Muurame: Keski-Suomen maisemissa

Suomi ja ne pienet paikkakunnat, joista monikaan meistä ei koskaan ole kuullutkaan. Niiden ohi on ehkä ajettu, mutta niissä ei pysähdytä. Sellaisista olen kirjoitellut jo aiemminkin, mutta haluan kirjoittaa taas.

Tällä kertaa esittelen teille paikan, jonka ohi moni on joskus ajanut. Paikan, jonka kauneus ei näy moottoritielle tai ABC-huoltoaseman pihalle. Tämä paikkakunta ei ole vain mikä tahansa paikka, sillä kyseessä on kotipaikkakuntani, Muurame.

image

Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni Keski-Suomessa, järvien ympäröimässä Muuramessa. Tuolloin noin 6000 asukkaan kunta oli kotini elämäni ensimmäiset 19 vuotta. Tuossa välissä karkasin vuodeksi Yhdysvaltoihin. Teinille pieneltä tuntuva kunta alkoi maailman avautumisen jälkeen tuntua entistäkin pienemmältä.

Piti päästä pois. Jyväskylän kautta Helsinkiin ja Helsingin kautta säännöllisesti maailmalle. Tuolloin en osannut arvostaa Muuramen ja sen lähiympäristön tarjoamia ulkoilumahdollisuuksia. Vasta nyt aikuisiällä olen alkanut nähdä Muuramen viehätyksen salaisuuden. Tuo salaisuus piilee luonnossa.

image

image

image

Muurame sijoittuu kahden suuren järven väliin; Päijänne toisella puolella ja Muuratjärvi toisella. Järvet itsessään ovat jo näkemisen arvoisia. Vene tai kajakki, miksei SUP-lautakin, alle ja suunta siellä täällä näkyville, kallioisille saarille nauttimaan päivästä. Jotkut saarista ovat yksityisessä omistuksessa, mutta myös kaikille avoimia saaria löytyy.

image

image

image

Kunnan läpi virtaa joki, Muuratjoki. Joen ympärille on tehty pitkä luontopolku, jossa voi vaikka bongailla lintuja. Kosken läpi virtaava joki houkuttelee paikalle usein myös kalastajia. Vettä on kaikkialla. Lapsuudestanikin muistan lukuisat uimareissut ja soutelut.

image

Keski-Suomi on pinnanmuodoiltaan etelää monipuolisempaa. Muuramen korkein kohta on laskettelukeskus Riihivuori, josta avautuvat hienot näkymät kaikkiin suuntiin. Retkeilijälle kiinnostavampi kohde on Muurame harju. Tuo jääkauden aikaansaama muodostelma on hieno ulkoilualue. Mäntymetsää ja näkymät molempien järvien suuntaan. Näköala muistutti tiestystä kulmasta jopa Kolin kansallismaisemaa. Upeaa!

image

Talvisin harjulle tehdään hiihtoladut, kesällä pururadat houkuttelevat lenkkeilijöitä. Retkikohteita ja retkireittejä riittää tässäkin niin sanotusti pienessä kunnassa, joka ei millään tavoin ole matkailijan näkökulmasta ollut merkittävä. Väittäisin kuitenkin, että Muurame ympäröivine kuntineen on kaunis ja tutustumisen arvoinen. Muuramen maisema kuvastaa Keski-Suomen maisemaa parhaimmillaan!

Kirjoittaja pitää myös Urbaani viidakkoseikkailijatar-matkablogia. Lisää juttuja Muuramesta löytyy sieltä. 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.