Pyöräilemässä Kaakon maaseudun retkipyöräilyreitillä

Kaakkois-Suomesta tulevat ensimmäisenä mieleen Kotkan meripäivät, Hamina Tattoo, Kymijoki ja paperiteollisuus. Päätimme lähteä vaimoni kanssa tutkimaan tätä Kaakon aluetta. Pakkasimme automme kyytiin retkeilyvarusteet, packraftit ja polkupyörät.

Polkupyörä pitäisi olla vakiovarusteena aina mukana kaupunkilomilla, koska se on paras tapa tutustua hiukan laajempaan alueeseen nopeassa ajassa.

Kotkan vierasvenesatama on hyvä paikka aloittaa pyöräily.

Kotkan vierasvenesatama on hyvä paikka aloittaa pyöräily.

Kaakon retkipyöräilyreitistöstä löytyy kätevä google maps-karttapohja. Itse en enää omista älypuhelinta ja olen paperikartta-miehiä, mutta kyllä tuo puhelimen kanssa suunnistaminen tuo oman helppoutensa. Vaimoni sai toimia tällä kertaa kartturina.

Reittikartan löytää myös paperiversiona Kotkan (Kauppakeskus Pasaati, Keskuskatu 10) tai Haminan (SpaHotel Hamina, Sibeliuskatu 32) matkailuneuvonnasta, tai sen voi tilata postitse täältä.

Reitistö on hyvinkin kattava ja pidän erittäin hyvänä asiana, että laajasta valikoimasta voi suunnitella oman reittinsä. Me kävimme pyöräilemässä kolme eri rengasreittiä ja poikkesimme välillä hiukan omille teillemmekin.

Ensimmäiseksi halusimme tutustua Kotkan keskustaan. Löysimme heti hyvän aloituspaikan vierasvenesataman tuntumasta. Parkkipaikkoja oli reilusti vapaana, ne olivat ilmaisia ja ilman aikarajoituksia. Vierasvenesatamasta löytyi mukava kahvilaterassi, jossa oli kiva nauttia kahvit ennen lähtöä. Kotkan keskusta sijaitsee saarella, joten merinäköalaa riittää joka puolella.

Pyöräilymme alkoi heti kauniilla hiekkapoluilla, ja vehreitä puistoja näkyi joka puolella. Kotka vakuutti meidät hetkessä, aivan mahtava kaupunki! Löysimme muutaman laiturin ja penkkejä löytyi istuskeluun, aivan upea paikka viettää tällaista kaunista kesäpäivää.

Suomen majakat pienoiskoossa.

Suomen majakat pienoiskoossa.

Kotkan keskustassa on kauniita puistoja joka puolella.

Kotkan keskustassa on kauniita puistoja joka puolella.

Löysimme pyöräilyreitistön ulkopuolelta muutaman hyvän kohteen, joissa kannattaa myös käydä. Muun muassa Luotsi-Kuusinen oli mukava paikka käydä kävelemässä luonnontilaan jätettyä vehreää saarta ympäri ja kiivetä näköalatorniin katselmaan merellisiä maisemia.

Myöskin Valkmusan kansallispuistossa on polku, joka johtaa Kananniemenharjun parkkipaikalta Moronvuoren päivätuvalle ja tulipaikalle. Päivätuvalle asti pääsee maastopyörällä, ja kaupunkipyörälläkin melkein perille asti.

Näymää Luotsi-Kuusisen näköalatornista.

Näkymää Luotsi-Kuusisen näköalatornista.

Luotsi-Kuusisen saarelta löytyi myös mukava pieni luonnonmukainen uimaranta.

Luotsi-Kuusisen saarelta löytyi myös mukavan pieni luonnonmukainen uimaranta.

Hamina

Kun olimme saaneet hiukan Kotkan keskustaa tutkittua, päätimme lähteä katselemaan, onko Haminassa yhtä hienoa vai jopa hienompaa. Haminassa emme olleet ikinä käyneet, ja ennakkoon tuli mieleeni vain reserviupseerikoulu ja Hamina Tattoo.

Haminan vanhakaupunki lumosi upeilla rakennuksillaan.

Haminan vanhakaupunki lumosi upeilla rakennuksillaan.

Haminan keskustan tunnistaa hyvin kahdeksankulmaisesta ruutukaavasta. Keskustasta löytyi jälleen helposti vapaita ilmaisia parkkipaikkoja joka suunnalta. Liikennettä ei ollut paljon, ja keskustan tuntumassa oli mukava liikkua polkupyörän kanssa.

Haminan keskustaa on mukava kierrellä polkupyörän kanssa.

Haminan keskustaa on mukava kierrellä polkupyörän kanssa.

Aloitimme retkemme aluksi pyöräilemällä ympäri keskustaa, ja löysimmekin jälleen mukavan kahvilan keskeltä oktagonia. Haminassa ei ole montaa ravintolaa tai kahvilaa, ja aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen, jottei tule ikäviä yllätyksiä. Kesäaikaan aukioloajat taitavat kuitenkin olla melko kattavat.

Lupinlahden kosteikkoaluetta.

Lupinlahden kosteikkoaluetta.

Keskustasta otimme suuntimen kohti etelää ja Vilniemeä. Polkupyöräreitti tekee kivan pituisen rengasreitin Lupinlahden kosteikon ympäri. Reitti kulkee ensin omakotialueen läpi ja jatkaa leveää pyörätietä kohti Hamina Camping -leirintäaluetta ja Pitkäthiekat-uimarantaa.

Camping-alueen jälkeen pyörätie loppuu, ja lopulta myös muuttuu hiekkatieksi. Mukava museotie kuitenkin polkea pyörällä, ja matkalta löytyy myös näköalakallio.

Vilniemen maaseutumaisemaa.

Vilniemen maaseutumaisemaa.

Lupinmäen näköalakalliolta avautuu hienot näkymät Lupinlahdelle.

Lupinmäen näköalakalliolta avautuvat hienot näkymät Lupinlahdelle.

Lupinlahden kierrettyämme lähdimme kiertämään Haminan pohjoispuolen Kirkkojärven reittiä. Kävimme myös Kirkkojärven lintutornilla ja Vehkalahden kotiseutumuseolla, joka oli kyllä valitettavasti jo kiinni. Reitti oli pääosin maaseutua ja omakotitaloalueita, todella rauhallista seutua polkupyöräilystä nauttimiseen. Kilometrit taittuivat lähes itsekseen.

Kaiken kaikkiaan Kaakon retkipyöräilyreitistöstä jäi hyvä mieli. Meillä oli onnea ilmojenkin kanssa, ja alkuun epäröimäni google maps-karttapohja olikin todella kätevä apuväline navigointiin, reitin suunnitteluun ja mielenkiintoisten paikkojen löytämiseen. Samaa toivoisi löytyvän muillekin alueille. Polkupyörän voi vuokratakin varmasti monesta paikasta, mutta tämän retken jälkeen tekee kyllä mieli ottaa aina jatkossa omat polkupyörät mukaan kotimaan matkailukohteisiin.

Reitit olivat pitkälti hyväkuntoista pyörätietä, välillä pientareita pitkin ja sitten oli ihan hiekkateitäkin. Myös reitin ulkopuolelta löytyy paljon kiemuraisia hiekkateitä, ja autolla saa välillä tehdä pitkiäkin kiertoteitä päästäkseen kohteesta toiseen, mutta polkupyörällä meno on suoraviivaisempaa.

Suosittelen todella lämpimästi tutustumaan tähän reitistöön. Kaakosta löydät monipuolisen kattauksen kaupunkia, maaseutua, luontoa ja kulttuuria!

Hyvänä tukikohtana pyöräilylle toimii vaikkapa Haminan keskusta.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6714886  E 510846.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.