KOLIN KANSALLISPUISTO

Voimakkaiden henkien Koli

Jo pelkkä Kolin nimi, kun sitä matkan lähestyessä maisteli, herätti syvän kunnioituksen. Vaan jahka lähestyessämme erään rinteen laelta avautui näkymä Kolin ylväästi kohoaville rinteille, nousi tuo tunne aivan uusiin mittoihin: Nyt oltiin tulossa totisesti suureen paikkaan!

Jylhää Kolia pidettiin pyhänä alueena, jolla kerrotaan asuneen mahtavia henkiä. Kansanrunossa näistä kerrotaan: ”Kolin korkeat isännät, Mustarinnan murhat miehet”.

Koska aluetta pelättiin voimakkaiden henkien vuoksi, asutettiin se asutettiinkin vasta 1700-luvun puolivälissä, liki parisataa vuotta ympäristöään myöhemmin.

Seudun maisemat ovat vertaansa vailla ja siten tehneet vaikutuksen lisäksemme moneen muuhunkin, jo kauan kauan ennen meitä. Seudun matkailullinen vetovoima hoksattiin viimeistään 1800-luvun lopulla. Ilmeisesti noihin aikoihin on saanut alkunsa myös perinne uhrihalkeamaan pudotettavasta kolikosta.

Kolin rinteiltä löytyy Suomen pisin luola, kymmenen muuta mainittavaa koloa, vesiputous, ahot, huhdat ja kaskimaisemat, hiidet, lohkareet ja kaiken hyvän päälle vielä sitä rinnatusten Pielisessä kulkeva harju, joka näyttää itsensä ihmiselle pitkien kapeiden saarteen kauniina jonona.

Nähtävää ja koettavaa riittää siis pidemmäksikin aikaa.

MAJOITUS JA PALVELUT KOLILLA

Löydä mökkisi Kolilta!

Tiesitkö, että ylhäältä Ukko-, Akka- ja Paha-Kolin huipuilta avartuva maisema ei suinkaan ole kaikki mitä Kolilla on tarjota? Alhaalla Pielisen aalloissa sinua odottavat erikoiset hiekkasaaret, metsien kätköissä ammottavat synkät luolat ja lukemattomien reittien valikoima kutsuu kulkemaan kaikkialla kansallispuistossa.

Jotta voit nauttia Kolin annista täysin, kannattaa varata mökki, jonka pehmeään petiin on hyvä vetäytyä retkipäivän päätteeksi omaan rauhaan lepäämään.

Löydä ja varaa mökkisi Kolilta >>

Tsekkaa nämä!

Kolin Luontokeskus Ukko

KoliHusky, koiravaljakkoretket

KoliActiv, välinevuokraus, ruokapalvelut, ohjelmapalvelut

Paimentupa, maastoratsastus ja majoitus

MITEN KOLILLE PÄÄSEE?

Omalla autolla tai kimppakyydillä

Lähin linja-autopysäkki sijaitsee 9 kilometrin päässä Kolilta. Kolille on kuitenkin helppo saapua omalla autolla tai kimppataksilla.

Omalla autolla

Pysäköintialueet ja -paikat

Pohjoisesta etelään:

Näet pysäköintipaikkojen ja -alueisen sijainnin myös kartaltamme sekä mobiilisovellukseltamme.

Julkisilla

 • Linja-autolle lähin pysäkki sijaitsee Kolinportilla Ahmovaarassa, 9 kilometrin päässä Kolilta. Bussit kulkevat Joensuusta.
 • Kimppataksi palvelee Joensuun ja Kolin välillä, ja kyyti kannattaa varata viimeistään edellisenä päivänä. Lue lisää.
 • Alueella toimii myös retkeilijöiden noutopalvelu. Lue lisää.
 • Kolin paikallisliikenne toimii niin ikään tilauksesta. Lue lisää.

Vuokraa retkiauto Sixtiltä

Vuokraa juuri omiin tarpeisiisi sopiva retkiauto Sixtiltä. Retkipaikan lukijana saat autovuokrasta 10% alennuksen.

Vertaa vaihtoehtoja!

KOLIN REITIT

Ensi kertaa Kolilla?

Kolille ensimmäistä kertaa suuntaava haluaa takuulla nähdä ikoniset maisemat Ukko-Kolin huipulta. Huipulle on kävelymatkaa vain 0,8 kilometriä, ja läheiselle näköalatasanteelle pääsee vaikka lastenvaunujen kanssa.

Kolin kansallispuisto tarjoaa kuitenkin paljon muutakin. Voit vaeltaa Herajärven kierroksen, jonka pituus on reittivalinnoistasi riippuen 30 tai jopa 60 kilometriä. Kansallispuisto pursuaa reittivalintoja niin kesällä kuin talvella.

Kesäreittejä

 • Nousut Ukko- ja Akka-Kolille, molemmat 0,8 km/suunta. Molemmat reitit osittain kuljettavissa lastenvaunujen kanssa. Lähtö molemmille Luontokeskukselta. Lue juttumme Ukko-Kolilta tästä.
 • Paha-Koli, 1,2 km/suunta. Lue juttumme tästä.
 • Huippujen kierros, 1,4 km, rengasreitti. Helppokulkuinen klassikkoreitti Kolin ikonisimmissa maisemissa. Lähtö Luontokeskukselta.
 • Kolinuuron kierros, 3,5 km, rengasreitti. Vaativa mutta upea suurten korkeuserojen reitti. Lue juttumme tästä.
 • Herajärven kierros, 30–61 km, on Kolin kuuluisa vaellusreitti. Lue vaelluskertomuksemme tästä.

Katso Kolin kaikki kesäreittivaihtoehdot Luontoon.fi-palvelusta.

Talvireittejä

 • Hiihdä: Kolin vaaraladut, 3 ja 7 kilometrin rengasreitit talvisissa Kolin maisemissa. Kolin alueella yhteensä 50 kilometriä hoidettuja latuja.
 • Lumikenkäile: Huippujen lumikenkäreitti, 1,5 km, kulkee Ukko-, Akka- ja Paha-Kolin vaaroilla.
 • Kävele: Ukko-Kolin huipulle, 400 metriä, lähtö radiomaston kulmalta.
 • Laskettele: Kolin laskettelurinteet sijaitsevat korkeiden huippujen tuntumassa. Rinteiden ohessa paljon palveluita matkailijalle.
 • Moottorikelkkaile: Moottorikelkkareitti kulkee Ahmovaarasta Kolin kylän kautta Pieliselle, josta jatkuu edelleen Juukaan, Nurmekseen, Lieksaan, Enoon ja Joensuuhun. Kansallispuiston alueella moottorikelkkailu on kielletty, myös puistoon kuuluvissa saarissa.

Katso Kolin kaikki talvireitit Luontoon.fi-palvelusta.

Melonta & Pyöräily

Melontakohteita Pielisellä:

Pyöräilyreittejä:

 • Kolin pyöräilyreitti kulkee mm. Jeron, Herajärven ja Pielisen rantamaisemissa. Katso reitti tästä.

Lue lisää

TARINAMME KOLILTA

%d bloggaajaa tykkää tästä: