Patvinsuon kansallispuiston Suomunkierto

Patvinsuon kansallispuiston ehdoton helmi on Suomunjärvi. Sen 34 kilometriä pitkästä rantaviivasta on hiekkarantaa 24 kilometriä. Järven pinta-ala on 600 hehtaaria. Pituutta järvellä on 5 kilometriä ja leveimmältä kohdalta leveyttä 4 kilometriä.

Patvinsuolla on kymmeniä kilometrejä erilaisia polkuja. Suomunjärven kiertävä 15 kilometrin pituinen Suomunkierto on yksi kansallispuiston rengasreiteistä. Muita lyhyempiä rengasreittejä ovat Kuusipolku (3 km), Lakkapolku (3,3 km) ja Mäntypolku (4,5 km).

Kansallispuiston ympäri kiertää myös lyhimmillään 25 kilometrin pituinen Patvinkierto. Lisäksi 90 kilometrin pituinen Susitaival ja 133 kilometrin pituinen Karhunpolku kulkevat Patvinsuon kansallispuiston halki.

Karhuja kansallispuistossa ja sitä ympäröivällä alueella on runsaasti. Tämän takia myös kansallispuiston tunnuksessa esiintyy karhu. Patvinsuon Teretin, Surkansuon ja Lahnasuon lintutorneista voi nähdä kotkia, kalasääksiä ja muita alueella pesiviä lintuja.

Suomu4

Olimme vaimoni kanssa viikonlopun 28.–30.8.15 Suomulla ja kiersimme lauantaina Suomunkierron vaihtelevassa säässä. Välillä aurinko antoi lämmön helliä kulkijoita ja pitkähihainen paita jouti reppuun. Hetken kuluttua sade piiskasi ja paidan lisäksi repusta sai kaivaa päälleen takin.

Kiersimme järven Suomun luontotuvalta alkaen myötäpäivään. Pokkaniemessä pidimme ruokatauon ja ajatuksena oli istua iltapäivä rannalla rauhassa kirjaa lukien. Jatkuvat sadekuurot ja koko ajan yltyvä tuuli saivat kuitenkin suunnitelmat muuttumaan. Aikamme nuotiolla istuttuamme pakkasimme reput ja jatkoimme matkaa. Hiljakseen kävellen ja valokuvaten saimme matkaan kulumaan lähes 8 tuntia.

Suomu10

Illaksi olimme varanneet Suomun luontotuvalta saunan. Rantasauna oli jo varattu koko illaksi, mutta pihasaunakin antoi mukavan pehmeät löylyt.

Suomu11

Täysikuun loistaessa taivaalta kävelimme saunanraikkaina järven rantaan ja kuuntelimme jälleen hiljaisuutta. Suuren perheen isänä ja äitinä siitä osaa nauttia erityisen paljon.

Lopulta oli aika kömpiä telttaan ja nukahtaa makuupussin pehmeä pielus poskea vasten.

Alunperin juttu on julkaistu Tervastulia-blogissani.

KARTTA ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7005632 E 687963

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.