Majoitustunneli B304/107, Lappeenranta

Blogiin on moni Salpalinja-harrastaja ilmoitellut useista kiinnostavista kohteista, jotka liittyvät Suomen suurimpaan rakennushankkeeseen. Kiitokset kaikille yhteyttä ottaneille ja ennen kaikkea anteeksi nuivasta suhtautumisestani Salpalinjaan liittyvistä kohteista.

Olen usein niitä toki esitellytkin, mutta joskus ajoittain olen tympeästi kirjoitellut, etten näe mitään lisäarvoa esitellä 55 samanlaista bunkkeria ja juoksuhaudan pätkää. Tässä kannassa aion pysyä, mutta onneksi aiheeseen liittyviä erilaisiakin kohteita on jäljellä rutosti.

kirpunluola (1)

Kirpun- ja Ihaksintien risteyksestä löytyy mielenkiintoinen Salpa-linjaan liittyvä monumentti sodan mielettömyydestä ja siitä, kuinka keskeneräiseksikin jäänyt tunneliverkosto voi olla kiinnostava.

kirpunluola (2)

Salpalinjaan rakennettiin yhteensä 25 kallioon louhittua majoitustunnelia, joista osa jäi keskeneräiseksi sodan päättymisen takia. Yleensä nämä tunnelit rakennettiin miehistöluoliksi, mutta joihinkin yhdistettiin tuluasemia. Näin tapahtui täällä Kirpunkin luolassa.

kirpunluola (5)

Tänne kallion sisään rakennetun tunneliverkon oli tarkoitus yhdistää kaksi konekivääripesäketta sekä panssaritorjuntapesäkettä tunneleilla toisiinsa. Pesäkkeet jäivät täällä pahasti keskeneräiseksi, mutta kahteen niistä johtavaa tunnelia on aloitettu rakentamaan. Nyt ne ovat täynnä kiviä, joten niistä ei pääse pesäkkeisiin.

kirpunluola (3)

Sen sijaan tunnelia on kaivettu yhteensä 85 metriä joka on korkeudeltaan lähes nelimetristä tunnelia. Tänne oli tarkoitus majoittaa noin 80 sotilasta, joiden tehtävänä olisi ollut vihollisen etenemisen pysäyttäminen. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, vaan vihollinen torjuttiin kauan ennen Kirpun aluetta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6741057 E 543770

Julkaistu Willimiehen jäljillä -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.