Polkupyörä- ja melontaretki Ruunaan retkeilyalueelle

Teimme toukokuussa vaimoni kanssa lyhyen retken Ruunaan retkeilyalueelle. Olin jo edellisenä vuonna käynyt kalastusreissulla Ruunaan koskilla. Minulla oli silloin myös aikaa käydä hiukan patikoimassa ympäristössä, ja ihastuin kovasti lähialueen luontoon. Myös Ruunaanjärvi oli käynyt mielessäni todella huokuttelevana erämaisena kohteena. Suoraan sanottuna, jos joku olisi minulle kertonut, että puolen vuoden päästä pääset melomaan Ruunaanjärven yläjuoksulle ja lasket vaimosi kanssa kosket alas, olisin pitänyt häntä hulluna.

Sain paljon vinkkejä Retkipaikan Asko Ristolaiselta, joka on kirjoittanut jo kattavan jutun Lieksanjoen melontareitistä. Olen myös lukenut hänen Tervastulia-blogiaan ja katsonut hänen melontavideoitaan Youtube-kanavalta.

Ruunaanjärven yläjuoksu oli upeaa erämaista aluetta.

Ruunaanjärven yläjuoksu oli upeaa erämaista aluetta.

Ensitöiksemme Ruunaan alueelle saapuessamme veimme polkupyöräni Siikakosken laavun taakse odottamaan paluutamme. Olin katsonut kartasta, että pääsen polkupyörällä takaisin aloituspaikkaamme hakemaan auton. Reitti näytti myös todella mielenkiintoiselta, pieni polku ja paljon metsämäisiä hiekkateitä.

Polkupyörällä matkaa autolle ei tulisi kuin noin 25 kilometriä. Jos autolla ajaisi samaan paikkaan, ei pääsisi joen yli ja pitäisi kiertää 65 kilometrin lenkki.

Saavuimme vasta hämärään aikaan ensimmäiselle leiripaikallemme.

Saavuimme vasta hämärään aikaan ensimmäiselle leiripaikallemme Kaunisniemeen.

Melonnan lähtöpaikaksemme olimme valinneet pienen tienhaaran läheltä Venäjän rajaa. Paikalta löytyi isohko laituri ja hyvin tilaa jättää auto parkkiin. Erämainen osuus vakuutti meidät hetkessä. Satoi tihkuttamalla hiukan vettä, mutta se ei haitannut pätkääkään. Erämaa näytti todella hienolta vesisateessa, ja olihan meillä päällä kuivapukumme.

Vaimoni ei ollut vielä saanut kokemusta koskista ja hänellä oli uusi kypärä, joka oli nyt ensimmäistä kertaa testissä. Kypärä tuntui hyvältä päässä, ja mielessämme olivatkin jo seuraavan päivän kosket.

Rantakankaan tulentekopaikalla saimme tehtyä maittavan lounaan.

Rantakankaan tulentekopaikalla saimme tehtyä maittavan lounaan.

Ruunaan retkeilyalueella on todella kattavat ja hyvin huolletut laavut ja tulentekopaikat. Ylempänä Ruunaanjärven alueella ei varmasti niin paljon retkeilijöitä käy, mutta alempana suosituimmilla kalastuskohteilla käy todella paljon vierailijoita tulistelemassa. Näimme yhden paikallisen kalastajan lähtöpaikallamme veneen kanssa kalastelemassa, mutta seuraavan ihmisen näimme vasta Neitikoskella.

Alue on kuitenkin tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan melomiseen, emmekä nähneet koko reissullamme laisinkaan muita melojia.

Ruunaa (8 of 12)

Säiden kanssa meillä kävi jälleen todella hyvä tuuri. Ensimmäisen päivän pienien sateiden jälkeen sää poutaantui ja aurinko paistoi jatkuvasti siniseltä taivaalta. Ilma ei kuitenkaan käynyt tukalan kuumaksi. Parempia melontakelejä ei olisi voinut pyytää.

Ruunaa (10 of 12)

Olimme ostaneet kalalupamme vain viimeiseksi päiväksi, mutta tajusinkin lupalappua katsellessani, että puolen yön jälkeen saimme jo kalastaa. Neuvoin vaimoni mielestäni parhaaseen paikkaan ja itse marssin hiukan kauemmaksi.

Heitin nappiheiton koskenniskalle, annoin virran kuljettaa hetken Lotto-lippaani sivuttain ja vapani nytkähti rajusti. Kahden komean hypyn jälkeen sain kelattua kalan melkein rannalle. Sisukkaasti vastaan taisteleva kirjolohi veti kuitenkin vielä muutaman 20 metrin rykäisyn, ennen kuin sain hänet väsytettyä rantautumiskuntoon.

Kala suolaantumaan ja maukas aamupala sekä päivällinen on pyydetty.

Kala suolaantumaan yön yli ja maukas aamupala sekä päivällinen on pyydetty.

Ruunaa (9 of 12)

Saavuimme lopulta iltapäiväksi Siikakoskelle ja kävin noutamassa pyöräni. Pyöräilymatka takaisin autolle oli mykistävän kaunista. Poljin koko matkan hymyissä suin maisemia ihaillen ja lopulta olin ihmeissäni, kun olin taittanut matkan niin nopeasti.

Suosittelen lämpimästi tekemään samantyylistä reissua alueelle. Me nautimme todella paljon erämaisesta Ruunaanjärven seudusta, mahtavat kosket ja pyöräily takaisin autolle oli mukavaa vaihtelua ja sain monipuolista liikuntaa. Packraft on oiva peli koskiosuuksille ja vaimoni sai hyvää kokemusta. Onnistuimme myös melomaan kaikki kosket kaatumatta, joten packraft osoitti jälleen kerran koskikelpoisuutensa ja soveltuvuutensa myös aloittelijoille.

Löydät lisää kuvia matkaltamme kuvasivustoltani ja videoita Youtube-kanavaltani. Packrafteistamme voit lukea lisää tästä Retkipaikka-jutusta.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit lähtöpaikalle: N 7033376  E 688375

Karttalinkki lähtöpaikalle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *