PATVINSUON KANSALLISPUISTO

Suomunjärven hiekkarannat lumoavat

Oletko koskaan saanut seurata karhun touhuja luonnossa? Haluaisitko nähdä ahman jolkottelevan metsässä, tai meloa upeissa Itä-Suomen maisemissa?

Patvinsuon kansallispuisto on yksi maamme erämaisimmista kansallispuistoista. Sen helmi on suuri Suomunjärvi, jonka rannat lumoavat kauneudellaan. Järvellä on rantaviivaa 34 kilometriä, josta jopa 24 kilometriä on ihanan valkoista hiekkarantaa!

Varaa Suomun Luontotuvalta rantasauna ja pulahda hiekkapohjaisen, kirkasvetisen järven laineisiin. Kajakilla tai kanootilla voit lähteä ihailemaan hiekkapohjaa veden selälle.

PATVINSUON MAJOITUS JA PALVELUT

Löydä mökkisi lähialueelta

Kuvittele hiljainen itärajan erämaa, jossa luonto elää villinä ja kauniina omissa oloissaan. Miltä maistuisi vaellus ympäristössä, jossa tummat metsät ja vitivalkoiset hiekkarannat reunustavat suurta järvenselkää?

Varaa tukikohdaksesi mökki, niin pystyt sukeltamaan kansallispuiston syliin virkeänä ja levänneenä.

Löydä ja varaa mökkisi Ilomantsista >>

Löydä ja varaa mökkisi Lieksasta >>

Patvinsuon alueella järjestetään muun muassa villieläinten, kuten suurpetojen valokuvausmatkoja. Voit hyvällä onnella saada tarkkailla jopa tuikiharvinaista ahmaa. Puistosta löytyy hyvä valikoima majoitus-, ruoka- ja ohjelmapalveluita sekä välinevuokrausta. Vuokraa paikan päältä kanootti tai kajakki ja lähde melomaan Suomulle! Talvisin kansallispuisto on oiva hiihtokohde. Tai ehkä kiidätkin maiseman halki koiravaljakolla?

Tsekkaa nämä!

MITEN PATVINSUOLLE PÄÄSEE?

Saavu Patvinsuolle omalla kyydillä

Patvinsuo on erämaisen Itä-Suomen kruunu ja sen verran kaukana kaikesta, ettei sinne kulje julkisia.

Omalla autolla

 • Pysäköintialueita on 9, näet niiden sijainnin kartaltamme. Saapuminen autolla Lieksan tai Joensuun suunnasta.
 • Suomun luontotuvassa on mm. näyttely, kahvio ja välinevuokrausta. Osoite Suomuntie 54, Hattuvaara. Lue lisää tästä.

Julkisilla

 • Julkisilla ei pääse Patvinsuon kansallispuiston alueelle, vaan lähimmillään Uimaharjuun.
 • Uimaharjusta on 40 km ja Lieksasta 55 km Suomun luontotuvalle.
 • Ks. lisätiedot matkahuolto.fi ja vr.fi

Vuokraa retkiauto Sixtiltä

Vuokraa juuri omiin tarpeisiisi sopiva retkiauto Sixtiltä. Retkipaikan lukijana saat autovuokrasta 10% alennuksen.

Vertaa vaihtoehtoja!

PATVINSUON REITIT

Ensimmäistä kertaa Patvinsuolla?

Patvinsuon kansallispuistosta löytyy reittejä sekä pitkään vaellukseen että lyhyisiin päiväretkiin. Puisto on upea kohde kaikkina vuodenaikoina. Suomunkierto on 15 kilometriä pitkä rengasreitti, joka kiertää koko kauniin järven ympäri. Lyhyempiäkin rengasreittejä löytyy, muun muassa 4,5 kilometriä pitkä Mäntypolku.

Melojalle Suomunjärvi on todellinen helmi, sillä se on matala ja kirkasvetinen – voit seurata järven upean hiekkapohjan maisemaa lipuessasi Suomun aalloilla. Kanootteja ja kajakkeja voit vuokrata vaikkapa Suomun luontotuvalta.

Suomunjärven ympäristöstä löytyy hyvä valikoima erilaisia tuli- ja taukopaikkoja. Puiston eteläosassa tulipaikkoja on myös muutamia. Patvinsuon kansallispuistossa on 9 pysäköintialuetta, joille autolla tuleva retkeilijä voi jättää ajoneuvonsa luontoon karatessaan. Kaikki puiston yleiset palvelut selitteineen löydät kartaltamme. Huomaathan, että Suomun tuvan edustalla on jopa vuokrattava rantasauna! Suosittelemme!

Villieläimet elävät Patvinsuolla omaa arkeaan. Niiden näkeminen retkellä vaatii hyvää tuuria, ellet sitten majaile piilokojussa. Talvisella hiihtoretkellä eläinten jälkiä voi kuitenkin nähdä hangella, kun muistaa pitää silmänsä auki.

Reittisuosituksemme

 • Kuusipolku, 3 km, kiertelee puiston hätkähdyttävän kauniissa aarnimetsissä. Lue tarinamme tästä.
 • Mäntypolku, 4,5 km, on metsä-, suo- ja hiekkarantamaisemineen täydellinen maistiainen ensikertalaiselle. Polun pituus riippuu reittivalinnastasi. Lue tarinamme tästä.
 • Suomun kierto, 15 km, kiertää koko kirkasvetisen Suomunjärven, jonka hiekkarantamaisemat ovat kuin toisesta maailmasta. Lue tarinamme tästä.

Muista myös nämä

 • Lakkapolku, 3,3 km, on helppo rengasreitti avosuomaisemissa. Lähtö Surkansuon P-alueelta.
 • Patvinkierto, 25 km, kulkee tasaisessa ja kauniissa suomaastossa. Reitin varrella useita taukopaikkoja. Mahdollisia aloituspaikkoja useita, reitin lopullinen pituus riippuu omista valinnoistasi.
 • Katso lisää Patvinsuon reiteistä Luontoon.fi-palvelusta.

Pitkät vaellusreitit

 • Susitaival, 97 km, on oivallinen vaellusreitti itäsuomalaisen luonnon rauhaa rakastavalle. Ilomantsin Möhköstä alkavan reitin päätepiste on Suomun luontotuvalla. Lue lisää tästä.
 • Karhunpolku, 133 km, on vaellusreitti halki liki asumattomien seutujen. Reitti alkaa Suomun luontotuvalta ja päättyy Teljon levähdysalueelle Sotkamossa. Lue lisää tästä.

JUTTUMME PATVINSUOLTA

%d bloggaajaa tykkää tästä: