Salomon S-Lab Sense 6 SG -maastojuoksukengät tarjoavat keveyttä ja pitoa

Yhteistyössä Salomon

Sain testattavaksi Salomonin ultrakevyet maastojuoksukengät S-Lab Sense 6 SG:t. Verrattuna edellisiin kenkiini nämä ovat täysin erilaiset.

Sense 6:t ovat rakenteeltaan huomattavasti kevyemmät ja istuvammat. Valmistaja ilmoittaa UK 8,5 -kokoisten kenkien painoksi 225 grammaa kappale. Omat UK 9 -kokoiset näyttivät digitaalisella keittiövaa’alla mitattuna 238 grammaa ja 242 grammaa. Kenkäpari jää siis alle puolen kilon. Vertailun vuoksi mainittakoon, että monet juoksukengät painavat kaksi kertaa enemmän.

Nimessä oleva SG (soft ground) tarkoittaa, että kenkä on suunniteltu erityisesti pehmeälle alustalle. Erittäin karkea pohja yhdistettynä Premium Wet Contagrip -pohjamateriaaliin antaa juostessa maksimaalisen pidon lähes kaikilla alustoilla.

Hain kenkiä testatessa tarkoituksella kaikenlaisia alustoja ja testasin pitoa. Märällä pitkoksella kantapään musta kumi piti erikoista narskahtelevaa ääntä eikä lipsunut yhtään. Usein juuri märkä pitkos tai märät puunjuuret ovat ongelmallisia alustoja. Edes märillä puunjuurilla kenkä ei lipsahdellut. Vähitellen opin luottamaan pitoon ja vauhti kasvoi. Märkä kallio oli ainoa alusta, jolla pito hävisi. Kokemukseni perusteella siinä ei pidä kuin nastakenkä, jos sekään. Soralla sekä pehmeällä hiekalla kenkä suorastaan pureutui maahan, jättäen juostessa jokaisen askelen kohdalle kuopan.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kevyen rakenteen ja kapean lestin ansiosta kengät istuvat jalkaan kuin sukat. Tiukalla nauhoituksella kengät eivät pääse juostessa liikkumaan, mikä ehkäisee rakkojen syntymistä pitkillä matkoilla. Varsinkin epätasaisessa maastossa juostessa tällä on suuri merkitys. S-Lab Sense 6:n pohjan profiili on melko matala. Kantapään ja päkiän korkeusero on vain 4 mm. Kantapään korkeudeksi valmistaja ilmoittaa 20 mm. Matalasta profiilista huolimatta kenkä rullaa hyvin, ja askel tuntuu kevyeltä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kalvottoman kengän huono puoli on kosteassa maastossa juostessa kenkien nopea kastuminen. Toisaalta taas maastossa saattaa tulla vastaan märkiä paikkoja tai puroja, joita ei ainakaan kilpailutilanteessa ole aikaa lähteä kiertämään. Tämmöisten paikkojen ylityksen jälkeen Sense 6:n ohut ja hengittävä rakenne laskee kengän sisään kertyneen veden ulos, eikä se jää hölskymään tai lisäämään turhaan painoa. Näin kenkä myös kuivuu nopeasti.

Pohjan sisään on integroitu Profeel film -pistosuoja. Tämä ehkäisee terävien oksien työntymistä pohjan läpi ja antaa myös tukea jalalle. Varsinkin juurakkoisella polulla kalvo antaa kengälle lisää kiertojäykkyyttä ja vähentää jalkaan kohdistuvaa pistemäistä rasitusta.

Quicklace-nauhoitus yhdistettynä kevlar-vahvistettuihin nauhoihin on pikalukon kanssa yksinkertainen mutta toimiva ratkaisu. Pikalukko on tiukka, ehkä jopa hieman turhankin tiukka yhdellä kädellä avattavaksi. Toisaalta juostessa voi olla varma etteivät nauhat löysty kesken matkan. Nauhoille sekä lukolle on oma pieni tasku läpän yläosassa.

Vahvan Cordura-pinnan ansiosta kenkien kulutuskestävyys sekä pistosuojaus on hyvä. Salomon antaa omalla 5-portaisella luokituksellaan kenkien kestävyydeksi 3/5. Kenkien käyttöikään vaikuttaa kuitenkin suurimmaksi osaksi niiden käyttötapa. Satunnaisella, kuivia polkuja pitkin juoksevalla kuntoilijalla kengät voivat kestää monta vuotta, kun taas rankkoja extreme-kisoja kiertävällä aktiiviharrastajalla kengät voivat olla yhden kesän jälkeen lopussa. Huolellisella pesulla sekä kuivaamisella saa kenkien ikää jatkettua huomattavasti.

Lähdin testiin ilman suuria ennakko-odotuksia. Jo laitettuani ensimmäisen kerran kengät jalkaan totesin niiden istuvan erinomaisesti. Tavallista kymmenien kilometrien sisäänajoa ei tarvittu, vaan jo parin lyhyen lenkin jälkeen kengät tuntuivat sopivan pehmeiltä eikä hiertäviä paikkoja löytynyt. Lenkeillä olen nauttinut eniten mahtavasta pidosta sekä kenkien uskomattomasta keveydestä. Leikkisästi totesinkin yhden lenkin jälkeen, että piti ottaa reppuun lisäpainoa ettei vauhti kiihdy liikaa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.