Kolin Pirunkirkko

Kolin eteläpuolelta, noin 12 kilometrin päästä löytyvä Pirunkirkko on merkillinen ja kokemisen arvoinen kohde. Luontoon.fi-sivuston mukaan ”Pirunkirkko on Z-kirjaimen mallinen 34 metriä pitkä ja 1–7 metriä korkea rakoluola, johon liittyy mystisiä tarinoita.” Ja niin totta tosiaan liittyy – luolasta kerrotaan tarinoita niin taiteilijoihin, noitiin kuin itse piruunkin liittyen.

Kansanperinteen mukaan luola on itse asiassa varsinaisen kirkkosalin eteinen. Tarinan mukaan se, joka pystyy kiipeämään pirunkirkon peräseinällä sijaitsevan syvennyksen luo, näkee siellä pienen pirun kirkkosalin penkkeineen.

Luolaa ovat käyttäneet useat noidat, joista tunnetuin on Ukko Kinolainen. Hän oli niin iso noita, että lähteidenkin vesi alkoi kiehua, kun hän saapui lähteelle.

Luolassa ovat käyneet useat taiteilijat. Luolan seinämään kirjoitti Eero Järnefelt punaisella runon, joka nykyisin erottuu huonosti.

”yksi salaisuus yks henki,
yksi onni kumpaisenki,
on kirkko tämä,
sen pyhyyttä muistelemma aina”

Eero Järnefelt

Rantatien varressa on tien vieressä pysäkki, josta moniportainen polku johdattaa luolalle. Ennallistajan polkua seuraamalla voi Pirunkirkkoon poiketa myös Herajärven kierrokselta.

Kartta kohteeseen. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6993863 E 647557

Lue lisää:

Kolin kansallispuisto – Retkipaikan tarinat ja vinkit

Luontoon.fi: Kolin nähtävyydet

Tarinoita Kolilta (pdf, Ukko-Kolin ystävät)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.