Kaasivuori (Kasberget), Nauvo – Turun saariston kaunein maisema

Turun eteläisen saariston maisemista pääsee nauttimaan lähes lintuperspektiivistä, kun suuntaa Nauvoon ja kipuaa polkua seuraten Kaasivuoren laelle. Yli 64 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Kaasivuori on seudun korkein kohta, joka jääkauden jälkeen nousi ensimmäisenä vedestä. Huipulta näkee hyvällä säällä Turkuun ja Naantaliin saakka.

Jpeg

Perille päästäkseen on mantereen suunnalta kuljettava ensin lautalla Lillmälöstä Nauvon saarelle:

Jpeg

Kaasivuorelle johtava polku lähtee Saaristotien varrelta Prostvikistä, jossa on Parolabackenin kohdalla merkitty pysäköintialue. Polku itsessäänkin on kulkemisen arvoinen, sillä soiset alueet kallioseinämien välissä ja kelot saavat maiseman paikoin muistuttamaan Itä-Suomen vähän kuljettuja tienoita. Matkaa merenrantaan on kuitenkin vain muutama sata metriä! Yhteensä rengaspolun pituus on 4,4 kilometriä.

Mistä tiedät olevasi perillä? Edessäsi kohoaa kenties laajin koskaan näkemäsi kallio, jota kivutessa kannattaa sateisella säällä olla erityisen varovainen:

Jpeg

Katse ylöspäin – siellä saattaa huidella vaikkapa korppi tai merikotka. Näitä maisemia kelpaa kyllä muutenkin katsella!

Jpeg

Jpeg

Väitetäänpä myös, että Kaasivuori on ollut muinainen vartiovuori, jolta on tähystelty vihollislaivoja ja poltettu merkkitulia. Kallion ruotsinkielinen nimi Kasberget nimittäin viittaa vartiotuliin (vårdkasar).

Samalla reissulla kannattaa muuten pistäytyä myös Nauvon kylässä ihailemassa venesatamaa ja keskiaikaista kirkkoa, Vargbergetin kalliota ja luolia sekä Finbyn jatulintarhaa.

Kartta: Parolabackenin pysäköintialue

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6683918 E 225997

3 replies
 1. Tuomo
  Tuomo says:

  Todella komea paikka! Useammassakin lähteessä mainitaan näiltä kallioita löytyvän sissipäällikkö Tapani Löfvingin mukaan nimetty Löfvingin luola. Olen sitä useaan kertaan etsinyt – kuitenkaan löytämättä. Onko kukaan törmännyt tuolla seikkaillessaan minkäänlaiseen luolamuodostumaan?

  Vastaa
 2. Ike
  Ike says:

  Hieno paikka todellakin! Turun saariston kauneimmasta maisemasta voisivat kyllä kilpailla lisäksi ainakin Vepsän Törsborg ja Rymättylän Uutiskuuva.

  Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ei ollut minulle ennalta tuttu paikka, vaan bongasin sen Retkipaikka -sivustolta, kun etsin itselleni päiväretkikohteeksi jotakin paikkaa, jonne ajaisi Turusta […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.