Testissä Lowa Vantage GTX -vaelluskengät

Teksti ja kuvat: Teijo Räisänen

Tarkemmin nimellä Lowa Vantage GTX mid WXL on tunnettu sekä miesten että naisten vaelluskenkänä. Tehdas ilmoittaa kengän painoksi keveän 565 grammaa, ja oma mittaus koon 42 kengälle on 670 grammaa. Kengät ovat nahkaa sekä cordura-kangasta gore-tex-kalvolla. Jalkineiden kerrotaan olevan sekä vedenpitävät että hengittävät.

Vantage antaa erinomaisen tuen nilkalle, joten vaikeammassakin maastossa kulkeminen onnistuu. Nauhoitus on toteutettu X-lacing-järjestelmällä, joka pitää litin hyvin paikoillaan sekä sivuttais- että pystysuunnassa. Leveä WXL-lesti tuo lisätilaa erityisesti jalan etuosaan sekä varpaille. Välipohjarakenne on hyvin rullaava ja kenkä on kantavaimennettu. Sekä kärjestä että kannasta löytyy kevyehköt suojat.

Olen siinä mielessä onnekas, että lähistöllä sattuu olemaan metsä, josta löytyy retkeilyreitti ja erittäin kivikkoista maastoa. Siellä pääsinkin oikein mukavasti kenkien tukevuutta testaamaan. Ostin kengät siten että ne saapuivat juuri sopivasti ennen patikointiretkeä, joka oli kaverin kanssa suunniteltu Pohjois-Karjalan kupeeseen.

DSC00803

Kun sain kengät, huomasin heti aluksi, että ne istuivat minulle kuin kenkä jalkaan. Ihan niin kuin olisin ollut vaelluskenkien Tuhkimo! Mutta entäpä kun niitä oli käytetty pari kuukautta lähes päivittäin?

Heti alkuunsa sain kärsiä omasta tyhmyydestäni, kun jätin solmimatta nauhat ylös asti. Nuppiluut kipeytyivät lestin hangatessa, ja taisipa se hieraista jalakaan rakonkin. No tästä virheestä oppineena sitten tuli sidottua kengät ylös asti ja opeteltua nostamaan sitä jalkaa tavallisen laahustamisen sijasta. Ja hyvinhän se meni.

Vantage on lämmin mutta hengittävä kenkä. Pakkasella se ei anna jalan jäätyä, mutta myöskään toisinpäin se ei päästä jalkaa hikoilemaan märäksi. Käyttäjä ei siis pääse kärsimään ”tulikuumista” jaloista.

lowa

Selvisi myös, että nämä eivät ole mitkään all-day kengät, vaan soveltuvat siihen mihin ovat juuri tehdyt: vaeltamiseen ja luonnossa kulkemiseen, vaikeaan maastoon. Autolla ajaminen ei tule puheeksikaan näillä kengillä, sillä kunnolla sidottuna jalka taittuu seuraavan kerran polvesta. Tämä voisi kuvata kuinka hyvin kenkä siis todella tukee jalkaa.

Pääsäännöllisesti itsellä tulee käytettyä näitä kenkiä koiran kanssa lenkillä sekä metsässä kulkemiseen. Mutta vaellusreissuja varten ympärivuotiseen käyttöön nämä ostin, eikä ongelmia ole ollut vedenpitävyyden kannalta ollenkaan. Kengät ovat päässeet näyttämään pintansa, mitä ne sitten todella kestävät?

Umpihangessa ei ollut ongelmia kulkea, ja loskalumikin pysyi vielä kengän ulkopuolella. Konkreettisempi testi oli siis tehtävä! Kengät jalkaan, ja kun kevät kerran on sitä kaikkien rakastamaa lumien sulamisen ja vesilammikoiden juhla-aikaa, niin lammikoita ja ojanpohjia siis kiertämään. Täytyy myöntää, että tässä vaiheessa itsekin yllätyin kenkien vedenpitävyydestä, ne todella pitävät vettä!

Kaikin puolin kenkä on sellainen jalassa kuin kunnon kengän kuuluukin olla. Vielä 15 kilometrin jälkeenkään ei harmita, että ne on pitänyt pukea jalkaan. Ja luulenpa, että näillä jonkilaiset jokiylityksetkin onnistuvat ihan kivasti.

Jotta kengät pysyisivät hyvässä kunnossa ja pitäisivät vettä jatkossakin, on niistä pidettävä myös huolta. Eli jos kengät nyt sattuvat olemaan todella likaiset vaikkapa ravasta, on kengistä poistettava narut ja liotettava ne puhtaiksi. Tämän jälkeen ne saavat kuivua 24 tuntia.

Itse kengät pestään kädenlämpöisen juoksevan veden alla kevyesti harjaamalla kenkäharjalla, jotta nahan syyt aukeavat eikä pintaa vaurioitettaisi pestäessä. Anna kenkien kuivahtaa hetki ja suihkuta tämän jälkeen Lowa Water Stop -tekstiilisuihketta kosteisiin kenkiin. Se luo kenkiin vedenpitävän kalvon, jonka annetaan kuivua.

Kun kengät ovat kuivanneet, käsitellään ne vielä Lowa Active Cremellä ja harjaamalla nahkaosat kiiltäväksi. Active Creme estää nahan kuivumisen ja pidentää kenkien kestävyyttä ja käyttöikää huomattavasti. Tämän jälkeen kenkien annetaan kuivahtaa vuorokauden ajan, minkä jälkeen voidaan roiskevedellä testata, että kenkä on jälleen vedenpitävä. Pisarat jäävät kengän pintaan eivätkä imeydy nahkaan saatika kankaaseen.

DSC00842

Kengänhoitotuotteiden ei ole pakko olla Lowan valmistamia, mutta näin suositellaan. Edelliset toimenpiteet siis suoritetaan puolen vuoden välein, jotta kenkä pysyy hyvänä. Pelkkää Waterstop-suihketta on aktiivikäyttäjän hyvä käyttää noin kuukauden välein. Maalaisjärjen käyttö tässäkin asiassa on ihan suotavaa. Tarkemmat kenkien huolto-ohjeet löytyvät englanniksi Lowaboots.com-sivustolta.

Itse olen tähän jalkineeseen tyytyväinen ja uskallan suositella sitä muillekin. Kengästä löytyy miesten sekä naisten mallia.  Tuotetta myyvät Suomessa ainakin Scandinavian Outdoor sekä Partioaitta, ovh. 229€.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.