Pahaniemen luolat, osa 2: Vaatevuori ja Pahalahdenvuori, Savonlinna

Savonlinnassa sijaitsevalta Pahaniemeltä löytyy vaikuttavien maisemien lisäksi useita luolia.

Vaatevuori

Vaatevuori on hieno maisemavuori, jonka laelta avautuu kaunis näköala. Sen rinteissä on paljon pieniä rotkoja ja notkelmia.

Vaatevuori

Itse kävin Vaatevuorella toukokuussa, joka on ehdottomasti hyvä ajankohta, kun luonto herää ja hento nuori vihreä pehmentää vanhat varjoisat kalliot.

Taisivatpa toukukuun aamu-auringossa Vaatevuoren päällä nautitut eväsleivät ja termoskahvit olla vuoden makoisimmat. Siltä se ainakin tuntuu nyt, talven harmauden keskellä.

Luola Vaatevuorella

Luola Vaatevuorella

Vaatevuoren luolat ovat rinteen puolivälissä. Ne ovat aika pieniä, kapeita ja ahtaita rakoja. Rinteen alla, ihan tien vieressä, on pieni lohkareonkalo.

Pahalahdenvuori

Pahalahdenvuoren luola on kaunis luola, joka noin 5 metrin matkalta koostuu vinosta avoraosta ison lohkareen takana, ja noin 10 metrin matkalta enemmän tai vähemmän ahtaista luolakäytävistä isoimman lohkareen ympäröivässä louhikossa.

Louhikko ja jyrkänne ovat pienestä koostaan huolimatta vaikuttavan näköisiä.

Luola on käytännössä ihan hiekkatien vieressä. Luolassa on kauniita kivipintoja, ja ryömittava käytävä on ahdas ja jännä.

Ylhäältä louhikosta käsin näkyy kivien raoista jokin toinenkin käytävä, mutta en löytänyt yhteyttä pääluolaan. Ehkä kettu löysi.

Vaatevuori kartalla, Luolaluettelo MI 167 , 6845505 N  608947 E (ETRS-TM35FIN). Kohteessa vierailtiin toukokuussa 2016.

Pahalahdenvuori kartalla, Luolaluettelo MI 161, 6846021 N  607074 E  (ETRS-TM35FIN). Kohteessa vierailtiin lokakuun 2016 lopulla.

Pahaniemen luolat, osa 1: Korkvuori

Pahaniemi sijaitsee Savonlinnasta linnunteitse noin 15 kilometriä etelä-kaakkoon, Pihlajaveden saaristossa, Kongonsaaren ja Ritosaaren välissä.  Kesäteitä pitkin, Tanhuvaaran ja Moinsalmen kautta, on matka Savonlinnaan noin 40 kilometriä.  Jäätiekaudella voi ajomatka olla jonkin verran lyhyempi, mutta se on eri tarina. Pahaniemi on lähes kokonaan luokiteltu arvokkaaksi kallioalueeksi. Sen pohjoisosa muodostaa Jussijärvenniemi–Kaksperänniemi-kallioalueen (KAO060148), ja sen eteläpuolella sijaitsee Korpivuori–Vaatevuori-kallioalue (KAO060147). Lähde: Jukka Husa, Jari Teeriaho, Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaat kallioalueet Etelä-Savossa ja Päijät-Hämeen itäosassa, Suomen ympäristökeskus, 2007, ymparisto.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.