Syksyinen melontareissu Ruunaan luonnonsuojelualueelle

Olin jo pidemmän aikaa katsellut retkikartasta Ruunaan luonnonsuojelualuetta ja miettinyt, että sinne pitäisi lähteä käymään. Paras väline alueeseen tutustumiseen on kanootti jos aikoo kiertää vähänkään laajemmin.

Luonnonsuojelualue on tietön 73km2 erämaa-alue, joka rajoittuu idässä Venäjän rajaan, pohjoisessa Tuulijokeen, lännessä pääosin Ruunaanjärven länsirantaan ja etelässä pääosin Lieksanjoen ranta-alueisiin. Rajan takana Venäjän puolella on Tuulijärven luonnonsuojelualue, joka on 890km2 laajuinen.

Ruunaan ls-alueella ei ole tehty metsätöitä yli sataan vuoteen ja siellä humisevat 150 vuotiaat männyt. Alueen lammilla ja puroissa on kymmeniä majavan pesiä ja patoja. Rannat ovat täynnä pystyyn kuolleita puita ja purojen yli on tuhansia kaatuneita puita.

Kävin veljeni kanssa kahden päivän melonta- ja kanootinraahausretken luonnonsuojelualueella. Lähdimme Matkalahdesta ja suunnistimme Ruunaanjärven kautta Lieksanjokea ylävirtaan. Ennen rajavyöhykettä käännyimme vasemmalle ja nousimme Sulkujokea ylävirtaan. Muutaman majavanpadon jälkeen saavuimme Kivijärvelle, jossa yövyimme.

Aamulla matka jatkui Kivijärven luoteiskulmaan, josta alkoi 1,3km:n vetotaival vedenjakajan yli. Pikkulinnut nauroivat oksilla katsoessaan kun kaksi ukkoa kiskoi kanootti pitkin mäntykankaita.

Välillä keräsimme puolukkaa ja taas vedimme kanoottia. Kaiturilampien kautta laskimme Tuulijoelle ja edelleen Matkalahteen. Lampien väliset purot olivat täynnä kaatuneita puita ja majavanpatoja, joka teki etenemisestä todella hidasta. Välillä jouduimme vetämään kanoottia maalla puron vieressä koska eteneminen oli helpompaa niin. Välillä meloimme pätkän matkaa purossa kunnes tuli taas seuraava pato eteen.

Reissu ei ollut mikään lepoloma, mutta upea kaikkinensa. Ja Ruunaa puolestan mahtava pieni erämaa-alue. Missään en ole nähnyt niin paljon keloja kuin Ruunaanjärven ja valtakunnanrajan välissä.

Alunperin juttu on julkaistu Tervastulia-blogissani. Sieltä löytyy myös linkki videoon, jonka kuvasin reissusta.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7036274 E 678809

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.