Retkikaverina Packraft eli reppulautta

Yleisin Suomessakin käytössä oleva termi taitaa olla packraft, jotkut puhuvat siitä kuitenkin reppulauttana. Packraft tarkoittaa lyhyesti selitettynä ilmatäytteistä lauttaa, joka kokonsa ja painonsa puolesta mahtuu reppuun. Se on usein pussitettuna teltan kokoinen paketti ja painaa muutaman kilon. Ideologiansa mukaisesti voit siis kiinnittää packraftin rinkkaan ja lähteä retkelle, jossa voit yhdistää patikoinnin, melomisen ja vaikkapa polkupyöräilyn!

Melomista lähellä Turun keskustaa, Littoistenjärvellä.

Melomista lähellä Turun keskustaa, Littoistenjärvellä.

Miksi minä ostin packraftin? Olin jo pitkään haaveillut retkeilyharrastukseni laajentamista myös melomiseen. Kokemusta minulla oli vain muutama kerta nuoruusvuosiltani sekä lyhyt merimelontakurssi, muutaman tunnin melomisella. Käytännössä minulla ei siis ollut kokemusta laisinkaan.

Olimme vaimoni kanssa unelmoineet melontaretkestä Inarinjärvelle ja olin ottanut sen suunnittelupöydälle ja toteutettavaksi 2016 syksylle. Kohdetta tutkiessamme nälkä kuitenkin kasvoi ja löysimme paljon kertomuksia satumaisesta erämaa-alueesta nimeltä Vätsäri. Tämä paikka vaikutti juuri sellaiselta, jossa voimme toteuttaa unelmiamme ja nyt puuttui vielä kanootti.

Varsinais-Suomessa on pitkä melontakausi.

Varsinais-Suomessa on pitkä melontakausi.

Olin jo päättänyt, että vuokraamme avokanootin ja näin jo silmissäni, kun melomme sillä rauhassa maisemia katsellen pitkin hiljaisia erämaajärviä. Kanootin löytäminen vuokralle ei ollutkaan helppo tehtävä ja kun sellaisen löysin, niin suunnittelemamme retken pituudesta (ehkä jopa kuukausi) johtuen se oli yllättävän kallista. Aloin heti laskea, että jos tämä harrastus vie mennessään, niin olisi pidemmällä tähtäimellä halvinta ostaa heti oma kanootti.

Kyselin viisaammilta ihmisiltä Retkipaikan Facebook-ryhmässä sekä Vaellusnetin foorumilla neuvoja kanootin ostoon. Sainkin monipuolisesti kattavat vastaukset perusteluineen ja huomasin, että sen inkkarikanootin lisäksi vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Tajusin myös äkkiä, ettei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan kaikki ovat kompromissejä hinnan, koon, painon, kasattavuuden, kuljetuksen ja melontakelpoisuuksien kanssa erilaisissa vesistöissä.

Isoon matkalaukkuuni mahtui helposti 2 packraftia meloineen ja 9 päivän vaatteet.

Isoon matkalaukkuuni mahtui helposti 2 packraftia meloineen ja 9 päivän vaatteet.

Alkoi selvitä, että ehkä packraft olisi paras valinta Vätsäriin, jossa luvassa on paljon kanootin kantamista ja vetämistä maastossa. Olin packrafteistä kuullut aikaisemminkin, mutta olin ne sivuuttanut kovan hinnan ja kestävyysepäilyiden takia.

Katsottuani tämän videon, olin kuitenkin myyty! Eiköhän tuo meidän käytössä kestä! Tämähän mullistaisi täysin meidän retkeilyharrastuksemme, pääsisimme paikkoihin, joihin ei ennen ollut pääsyä. Pieni lautta on näppärä kuljettaa vaikka polkupyörän kanssa, melontaretken lähtökynnys on todella pieni ja senhän voi ottaa mukaan vaikka ulkomaille!

Valmistajia on monia ja hinta vaihtelee paljon. Tunnetuimmat merkit ovat Alpacka Raft, Kokopelli ja Packraft-storen myymä MRS. On myös olemassa halvempia ultrakevyitä, lähinnä vesistöjen ylittämiseen tarkoitettua lauttoja, joiden melontaominaisuudet eivät ole kovinkaan kaksiset.

packraft (3 of 13)

Tulivuorijärvi Azoreilla.

Näiden vaihtoehtojen kanssa pyörittyäni päädyin lopulta Alpacka Raftiin. Sopivasti valmistajalla oli joulualennukset menossa, joten tilasin meidän lautat suoraan valmistajalta Yhdysvalloista. (Nykyään näitä saa myös Euroopasta, esim. PackraftEurope.com)

Alpacka Raftilla on paljon packraft-malleja eri tarkoituksiin ja eri pituisille ihmisille. Lautta pitääkin valita oman käyttötarkoituksen ja koko oman istumapituuden mukaan. Lauttoja tehdään yksinkertaisiin vesistön ylityksiin, kalastukseem, metsästykseen, yleiseen seikkailuun ja koskimelontaan.

Ostamamme lautat on kehittetty kestämään matalia, kivikkoisia Alaskan jokia, joissa on paljon koskia. Packraftit usein ovatkin todella koskikelpoisia. Lautassa säilyy leveyden takia hyvin tasapaino, ja hallittavuus joessa ja ahtaissa paikoissa on loistava. 

Toisaalta sitten varjopuolena melominen avovesissä ja kovassa vastatuulessa on hankalaa, joskus jopa mahdotonta. Vaikka meillä ei ole tarkoituksena pääosin koskissa meloa, niin katsoin tämän lautan ominaisuuksien olevan meille juuri oikea. (Tämä tuli todellakin muuttumaan tulevaisuudessa)

Melontakausi alkoi tänä vuonna aprillipäivänä urbaaniretkellä.

Melontakausi alkoi tänä vuonna aprillipäivänä urbaaniretkellä Turun Aurajoella.

Vaikka saimme lauttamme vasta viime vuoden joulukuussa, olen kerennyt tehdä jo kymmenkunta melontaretkeä. Eli tosiaan lähtökynnys melomiselle on todella alhainen. Lautta auton takaluukkuun, paikan päällä voi kävellä jonkin matkaa vesistölle, lautan täyttö noin 5 minuutissa ja olen jo melomassa!

Sopivuus aloittelijalle on hyvä ja olemme vaimoni kanssa molemmat todella tyytyväisiä ostokseen. Olemme saaneet uuden harrastuksen, elämäntavan ja tunneside packrafteihimme on jo valtava! Otimme lautat mukaan jopa ulkomaille ja näyttää jopa siltä, että jatkossa matkakohteetkin voivat valikoitua tämän harrastuksen mukaisesti. Iso haave syntyi myös samalla, packraft-reissu Kanadaan tai Alaskaan.

packraft (6 of 8)

Vätsäri-matkamme toteutamme varmasti elokuun tietämillä. Tämän lisäksi olen suunnitellut Lapin kevääseen melontaretkeä ja Itä-Suomeen myös. Kun kesä alkaa, niin voin myös valloittaa lähiseudun jokia Varsinais-Suomessa.

Reppulautan hyvä puoli on, että retken voi tehdä julkisilla kulkuneuvoilla tai yhdistää polkupyöräilyyn ja tietysti ihan kävelyyn. Retkien ei tarvitse kestää montaa päivää, vaan päiväretket tulevat helpoiksi. Monesti melonnassa tarvitaan logistista apua, mutta olen suunnitellut pärjääväni ilman.  Otan polkupyöräni auton kyytiin, vien sen melontaosuuden loppupisteeseen, ajan autolla alkupisteelle. Näin voin meloa polkupyörälle, kasata lautan reppuun ja polkea pyörällä takaisin autolle. Monipuolista liikuntaa ja pääsen tutustumaan paikkoihin tavalla, joka ei ennen ollut mahdollista.

Packraftin kanssa voi myös kalastaa. Meillä Turun seudulla on ongelmana, ettei merelle pääse enää oikein mistään heittokalastamaan, muutoin kuin siltojen alta. Rannat on pääosin rakennettu kaikki umpeen. Packraftin kanssa ei ole tätäkään ongelmaa enää, ja nyt kalastusharrastuskin saa uuden ulottuvuuden.

Varsinais-Suomessa on pitkä melontakausi.

Jopa pakkasella voi käydä melomassa, jos turvallisuus on huomioitu.

Meloessa pitää aina miettiä turvallisuus ensin. Ilmatäytteinen kajakki on vielä vaarallisempi, sillä pitää aina ottaa huomioon lautan puhkeaminen. Kylmissä vesissä veden varaan joutunut ei pysy montaa minuuttia toimintakykyisenä ilman kuivapukua. Pitkälle rannoista ei kannata kuitenkaan lähteä kuivapuvunkaan kanssa. Minä olen tehnyt muutaman retken ihan normaalissa vaatetuksessa, silloin minulla on kuivapussissa vaihtovaatteet kastumisen varalle ja ranta pidetään koko ajan vieressä. Myös paikkaussarjaa pidän aina mukana.

Joella meloessa pitää myös olla varovainen. Paikoissa, joissa on koskia, kannattaa käydä kävellen tutkimassa melontareitit. Vähänkin vaikeammat virta-alueet kannattaa suosiolla kantaa tai laskea kajakkia köyden varassa rannalta käsin. Yksin melomisessa on myös aina riskinsä ja kaveri olisi hyvä olla mukana. Terve järki myös avovesillä on tarpeen, tuulen suunta ja nopeus voivat vaihtua nopeastikin ja joillakin alueilla voi esiintyä sumua.

Packraftien hankkimisen myötä elämämme muuttui täysin.

Packraftien hankkimisen myötä elämämme muuttui täysin.

Tervettä maalaisjärkeä käyttäen uskon harrastuksen olevan kuitenkin turvallista ja ennen kaikkea todella antoisaa. Tulen jatkossa kirjoittamaan Retkipaikkaan tarinoita melontaretkiltämme ja haastan kaikki ihmiset, jotka eivät ole ikinä meloneet, kokeilemaan lajia. Kajakkeja ja kanootteja saa monista paikoista vuokrattua edullisesti. Kannattaa rohkeasti mennä kokeilemaan!

Kolme ja puoli vuotta myöhemmin

Nyt on aikaa kulunut tämän artikkelin kirjoituksesta n. 4 vuotta. Paljon on vettä virrannut packraftin alla tässä välissä. Taidot ovat kohentuneet ja välineitä on päivitetty. Uusia packraftejä on tullut markkinoille ja laji nostaa koko ajan suosiotaan. Partakin jatkaa kasvamistaan.

Artikkelin alkuun linkitin aikoinaan videon, joka tempaisi minut lajin pariin ja sain luottamuksen, että packraftit eivät ole leikkikaluja. Arvatkaapas mitä? Tapasin videossa esiintyvän melojan Ruotsissa pari vuotta takaperin, tutustuimme toisiimme ja viime vuonna kaveri pyysi meidät Yhdysvaltoihin melomaan Grand Canyonin läpi omavaraisesti. No mehän lähdettiin sinne vaimoni kanssa ja meloimme yhden maailman luonnonihmeen läpi, melonnan kokonaismatka oli n. 400 km!

Grand Canyonin läpi virtaa Colorado-joki, tässä koski nimeltään Upset .

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jzuL4E0ir1A&w=560&h=315]

Olimme koskimelontaa kerenneet jo harjoitella jonkin verran, mutta isot kosket oli alkuun todella pelottava kokemus. Tässä tyylinäytteeni Upset-nimisestä koskesta. Tästä linkistä löytyy kaikki Grand Canyon videoni.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=C4t3je5qCOo&w=560&h=315]

Grand Canyon valtavine koskineen oli elämämme seikkailu. Siitä on jo vaikea laittaa paremmaksi. Olemme toki meloneet muuallakin, vaikka alkuun emme koskiin halunneet juuri mennä, niin lopulta koskimelonnasta tuli se meidän juttu. Olemme käyneet Pohjoismaiden ja Euroopan packraft-tapaamisissa ja olemme saaneet paljon uusia ystäviä harrastuksen parissa.

Soca-joki Sloveniassa on Euroopan tapaamisien kohde.

Euroopan tapaaminen Soca-joella Sloveniassa on ain yksi vuoden kohokohtia. Paikka on aivan lumoavan kaunis ja on muutenkin hyvä paikka harjoitella koskimelontaa. Parasta tapaamisissa on kuitenkin samanhenkiset ihmiset, joista on tullut myös hyviä ystäviä.

Kaitum-joelle vaeltamassa Pohjois-Ruotsissa.

Emme missään tapauksessa ole unohtaneet Pohjoismaita, olemme kolunneet läpi Ruotsin Lapin ja Norjan erämaita ja mielenkiintoisempia jokia ruotsalaisten ystäviemme kanssa.

Vätsärin erämaa-alue.

Tottakai Suomi on meille ollut se tärkein retkipaikka, alussa mainitsemassani Vätsärissä kävimme tekemässä pitkän melontareissun. Vätsärin erämaa-alueen lisäksi olemme käyneet melomassa mm. Pöyrisjärven, Hammastunturin, Kaldoaivin ja Puljun erämaa-alueilla. Olemme käyneet lukuisissa kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.

Islanti ja jäälauttoja kuhiseva järvi.

Packraftingistä tuli äkkiä elämäntapa ja nykyään on ehkä jopa elämäntarkoitus. Vapaa aika kuluu hyvin pitkälti harrastuksen parissa, toki monipuolisesti muutenkin retkeillen.

Ivalonjoki ja Hammastunturin erämaa-alue.

Packraft on siis monipuolinen kapistus, mikä soveltuu loistavasti lähiretkeilyyn. Packraft pakkautuu pieneen tilaan, se on helppo säilöä kotona ja sen kanssa on vaivatonta lähteä omille lähialueille melomaan. Packraft soveltuu myös huimiin seikkailuihin ja erämaiden tutkimiseen. Koskimelonta osoittautui kuitenkin vaaralliseksi harrastukseksi ja suosittelen ottaa siihen kursseja tai liittymään ainakin mukaan Suomen packraftaajien Facebook-ryhmään ja tulemaan mukaan tapaamisiimme. Me suoritimme vaimoni kanssa kansainvälisen Rescue 3 -koskipelastajakoulutuksen ja harjoittelemme pelastustehtäviä jatkuvasti. Uimme myös koskia läpi ja tämä uintitreeni antaa paljon varmuutta koskenlaskuun.

Erämaajärvi Ruotsin Hemavanin suunnilla.

Nykyään toimimme vaimoni kanssa eräoppaina Hutkai-yrityksessäni. Järjestämme packraft-kursseja, retkiä ja vuokraamme packraft-välineitä.

Lisää videoitani voit löytää täältä ja blogini löytyy täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *