Iivanan luola

Repoveden kansallispuiston pohjoiseen sisäänkäyntiin vievän tien varrella on jylhä ja komea Iivanan vuori. Ennen muinoin reilut pari sataa vuotta sitten Ruotsin ja Venäjän raja kulki Kymijoessa, ja Voikosken kohdalla oli rajanylityspaikka. Siellä vartioi venäläinen vartiomies Iivana, joka eläkkeelle päästyään ei enää osannutkaan lähteä takaisin synnyinseuduilleen, vaan jäi asustelemaan Kuisman kylälle.

Talvet Iivana asusteli kyläläisten saunoissa tai navetoissa ja teki töitä isäntäväelle. Kesät hän kuljeskeli metsissä, kalasti ja metsästi. Saarijärven Iivanan saaressa hän kuivatti saaliitaan pedoilta suojassa tulevaa talvea varten.

Iivanan vuoressa on myös Iivanan luola (tai oikeammin lippa), jossa hän piti kortteeria. Lipan alta löytyy edelleen Iivanan vanha nuotion pohja. Lipan katto on savusta tumma ja nuotion lieskat ovat syöneet kallion seinää.

Kun Iivanasta aika jätti, veivät kyläläiset vainajan paikalliseen hautuumaasaareen. He epäilivät kuitenkin, että Iivana oli varmaankin ortodoksi, joten pappisvihan pelossa Iivana haudattiin vähin äänin sata metriä hautuumaan aidan ulkopuolelle. Mutta eipä Iivanan sielu saaressa viihtynyt, kyläläisten mukaan se vaeltelee kotivuorellaan edelleen.

Kartta (ETRS-TM35FIN; N 6786290  E 492631)

 

3 replies
  1. Tiitsa
    Tiitsa says:

    Onko tuo Iivanan luola sama kuin Terva Jönnin luola? Eräällä risteilyllä opas kertoi tarinaa Terva Jönnistä joka asusteli kesät luolalla ja tervasi aina jalkapohjansa, että pystyi kulkemaan paljain jaloin.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.