Tenhinniemestä Suonenjoen Vanhaan maamieheen

Suontee on kirkasvetinen järvi, joka laskee Suonenjoen kautta Iisveteen. Puhdas ja suuri järvi on myös mainio retkeilykohde niin kesällä kuin talvella.

wanhamaamies-7429

Jos tuuli ei ole mahdoton, niin järvimelonta lienee se kaikkein mukavin tapa tutustua Suonteen maisemiin.

suonenjoen melonta-1564

Järvi on pitkä ja sen keskellä kulkee syvä vedenalainen rotko. Moninpaikoin syvyyttä on yli 50 metriä ja parhaimmassa kohtaa peräti 77 metriä.

wanhamaamies-7424

Likellä järven syvintä kohtaa on myös kunnan ylläpitämä retkeilijöitä palveleva laavu. Kesäisin siellä pitävät taukoa melojat, vetouistelijat ja huviveneilijät. Talvella laavulla piipahtavat taasen retkiluistelijat ja hiihtäjät. Matkaa Suonenjoen keskustan tuntumaan Siioninsillalle tai matkailijoita palvelevaan Vanha maamies -majoitusyritykseen viitisen kilometriä – juuri passeli matka edestakaiselle reissulle.

wanhamaamies-7436

Tenhanniemen maasto on kuivaa hiekkakangasta. Laavun ympäristöä hallitsee pitkä männikkö. Itse laavu on suuresta nimestä pohjoisen pistävän niemekkeen päässä.

wanhamaamies-7431

Laavun tyyssijasta, Tenhanniemestä, Suontee jatkuu vielä liki 20 kilometriä etelään. Eteläpäässä järvi leviää hieman, mutta syvä ja pitkä perusluonne on sielläkin läsnä. Järveen liittyy myös jännittävä tarina. Sukeltajat kertovat pohjassa olevan kokonaisen metsän. Kuvia aiheesta ei ole, mutta kertomukseen voi liittää toisen järvestä kerrotun tarinan. 1900-luvun alkupuolella maa järisi Suonenjoella. Tuolloin osa Suonteen etelärantaa sortui järven hurjiin syvänteisiin ikiajoiksi. Metsä järvenpohjassa voisi hyvinkin olla peruja tuosta Suomessa harvinaisesta tapahtumasta. Pinnalla ja rannalla tuosta ei näy jälkeäkään. Järvi pitää hiljaa salaisuutensa.

wanhamaamies-7427

Suonteelle saapuminen onnistuu idän suunnalta aina Sorsakoskelta asti. Suonenjoki osuu parahilleen tauon paikaksi. Rannasta vähän loitommas talsimalla pääsee keskustan palveluihin kiinni ja Vanha maamies löytyy hieman ennen joen suuta rannan tuntumasta. Paikalla voi joko yöpyä, nauttia kesäkahvion tarjonnasta tai vaikkapa tilata saunan.

Vanhasta maamiehestä reittiä jatkuu eteenpäin jo alussa mainitsemamme Suonenjoki, sen pirään myöskin pitkä Iisveden järvi ja siitä voi edelleen jatkaa Rautalammin reittiä ylä- tai alavirtaan niin pitkälle kuin nokka näyttää, tuuli kuljettaa ja kajakilla pääsee. Mutta se on jo toinen tarina se.

Tenhanlaavu kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6938864 E 509449
Vanha maamies kartalla ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6942896 E 507161

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.