Piknikillä Teijon Sahajärvellä

Kotikunnassani Salossa sijaitsevasta Teijon Sahajärvestä tuli minulle yksi tärkeimmistä seuduista parisen vuotta sitten. Elämän kovat koettelemukset saivat minut kipeästi kaipaamaan takaisin luonnon rauhaan ja metsän henkien seuraan.

Teijolla asuva sisareni johdatti minut Sahajärvelle kerta toisensa jälkeen. Alueen metsäpolusta muotoutui minulle nopeasti todella rakas rauhan tyyssija taianomaisen luonnon keskellä.

aSAM_1183

Palasin Sahajärvelle eli kavereiden kesken Sahikselle muutama viikko sitten. Pakkasimme siskon ja hänen lastensa kanssa mukaan tietenkin eväitä ja istuma-alustoja. Mukaan lähti myös siskon Vuokko-koira.

Jätimme auton parkkipaikalle ja suuntasimme polulle. Polun varteen on Teijon kansallispuistohankkeen myötä ilmestynyt opastetauluja, jotka kiinnostivat lapsiakin kovasti. Suurissa myrskyissä kaatuneet puut ja niiden pystyyn nousseet juurakot ovat minusta mukava muistutus luonnon voimista. Poluilta puunrungot on toki siistitty pois, eli kulkeminen on helppoa.

sahis5

sahis6

Keväinen polku Sahajärvelle on aistien juhlaa. Korvia hivelee vuolaan puron solina, joka ajoittain muuttuu komeaksi kosken kuohunnaksi ja järvenrannan aaltojen liplatukseksi.

Silmät lepäävät satumetsää muistuttavassa maisemassa, jossa vanhan kartanon puutarhureiden jäljiltä kasvaa mitä moninaisempia puita ja pensaita. Metsälammen rannalla levittäytyy muun muassa komea rodo.

Alueen läpi virtaava vesi on kevättulvissa paisuttanut metsälampia normaalisti kuivempiin metsän kohtiin.

Keväällä paikka tulvi myös valko- ja sinivuokkoja sekä muita metsän ja joenvarren kukkia.

sahis3

sahis

Pysähtelemme sisareni kanssa aina silloilla tuijottamaan veteen. Vettä on ihana katsella ja kuunnella. Koski yhdessä ympäröivän metsän kanssa tuoksuu ihanalta.

sahis7

Järven rantaan saapuessamme lähdimme tällä kertaa vasempaan kohti korkeaa kalliota. Polku on olemassa vain nimeksi, se ei maastossa juuri erotu. Jokainen kuitenkin erottaa maastosta sellaisen reitin, jonka kautta pääsee kiipeämään ylös saakka – jokainen valitkoon itselleen mieluisimmat etenemispaikat. Mekin menemme monesti hiukan eri reittejä. Alas tullessa varsinainen reitti on helpompi hahmottaa, kunhan vain painaa mieleensä paikan, josta polku lähtee.

Ylhäältä kalliolta aukeaa kaunis näkymä Sahajärven selälle. Otimme eväät esiin ja istuimme nautiskelemaan luonnosta. Alhaalla järvellä ui kuikkapariskunta.

sahis4

Vuokko-koira norkoili hiukan piknik-eväitä.

sahis8

Kalliolta palasimme piknikin jälkeen takaisin alas järven rantaan ja jatkoimme polkua eteenpäin kohti uimarantaa. Polku kulkee aivan järven rantaviivaa pitkin ja on siksi todella kiva kävellä. Uimaranta on pieni ja sievä hiekkaranta, sieltä löytyy myös huussi.

Tämä Sahajärven lenkki on nopea käveltävä, matka ei ole kovin pitkä. Kalliolle kiipeävä on pienen aikaa oman onnensa ja järkensä nojassa, mutta muutoin polku on selkeä ja hyvin opastettu.

sahis9

Uimarannalta matka jatkuu pientä hiekkatietä pitkin takaisin Kartanontielle. Takaisin parkkipaikalle voi palata myös opastettua oikotietä pitkin. Se kääntyy hiekkatieltä oikealle, metsän läpi.

Parkkipaikka kartalla.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *