Teijon ruukki, Salo

Alkuviikolla päätimme käydä ajelulla Teijossa. Seutu on päällisin puolin tuttua muutamalta aiemmalta käyntikerralta, mutta kumminkin sen verran vierasta, etten ainakaan minä voi retostella olevani mikään asiantuntija.

teijonruukki

Teijo on vanhaa ruukkialuetta. Ruukki tarkoittaa rauta- tai terästehdasta. Nykyään Saloon kuuluvan Teijon on aikanaan ollut peräti kolme ruukkia. Vanhin niistä on Teijon/Kirjakkalan ruukki, joka oli ruukki numero 13 Suomessa. Perustamisvuosi 1686 näkyy myös alueen vaakunamaisessa tunnuksessa.

teijonruukki-2

Kolmesta ruukkialueesta teollisessa käytössä on enää Teijo, jossa toimivat muun muassa ratavaihteita valmistava Vossloh Cogifer Finland Oy, alumiiniveneitä valmistava Marine Alutech sekä elektroniikan sopimusvalmistaja Assy Oy. Alueella toimivat myös esimerkiksi ravintola Brukinranta, Teijon kyläsauna, Teijon paja, VPK ja Teijon Venekerho.

teijonruukki-4

Yritykset sijaitsevat aivan merenrannan läheisyydessä.

teijonruukki-7

Näky onkin melkoinen, kun Salosta ajellessa taittaa ensin metsäosuutta kilometritolkulla, kunnes yhtäkkiä näkyviin tulee valtava määrä autoja, halleja ja duunareita.

teijonruukki-6

Teijon ruukinkartanon nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1770. Rokokootyylisen kivirakennuksen on suunnitellut arkkitehti Christoffer Friedrich Schröder.

teijonruukki-8

Kartanoon ja Teijon historiaan on mahdollista tutustua ryhmille tilauksesta järjestettävillä opastetuilla kiertokäynneillä. Kartanon tiloja vuokrataan myös rajoitetusti juhla- ja yritystilaisuuksiin.

teijonruukki-11

Teijon kirkko on pagodityylinen kivikirkko, jonka suunnitteli ja rakennutti ruukinpatruuna Robert Bremer vuonna 1829.

teijonruukki-12

Alttaritaulu on tiettävästi 1700-luvulta ja muunnos alankomaalaisen taiteilijan van Dyckin maalauksesta ”Ristiinnaulittu”. Teijon kirkkoa vuokrataan yksityistilaisuuksiin kuten ristiäisiin ja häihin.

teijonruukki-13

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6686720 E 276332

Julkaistu aiemmin Kaislatuuli-blogissa.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.