu hyvinkin. Näyttävyydestä ja yleisestä merkittävyydestä johtuen Pirunpesäkiven kolo määritellään myös luolaksi.

nokian pirunpesäkivi (11)

Kivellä kerrotaan olleen suuria voimia. Se on palvellut muinoin seitana. Syystäkin, on se sen verran näyttävä.

Heti Pirunpesäkiven länsipuolella on toinen hieman pienempi lohkare, jonka alapuolella voi pienestä kolosta kurkistaessa havaita olevan meneillään myös rapautumisen. Muutaman tuhannen vuoden päästä paikalla voi olla kaksikin mainittavaa tafonia.

Hetkisen tuijottelin vielä kiveä. Tuumin, että pimeällä sen luonteen voisi oikealla valaisulla saada vielä selkeämmin esiin. Jos suusta ja silmästä kajastaisi valo…

nokian pirunpesäkivi (12)

Vaikka Nokian Pirunpesä ei varsinaisten turistireittien varrella ole, on se sen verran ihmeellinen, että sitä kannattaa poikeata vasiten katsomaan, jos Tampereen suunnalla sattuu suinkin liikkumaan. Autolla pääsee noin 500 metrin päähän kivestä, josta eteenpäin on syytä kävellä. Lähistöllä sijaitsee mökkejä, joten kulkijan on hyvä muistaa olevansa vieras niillä main ja käyttäytyä sen mukaisesti.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6816393 E 297898

3 replies
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Se tosiaan on yksi Suomen erikoisimmaista luonnonihmeistä. Ihmettelen sitä, että vaikka se on tosiaan merkattu nähtävyydeksi tiekarttoihin ja on myös Nokia kaupungin sivuilla nähtävyytenä..jne. ei sinne kyllä tavallisella kesämatkailijalla taida olla mahdollisuutta löytää.

    Vastaa
    • Huttusen Antti
      Huttusen Antti says:

      Aika monen mutkan takana se oli. Useamman kerran piti kartasta hakea uskonvahvistusta.

      Vastaa
  2. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Jotkut pienet opasteet voisi tosiaan olla. Mutta varmasti tuo mökkien läheisyys on yksi syy, jos valtatieltä olisi suuret opasteet voisi kävijämäärät kasvaa helposti häiritseviksi. Oli miten oli, kyllä sinne löytää ne ketä paikka oikeasti kiinnostaa. Ehkä se on kohteen suojelunkin kannalta hyvä, että ihan kaikki ohikulkijat ei sinne poikkea!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.