Seljes- ja Salmenharjun lumoava salaisuus

Kaikki harjut muodostuivat muinaisen mannerjäätikön sulaessa. Jäätikön sisällä virrannut joki toi mukanaan hiekkaa ja maa-ainesta, joka kasautui joen pohjalle kerrostumaksi. Tunnetuin lienee Tampereen Pyynikinharju sekä reunamuodostumista Salpausselkä.

Seljes-5

Pohjanmaa tunnetaan lakeuksistaan ja härmän häjyistä. Upeita ja henkeäsalpaavia maisemia löytyy kuitenkin piiloista, joista on lähinnä puhuttu paikallisten kesken.

Seljes- ja Salmenharju eivät pärjää korkeudessa Pyynikille, mutta lumoavat kauneudellaan. Itä-Suomen kumpuilevat maisemat ovat paljon dramaattisempia, mutta Pohjanmaalla tasaisuus tuo mieleen rauhallisuutta ja tyyneyttä. Harjujen kummallakin puolella olevat pienet järvet tekevät maisemista rauhan tyyssijan. Eikä ihme, että entisajan ihmiset kertoivat tarinoita menninkäisistä ja jättiläisistä, jotka rakensivat metsiin omia reittejään.

Seljesharju

Seljes-6

Tie leirintäalueelle

Seljesharjulle pääsee kätevästi autolla kahdesta suunnasta: Alavetelistä päin (pohjoinen) tai Kaustisen suunnalta (etelä). Kummastakin suunnasta saapumalla kyseessä on upea maisemareitti. Soveltuu hyvin vaikkapa pyöräilyreitiksi!

Navigointi kohteeseen onnistuu helposti kännykällä (Googlemaps: Seljesharju, Kruunupyy). Harjun päällä kulkee asfaltoitu tie leirintäalueelle asti.

Seljes-8

Laavu ja tulipaikka

Stora seljes -järvellä kalastellaan ahkerasti, kunhan kalastusluvat ovat kunnossa. Ymmärtääkseni lupia myydään leirintäalueella, mutta mato-ongella saa jokamiehenoikeuksin narrata särkiä rauhassa.

Seljes-2

Seljesharjun kupeesta löytyy leirintäalue, josta löytyvät perus leiripalvelut. Rannassa on lapsiystävällinen uimaranta sekä tulentekopaikka. Metsässä näyttäisi olevan muutaman kilometrin säteellä pari esihistoriallista kohdetta: muinaishautoja ja kivikautisia asuinpaikkoja.

Seljes-4

Veneellä tai kanootilla voit tutustua järveen tarkemmin

Itse tutustuin ympäristöön jättämällä menopelin leirintäalueen pihaan ja kävelemällä harjun rantoja edes takaisin. Ainakin näin valokuvaajan näkökulmasta oikein kaunis paikka, jossa saa mielen irtoamaan kaupungin kiireestä.

Paikka sijaitsee sen verran korvessa, etteivät nettiyhteydet kännykässä ihan täydellä teholla toimineet. Minäkin unohdin somen pläräämisen hetkeksi. Hyttysten GPS-saalistus tuntui toimivan näin juhannuksen kynnyksellä turhankin aktiivisesti. Onneksi pieni tuulenvire karkoitti suurimman osan inisevistä vampyyreistä.

Salmenharju

Salmenharju sijaitsee noin 4 kilometrin päässä etelään päin Seljesistä, Emmes storträsket -järvellä. Harju on samaa muodostumaa Seljesin kanssa ja kulkee samassa luode–kaakko-suunnassa. Tämän harjun päällä menee polku, ja harju katkeaa keskikohdassa järvien puhkaisemaan salmeen.

Harjun pidempään pohjoisosaan pääsy on hieman ongelmallista, koska tie ja polku kulkevat omakotitalon pihan poikki. Lisäksi harjulla näyttäisi olevan mökkejä, joten päätin jättää talolliset ja mökkiläiset omaan rauhaansa. Kiersin salmen toiselle puolelle, harjun eteläosaan, josta aukeaa upea järvimaisema.

Seljes-14

Maisema on näkemisen arvoinen

Eteläosaan pääsee kääntymällä Haaviston tieltä vanhan koulun vierestä (Googlemaps: Haavistontie 359, Kruunupyy) pienelle hiekkatielle (Äsenin metsätie). Samassa risteyksessä on kyltti ”Emmes Retreat”. Seuraamalla tietä tullaan pienen joen yli.

Seljes-18

Vajaan 2 kilometrin köröttelyn jälkeen tullaan risteykseen, johon jätin auton. Samassa paikassa on kyltti ”Emmes Retreat 700 m”, jota seurasin jalan. Pian polku jatkuu suoraan, ja Emmes retreat jää oikealle puolelle. Retkipaikan mobiilisovelluksella polku ja muinainen asuinpaikka näkyvät selkeästi.

Seljes-12

Polun varrelta löytyy kivikautinen asuinpaikka, joka on säännöllisen epäsäännöllinen kasa kiviä. Kuitenkin tunnistettavissa maastosta kohtuu helposti.

Seljes-17

Kivikautinen asuinpaikka

Jos haluat tutustua Salmenharjuun enemmän tai tarvitset metsäterapiaa, voi Emmes retreatista varata puumajan itselleen. Nettisivut löytyvät täältä. Löytyypä harjulta geokätkökin.

Mitä jäi käteen

Sanon sen taas kerran: Suomi on kaunis maa! Itse olen sen verran maisemafriikki, että suosittelen liittämään nämä maisemat osaksi kesälomareissua. Talvella vaikka osaksi pilkkireissua. Täälä on niiiiin rauhallista, myös kännykkäverkoissa, että unohdat varmasti kiireen edes hetkeksi. Jos esimerkiksi suunnittelet ajavasi tylsiä pääteitä etelästä pohjoiseen tai toisin päin, pidä tauko ja poikkea käymään. Paikka on noin 30 minuutin päässä Kokkolasta ja E8-tiestä. Läheltä löytyy muutakin mukavaa katsottavaa, muun muassa Kaustisen vanha silta.

Seljesin maisemiin voi tutustua auton ikkunasta tai lastenrattaiden kanssa. Lapsetkin viihtyvät varmasti leirintäalueen hiekkarannalla tai tulipaikalla makkaroita paistaessa. Esteettömästi voi liikkua ainakin osassa leirintäalueen pihaa sekä harjulla tietä pitkin.

Salmenharjuun tutustuminen ei ole aivan yhtä vaivatonta kuin Seljesin maisemien katseleminen. Onnistuu kyllä, jos et pelkää hyttysiä ja osaat hieman karttaa lukea, ettet aivan navigaattorin armoilla ole.


Kartta Seljesin lomakylän pihaan | ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N/lat 7067978 E/lon 328271 | GoogleMaps: Seljesharju, Kruunupyy

Kartta Salmenharjun näköalapaikalle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.