Nauvon saaristossa kevättä etsimässä

Varsinais-Suomen alueella tuntuisi olevan jo kevättä rinnassa. Saaristomerellä on kuitenkin kevät aina ensimmäisenä ja päätimme etsiä Nauvon suunnilta uuden kävelyreitin. Nauvo kuuluu nykyään Paraisten kaupunkiin ja kaupungin sivuille olikin tullut muutama uusi vaellusreitti. Valitsimme Nauvon vaelluskartta 4:n ja sen noin 4 kilometriä pitkän ”vaellusreitin”.

Nauvon lautta, Paraisilta Nauvoon.

Nauvon lautta, Paraisilta Nauvoon.

Nauvoon on aina mukava mennä. Parainen on Kaskisten lisäksi Suomen ainoa kokonaan veden ympäröimä kaupunki. Paraisille pääsee autolla sillan yli ajamalla, mutta Nauvoon mennään jo lautalla. Lautalla viimeistään saa jo fiiliksen, että nyt olemme saaristossa! Lauttoja liikkuu varsin usein ja käyttö on ilmaista. Aamulla ja illalla kannattaa kuitenkin tarkistaa aikataulut, muuten olen päivisin vain ajanut rantaan ilman aikataulun tutkimista.

Parkkipaikka Kirjaisissa on hiukan piilossa vanhan rakennuksen sivulla.

Parkkipaikka Kirjaisissa on hiukan piilossa vanhan rakennuksen sivulla.

Rakastan liikkua Saaristomeren saaristossa, varsinkin veneellä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että joko täällä ollaan matkailun saralla todella pahasti epäonnistuttu tai sitten tänne ei haluta isoja turistimassoja. Löysimme vaellusreitin alkupisteen helposti, mutta siellä ei ollut parkkipaikkaa. PDF-karttaan oli merkitty parkkipaikka Kirjaisten kylän kohdalle ja se lopulta löytyikin hiukan jännästä paikasta.

NauvoReitti4 (2 of 28)

Parkkipaikalla hämmenystä synnytti se, että parkkipaikka ei ollutkaan ilmainen. Paikoitusmaksu olisi pitänyt maksaa Vestergårdille, mutta kun emme tienneet missä hän asuu, niin jätimme maksamatta. Jos Vestergård lukee tämän artikkelin, niin voi lähettää maksutietoja minulle. Vaikka saaristolaiset ovat todella ystävällistä kansaa, taas onnistui hiipimään tunne, että eikö tänne haluta ihmisiä?

Vanha luontopolun kyltti.

Vanha luontopolun kyltti.

Uudet opastaulut olivat mukava yllätys.

Uudet opastaulut olivat mukava yllätys.

Parkkipaikalta ei ollut pitkä matka kävellä luontopolun alkupisteelle. Luontopolun opastauluja ja reittimerkkejä oli juuri uusittu. Tämä oli mukava huomata, sillä Varsinais-Suomessa luontopolut on merkitty noin 15 vuotta vanhoilla kylteillä, jotka ovat lahonneet käsiin. Jossakin sentään on jokunen euro ollut myös luontopalveluihin laittaa. Sinänsä sääli, kun näistä rakenteista ei pidetä huolta, niin tulee melko kalliiksi tehdä aina kokonainen luontopolku uudestaan.

Uusia reittimerkkejä oli lisätty paljon.

Uusia reittimerkkejä oli lisätty paljon.

Vaellusreittihän kulkee ensiksi luontopolkua pitkin ja sitten eriytyy pidemmäksi vaelluspoluksi. Polku oli pääosin hyvin merkitty reittimerkein, välillä jopa erittäin hyvin. Muutama kohta oli huonosti merkitty ja vanhoja nuolimerkkejä osoitti jopa väärään suuntaan. Polkujen ja teiden risteyskohdat olivat melkeinpä kaikki ilman merkkejä ja teimme yhden pidemmän lenkin väärään suuntaan. Suosittelen tulostamaan reittikartan mukaan matkaan.

Kalliolta oli mukavat näkymät.

Kalliolta oli mukavat näkymät.

Luontopolku nousee alkuun loivasti helppokulkuisen kallion päälle. Kalliot ovat säästyneet metsätaloudelta ja ovat upeita, kuten saaristossa usein. Hidaskasvuisten käppyrämäntyjen juuret mutkittelevat kallion koloissa ja puut voivat olla satoja vuosia vanhoja. Katajat ovat vielä vanhempia. Ensimmäisen kallion laelta on jo kivat näköalat.

Saariston männyt ovat todella upeita.

Saariston männyt ovat todella upeita.

Matkan varrella on mukavasti uusittuja opastauluja, joissa kerrotaan saariston luonnosta ja miten se on syntynyt. Reitti jatkui kallion jälkeen avarampaan maastoon ja täällä saaristossa on aina iso todennäköisyys nähdä hirviä ja peuroja, joten kannattaa tähyillä valppaasti varsinkin aukioille.

Näkötornista näki pitkälle merelle.

Näkötornista näki pitkälle merelle.

Kun olimme kävelleet jonkin matkaa laidunmaiden välissä, alkoi jälleen nousu kallion päälle. Kallio oli vielä hiukan kosteudesta liukas, vaikka lumet ja jäät olivatkin jo pääosin sulaneet. Kallion päältä löytyi upea näkötorni. Tornista pystyi hyvin havainnollistamaan, millaisessa saarien ja luotojen täyttämässä paikassa oikein olimmekaan.

Euroopan laajin saaristo koostuu n. 40 000 saaresta.

Euroopan laajin saaristo koostuu noin 40 000 saaresta.

Saaristomeri on varmasti yksi hienoimpia alueita Suomessa, oikein markkinoituna olisi maailman mittakaavalla mainittava paikka. Jos lasketaan vain saarien määrä, niin tämä on maailman suurin saaristo! Saaret ovat pääosin pieniä ja isoimmissa on melkeinpä aina jonkun asunto tai kesämökki. Veneillessä tai meloessa ei juuri rannoille nousta, mutta on vielä olemassa paikkoja, joista voivat muutkin nauttia, esimerkiksi Saaristomeren kansallispuisto.

Eväshetki on paras hetki!

Eväshetki on paras hetki!

Löysimme kallion kolosta täydellisen eväspaikan! Vaikka oli kova tuuli, niin tässä olimme täysin tuulen suojassa ja keväinen aurinko lämmitti jo mukavasti. Takapuolen alla oli sammalta pehmusteena ja näköalat olivat mitä parhaat.

Metsuri oli varmaankin kaatanut samalla myös reittimerkit.

Metsuri oli varmaankin kaatanut samalla myös reittimerkit.

Kun eväitä oli rauhassa nautittu täydellisissä olosuhteissa jatkoimme matkaamme. Taivas alkoi mennä pilveen ja tuuli oli ajoittain melko kova. Reitti kulki jälleen aukion läpi tuli metsäautotielle ja siitä hiekkatielle. Seuraava opastaulu olikin sitten hakkuuaukiolla ja reittimerkkejä ei näkynyt missään. Onneksi meillä oli reittikartta tulostettuna mukana, niin löysimme hakkuiden läpi jälleen polulle. Polku nousi kolmannelle kalliolle, jossa oli onneksi taas puusto säilynyt hakkuilta. Aivan reitin lopussa oli T-risteys, jossa oli kyllä keskellä risteystä reittimerkki, muttei nuolta minne suuntaan reitti jatkuisi. Olimme kävelleet ajatuksissamme, maaseutua ihaillen, emmekä oikein osanneet arvioida, missä kohtaa olimme. Katsoin karttaa pikaisesti ja käännyimme väärään suuntaan. Kävelimme kilometrin verran, kunnes huomasin, että nyt olemme väärässä paikassa, ja käännyimme takaisin. Risteyksessä huomasimme, että olimme olleet jo sadan metrin päässä luontopolun aloituspaikasta.

Vaellusreitti oli kaunis. Jo tie Kirjaisten kylälle oli ajamisen arvoinen, saariston maalaismaisema on upeaa ja meri on aina läsnä. Reitti on pääosin helppokulkuinen, mutta muutama kalliokohta oli liukas ja ehkä hiukan jyrkkäkin. Suosittelen keväällä vedenkestäviä jalkineita tai kumisaappaita. Meillä oli jalassa vedenpitävät vaelluskengät ja pärjäsimme hyvin, vähän joutui muutamassa kohdassa pomppimaan lätäköitä väistellen. Kävelimme reitin hitaasti nauttien ja aikaa meillä meni noin 3,5 tuntia. Tarkoituksenamme on kävellä muutkin vaellusreitit Nauvosta läpi ja tehdä muutama melontareissukin. Nauvo on kyllä yksi lempipaikoistani. Suosittelen lämpimästi!

Luontopolun alkupiste löytyy tästä.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6676393  E 219997.

1 reply
 1. Olpe
  Olpe says:

  KIrjaisissa on hyvä ravintola hersyvällä omistajalla. Mintulla on hyvä ”hustmanskost” eli kotiruuasta astetta `parempaa´ ruokaa Kirjaisissa, huokeamaan hintaan. Hän varmasti antaa pysäköidä juurikin reitin lähelle.

  Kannattaa kokeillaa ainakin kalasoppaa tai talon maksaa Bystrandissa.

  Suosittelen!

  Olli

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.