Koitereen hiekkarantainen Lammassaari kutsuu melojaa nauttimaan hiljaisuudesta

? Koitereen Lammassaari kartalla
? 7 tulipaikkaa, osassa laavu tai kota. Lähisaarissa on lisää tulipaikkoja, autiotupa sekä vuokratupa.

Koitere, Karjalan helmi! Myös Koitereen muut lempinimet, kuten Pohjois-Karjalan Phuket, ovat täysin oikeutettuja. Koitere on erämainen järvi, jonka pohjoisilla rannoilla ei ole mökkejä eikä asutusta. Siksi se on upea kohde rauhaa rakastavalle melojalle.

Kiireisen ja stressaavan arjen keskellä vaimoni ehdotti minulle parin päivän melontareissua. Yhden illan puntaroin parin vaihtoehdon välillä, mutta päädyin kuitenkin Koitereeseen. Halusin olla yksin ja hiljaa, joten siihen tämä järvi sopii oikein hyvin. Kahden päivän aikana näin viisi venettä ja tapasin kaksi ihmistä. Ajatella, keskellä kauneinta kesää!

Lähdin liikkeelle Ruotinniemen venerannasta (kartta) kahdeksan aikaan ja meloin Maijanluhtaan (kartta) keittelemään aamukahvit. Autiotuvan omistaa ja huoltaa Kivilahden kalastuskunta. Tupa on rehevällä lehtipuuvaltaisella saarella, jossa viihtyvät itikoiden lisäksi myös punkit. Lyhyen käyntini jälkeen löysin housun lahkeelta yhden punkin ja seuraavana päivänä toisen uppoutuneena selkääni.

En löytänyt tietoa missä käytössä tämä tupa on aiemmin ollut. Hirsistä päätellen rakennus on kuitenkin vanha. On mahdollista, että se on siirretty saareen muualta jälkeen päin.

Maijanluhdasta matka jatkui Hirvatsaaren länsirantaa kohti pohjoista. Kierrettyäni pohjoiskärjen, pysähdyin sileälle rantakalliolle pitämään ruokataukoa. Koitereella rannat ovat tyypillisesti joko sileitä hiekkarantoja, karkeampia sorarantoja, louhikkorantoja tai sileitä kallioita. Ns. mutarantoja ei taida olla ollenkaan. Järven pohjoispuolen korkeat vaarat tuovat mieleen Lapin maisemat.

Pilvisyydestä huolimatta sää oli lämmin. Aurinko paistoi pilvien väleistä ja vesi oli lähes tyyni. Oli suorastaan nautinnollista meloa. Edessä Multavieremä ja etuoikealla 4,5 kilometrin tyyni järvenselkä. Seuraavana päivänä pääsin kokemaan miltä tuntuu, kun 6–7 metriä sekunnissa puhaltava tuuli puhkuu tätä järvenselkää pitkin.

Lopulta saavuin yöpaikkaani Lammasaareen. Saaren rantaan on EU:n leader-hankkeena rakennettu laituri, kota, liiteri, laavu, jne, Lapsille on tehty keinut ja keinulauta, isommille on tuotu jopa puutarhakeinu. Rakentamassa on ollut kaksi palkattua rakennusmiestä ja lisäksi paikallisia talkoolaisia. Koska kyseessä on saari, rakennustarvikkeet on tuotu paikalle talvella moottorikelkalla ja kesällä veneellä. Nämä kaikki ovat kalastajien ja melojien vapaassa käytössä. Pidetään paikoista hyvää huolta kun käymme Lammassaaressa.

Ensimmäiselle päivälle kertyi melontamatkaa noin 16 kilometriä. Lyhimmillään Lammassaareen on matkaa mantereelta Ruotinniemestä hieman yli 2 kilometriä. Ruotinniemen ja Isohiekan välimatka on suorinta reittiä noin 4,5 kilometriä.

Osa Lammassaaresta kuuluu 253 hehtaarin laajuiseen, arvokkaaseen Natura-alueeseen. Kahden kilometrin pituinen harju halkaisee saaren. Harjun itäpuolelle jää kirkasvetinen Valkealampi sekä pari suurempaa suoaluetta. Muutenkin saaren itäranta on rehevämpi kuin länsipuoli.

Lammassaaren lisäksi ympärillä olevat Murtosaari, Hirvatsaari, Petronsaari, Jänissaari ja useita muita pienempiä saaria kuuluvat rantojesuojelualueeseen.

Aamulla jatkoin kohti etelää ja kiersin Lammassaaren eteläkärjen ympäri kohti itää. Myös etelärannalla on satojen metrien pituinen valkea hiekkaranta ja nuotiopaikka. Lammassaaressa on kartan mukaan useita huollettuja nuotiopaikkoja. Ne on merkitty järvelle hyvin näkyvällä valkoisella rastilla.

Soilta valuva vesi värjää muuten kirkkaan veden hieman kellertäväksi. Koitereen vesi on täysin juomakelpoista.

Aurinko paistoi todella kuumasti. Ensin piti riisua pois paita, sitten kengät ja lopulta vaihdoin shortsit. Kuumasta ilmasta huolimatta vesi oli edelleen kylmää, joten jätin uimisen väliin.

Kyllä kelpaa viettää kaunista kesäpäivää tämmöisessä paikassa. Tämä on melkein maanpäällinen paratiisi. Rantapenkan takana oli pieni suoalue, jossa lenteli runsaasti korentoja ja perhosia. Käytin varmaan toista tuntia kuvaten niitä. Bongasin useita eri perhos- ja korentolajeja, mutta en päässyt riittävän lähelle kuvaamaan. Kärsivällisyys palkittiin, kun muutama laskeutui vajaan parin metrin päähän kuvattavaksi.

Lännen ja luoteen väliltä alkoi nousta niin tummaa pilveä, että 3,5 tunnin tunnin leppoisan rantaelämän jälkeen pakkasin tavarat kanoottiin ja lähdin melomaan takaisin autolle. Lähestyvä ukkonen teki tuulen navakaksi, ja saaren koilliskärjen jälkeen saikin punnertaa hartiavoimin eteenpäin. Menin Maijanluhtaan pitämään tuulta ja odottamaan ukkosen menevän ohi.

Ukkosen jälkeen tuuli ei vain alkanut tyyntyä, joten lähdin puskemään aallokon läpi kohti Ruotinniemeä. Tuuli puhalsi Vallitunselältä keräten voimia yli 8 kilometrin pituiselta ja lähes avoimelta järvenselältä. Minun kulkusuuntani oli sivutuuleen, mutta kovan tuulen takia piti ensin meloa vastatuuleen, sitten kääntää loivasti sivutuulen ja taas hetken matkaa vastatuuleen. Kanootin laita ottaa tuulta rajusti, ja varsinkin yksin meloessa tuulen sortovaikutus on suuri. Välillä kovemman tuulenpuuskan iskiessä kanootin kylkeen, punnersin hartiavoimin vastaan.

Runsaan puolen tunnin melomisen jälkeen pääsin perille paita hiestä märkänä. Tämmöisillä vesistöillä meloessa on syytä tuntea taitonsa ja tiedostaa suurten järvenselkien tuomat riskit. Jo aiemmin mainitun vähäisen kulkijamäärän takia vahingon sattuessa apua ei ole odotettavissa, vaan on pärjättävä yksin.

Toisen päivän melontamatka jäi 12 kilometriin. Tärkeintä oli kuitenkin nauttia maisemista ja kiireettömyydestä, ei niinkään kerätä kilometrejä. Toki niitäkin saa Koitereella helposti, sillä järvi on Suomen 12. suurin 16 400 hehtaarin pinta-alalla. Koitereen syvin kohta on 47 metriä, ja keskisyvyys 6 metriä. Järven pohjoisrannalta alkaa Patvinsuon kansallispuisto.

Juttu on julkaistu alunperin Tervastulia-blogissa.

(ETRS-TM35FIN) N=6986442.601, E=689483.533

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7wt5hg0hEO8]

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *