Retkikaverina Packraft eli reppulautta

Yleisin Suomessakin käytössä oleva termi taitaa olla packraft, jotkut puhuvat siitä kuitenkin reppulauttana. Packraft tarkoittaa lyhyesti selitettynä ilmatäytteistä lauttaa, joka kokonsa ja painonsa puolesta mahtuu reppuun. Se on usein pussitettuna teltan kokoinen paketti ja painaa muutaman kilon. Ideologiansa mukaisesti voit siis kiinnittää packraftin rinkkaan ja lähteä retkelle, jossa voit yhdistää patikoinnin, melomisen ja vaikkapa polkupyöräilyn!

Melomista lähellä Turun keskustaa, Littoistenjärvellä.

Melomista lähellä Turun keskustaa, Littoistenjärvellä.

Miksi minä ostin packraftin? Olin jo pitkään haaveillut retkeilyharrastukseni laajentamista myös melomiseen. Kokemusta minulla oli vain muutama kerta nuoruusvuosiltani sekä lyhyt merimelontakurssi, muutaman tunnin melomisella. Käytännössä minulla ei siis ollut kokemusta laisinkaan.

Olimme vaimoni kanssa unelmoineet melontaretkestä Inarinjärvelle ja olin ottanut sen suunnittelupöydälle ja toteutettavaksi 2016 syksylle. Kohdetta tutkiessamme nälkä kuitenkin kasvoi ja löysimme paljon kertomuksia satumaisesta erämaa-alueesta nimeltä Vätsäri. Tämä paikka vaikutti juuri sellaiselta, jossa voimme toteuttaa unelmiamme ja nyt puuttui vielä kanootti.

Varsinais-Suomessa on pitkä melontakausi.

Varsinais-Suomessa on pitkä melontakausi.

Olin jo päättänyt, että vuokraamme avokanootin ja näin jo silmissäni, kun melomme sillä rauhassa maisemia katsellen pitkin hiljaisia erämaajärviä. Kanootin löytäminen vuokralle ei ollutkaan helppo tehtävä ja kun sellaisen löysin, niin suunnittelemamme retken pituudesta (ehkä jopa kuukausi) johtuen se oli yllättävän kallista. Aloin heti laskea, että jos tämä harrastus vie mennessään, niin olisi pidemmällä tähtäimellä halvinta ostaa heti oma kanootti.

Kyselin viisaammilta ihmisiltä Retkipaikan Facebook-ryhmässä sekä Vaellusnetin foorumilla neuvoja kanootin ostoon. Sainkin monipuolisesti kattavat vastaukset perusteluineen ja huomasin, että sen inkkarikanootin lisäksi vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Tajusin myös äkkiä, ettei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan kaikki ovat kompromissejä hinnan, koon, painon, kasattavuuden, kuljetuksen ja melontakelpoisuuksien kanssa erilaisissa vesistöissä.

Isoon matkalaukkuuni mahtui helposti 2 packraftia meloineen ja 9 päivän vaatteet.

Isoon matkalaukkuuni mahtui helposti 2 packraftia meloineen ja 9 päivän vaatteet.

Alkoi selvitä, että ehkä packraft olisi paras valinta Vätsäriin, jossa luvassa on paljon kanootin kantamista ja vetämistä maastossa. Olin packrafteistä kuullut aikaisemminkin, mutta olin ne sivuuttanut kovan hinnan ja kestävyysepäilyiden takia.

Katsottuani tämän videon, olin kuitenkin myyty! Eiköhän tuo meidän käytössä kestä! Tämähän mullistaisi täysin meidän retkeilyharrastuksemme, pääsisimme paikkoihin, joihin ei ennen ollut pääsyä. Pieni lautta on näppärä kuljettaa vaikka polkupyörän kanssa, melontaretken lähtökynnys on todella pieni ja senhän voi ottaa mukaan vaikka ulkomaille!

Valmistajia on monia ja hinta vaihtelee paljon. Tunnetuimmat merkit ovat Alpacka Raft, Kokopelli ja Packraft-storen myymä MRS. On myös olemassa halvempia ultrakevyitä, lähinnä vesistöjen ylittämiseen tarkoitettua lauttoja, joiden melontaominaisuudet eivät ole kovinkaan kaksiset.

packraft (3 of 13)

Näiden vaihtoehtojen kanssa pyörittyäni päädyin lopulta Alpacka Raftiin. Sopivasti valmistajalla oli joulualennukset menossa, joten tilasin meidän lautat suoraan valmistajalta Alaskasta.

Alpacka Raftilla on paljon packraft-malleja eri tarkoituksiin ja eri pituisille ihmisille. Suosituimmat ovat moni- ja koskikäyttöiset Alpaca, Yukon Yak ja Denali Llama. Nämä ovat sama lautta, mutta eri pituuksilla. Alpaca on alle 173 cm pitkille, Yukon Yak 173–183 cm pitkille ja valmistajan mukaan Denali Llama on yli 188 cm pitkille ihmisille.

Kannattaa varmistaa oma sopivuus tarkkaan. Minulla on Yukon Yak ja vaimollani on Alpaca, minä olen 175 cm pitkä ja vaimoni on 150 cm. Vaimoni joutuu laittaamaan jalkatilaan tavaraa, jotta saa jaloilleen tukea, mutta toimii hyvin niin.

Lisäksi Alpacka Raftiltä löytyy kahden hengen lauttoja, raskaan kuorman lautta, koskimelontaan erikoislautta ja sitten muutama pienempi lautta virtaamattomiin vesistöihin.

Ostamamme lautat on kehittetty kestämään matalia, kivikkoisia Alaskan jokia, joissa on paljon koskia. Packraftit usein ovatkin todella koskikelpoisia. Lautassa säilyy leveyden takia hyvin tasapaino, ja hallittavuus joessa ja ahtaissa paikoissa on loistava. Yhdellä melanvedolla saa lautan kääntymään vaikka 360 astetta.

Toisaalta sitten varjopuolena melominen avovesissä ja kovassa vastatuulessa on hankalaa, joskus jopa mahdotonta. Vaikka meillä ei ole tarkoituksena pääosin koskissa meloa, niin katsoin tämän lautan ominaisuuksien olevan meille juuri oikea. Hintaa tuli yhdelle lautalle veroineen ja rahteineen noin 1350 euroa.

Melontakausi alkoi tänä vuonna aprillipäivänä urbaaniretkellä.

Melontakausi alkoi tänä vuonna aprillipäivänä urbaaniretkellä Turun Aurajoella.

Vaikka saimme lauttamme vasta viime vuoden joulukuussa, olen kerennyt tehdä jo kymmenkunta melontaretkeä. Eli tosiaan lähtökynnys melomiselle on todella alhainen. Lautta auton takaluukkuun, paikan päällä voi kävellä jonkin matkaa vesistölle, lautan täyttö noin 5 minuutissa ja olen jo melomassa!

Sopivuus aloittelijalle on hyvä ja olemme vaimoni kanssa molemmat todella tyytyväisiä ostokseen. Olemme saaneet uuden harrastuksen, elämäntavan ja tunneside packrafteihimme on jo valtava! Otimme lautat mukaan jopa ulkomaille ja näyttää jopa siltä, että jatkossa matkakohteetkin voivat valikoitua tämän harrastuksen mukaisesti. Iso haave syntyi myös samalla, packraft-reissu Kanadaan tai Alaskaan.

packraft (6 of 8)

Vätsäri-matkamme toteutamme varmasti elokuun tietämillä. Tämän lisäksi olen suunnitellut Lapin kevääseen melontaretkeä ja Itä-Suomeen myös. Kun kesä alkaa, niin voin myös valloittaa lähiseudun jokia Varsinais-Suomessa.

Reppulautan hyvä puoli on, että retken voi tehdä julkisilla kulkuneuvoilla tai yhdistää polkupyöräilyyn ja tietysti ihan kävelyyn. Retkien ei tarvitse kestää montaa päivää, vaan päiväretket tulevat helpoiksi. Monesti melonnassa tarvitaan logistista apua, mutta olen suunnitellut pärjääväni ilman.  Otan polkupyöräni auton kyytiin, vien sen melontaosuuden loppupisteeseen, ajan autolla alkupisteelle. Näin voin meloa polkupyörälle, kasata lautan reppuun ja polkea pyörällä takaisin autolle. Monipuolista liikuntaa ja pääsen tutustumaan paikkoihin tavalla, joka ei ennen ollut mahdollista.

Packraftin kanssa voi myös kalastaa. Meillä Turun seudulla on ongelmana, ettei merelle pääse enää oikein mistään heittokalastamaan, muutoin kuin siltojen alta. Rannat on pääosin rakennettu kaikki umpeen. Packraftin kanssa ei ole tätäkään ongelmaa enää, ja nyt kalastusharrastuskin saa uuden ulottuvuuden.

Varsinais-Suomessa on pitkä melontakausi.

Jopa pakkasella voi käydä melomassa, jos turvallisuus on huomioitu.

Meloessa pitää aina miettiä turvallisuus ensin. Ilmatäytteinen kajakki on vielä vaarallisempi, sillä pitää aina ottaa huomioon lautan puhkeaminen. Kylmissä vesissä veden varaan joutunut ei pysy montaa minuuttia toimintakykyisenä ilman kuivapukua. Pitkälle rannoista ei kannata kuitenkaan lähteä kuivapuvunkaan kanssa. Minä olen tehnyt muutaman retken ihan normaalissa vaatetuksessa, silloin minulla on kuivapussissa vaihtovaatteet kastumisen varalle ja ranta pidetään koko ajan vieressä. Myös paikkaussarjaa pidän aina mukana.

Joella meloessa pitää myös olla varovainen. Paikoissa, joissa on koskia, kannattaa käydä kävellen tutkimassa melontareitit. Vähänkin vaikeammat virta-alueet kannattaa suosiolla kantaa tai laskea kajakkia köyden varassa rannalta käsin. Yksin melomisessa on myös aina riskinsä ja kaveri olisi hyvä olla mukana. Terve järki myös avovesillä on tarpeen, tuulen suunta ja nopeus voivat vaihtua nopeastikin ja joillakin alueilla voi esiintyä sumua.

Packraftien hankkimisen myötä elämämme muuttui täysin.

Packraftien hankkimisen myötä elämämme muuttui täysin.

Tervettä maalaisjärkeä käyttäen uskon harrastuksen olevan kuitenkin turvallista ja ennen kaikkea todella antoisaa. Tulen jatkossa kirjoittamaan Retkipaikkaan tarinoita melontaretkiltämme ja haastan kaikki ihmiset, jotka eivät ole ikinä meloneet, kokeilemaan lajia. Kajakkeja ja kanootteja saa monista paikoista vuokrattua edullisesti. Kannattaa rohkeasti mennä kokeilemaan!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.