Laihuen kierros Vihdissä vie harjuille, suppamaisemiin ja järven rantaan.

Vihtijärven kylällä on useampikin luontopolku. Laihuen kierros suuntaa aluksi harju- ja suppamaisemiin ja sen jälkeen kurvaa Laihue-nimisen järven rantaan. Monipuolisella reitillä on pari taukopaikkaa järven rannassa.

Laihuen kierros Vihdissä
Päivämäärä: 11.4.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 207
Reitin pituus: 3,2 km
Kohokohdat: Suppamaisemat, Laihuen ranta
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka Lopentien varrella (Vihtijärvi).
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitti tuntui huhtikuussa melko kuivalta, mutta se kulkee toki suomaisemassa hetken matkaa. Vedenpitävät jalkineet voisi olla tarpeen keväällä ja syksyllä.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Laihuen kierros löytyi samalla kun googlailin netistä Kiven reittiä. Molemmat ovat siis Vihtijärven kylällä ja melko lähellä toisiaan, lähtöpisteiden välimatka lienee 3-4 kilometriä. Laihue on sekin peräti 93 metriä merenpintaa korkeammalla. Luontopolku ei nimestään huolimatta kierrä Laihueen järveä vaan tekee pienen kierroksen suppamaisemissa ja Laihueensuolla hipoen järven rantaa muutaman sadan metrin matkan.

Kiven reitin jälkeen ajelimme siis kaverin kanssa pitkin Lopentietä. Luontopolun aloituspiste löytyi melko helposti. Lopentien vieressä on pieni parkkipaikka – ehkä 3–4 autolle ja opastaulu näkyy varmasti Lopentielle asti, joten paikka on helppo havaita. Jos parkkipaikka on täynnä, voi auton jättää läheisen Syökerin tuvan pihalle.

Opastaulusta löytyy reittikartta sekä hieman tietoa reitin sisällöstä. Tämän luontopolun teemana on luonnon kiertokulku. Reitin varrella on kolme luontokohdetta – aivan samoin kuin Kiven kierroksellakin.

Polun ensimmäiset metrit kuljetaan metsätietä pitkin. Reitti on täälläkin merkitty sinisillä maalimerkinnöillä. Polku on hyvin merkitty eikä eksymisen vaaraa ole.

Huhtikuussa reitillä oli vielä jonkin verran lumisia kohtia, mutta kangasmaasto on kuitenkin sen verran avointa, että aurinko oli jo sulattanut polun suurilta osin.

Viidensadan metrin kohdalla saavutaan risteykseen, jossa Laihuen kierroksen ympyräreitti alkaa. Reitti on tarkoitettu kierrettäväksi vastapäivään, joten käännyimme tästä oikealle.

Seuraavan kilometrin ajan kuljetaan suppamaastossa. Reitti nousee suppien väliselle harjanteelle ja kiemurtelee hauskasti suppien laidoilla. Supista kerrotaan myös infotaulussa ensimmäisen mäen päällä.

Harjanteilla on todella mukavaa kävellä. Reitin kolmeksi kohteeksi on merkitty supat, näköalapaikka ja taukopaikka. Näköalapaikalta (näillä kieppeillä) oli rajoitettu näkymä puiden välistä alas Laihuen rantaan.

Polku mutkittelee harjanteilla. Korkeuseroa on reilut kolmekymmentä metriä, joten reitti on merkitty keskivaativaksi.

Kahden kilometrin kohdalla laskeudutaan harjanteilta alas ja saavutaan Laihuensuolle. Järven ranta siintää sadan metrin päässä.

Hyvin sympaattinen pieni taukopaikka löytyy Laihuen itä- tai koilliskulmalta.

Reitti jatkuu Laihuen rantaa pitkin suopursujen ja mäntyjen lomitse.

Polku kulkee Laihuen rantaa noin 400 metrin matkan. Rantaosuudella on tarjolla myös laituri. Vielä ei ollut mahdollisuutta pulahtaa laiturilta uimaan – eikä tarvetta viilentymiseen, vaikka melko lämmin kevätpäivä olikin.

Viimeisessä taulussa kerrottiin rannalle jätetyistä lahopuista ja niiden vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen. Näillä tienoin kuuntelimme kuusitiaisten laulua, niitä tuntui olevan runsaasti rantametsissä.

Palasimme janareitille ja metsätietä pitkin autolle. Kävelyä noin 3,2 km, aikaa meni tunti ja kymmenen minuuttia. Tapasimme yhden retkeilevän porukan, muuten saimme nauttia luonnon rauhasta kahdestaan. Tosin Lopentien äänet kuuluivat alkumatkalla melko hyvin – reitti kulkee suhteellisen lähellä autotietä.

Vihtijärvellä on tosiaan erinomaisia luontopolkuja. Hyvin merkittyjä, mukavakulkuisia. Maisemissakaan ei valittamista!

Sijainti: N=6712617.139, E=365094.933 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.52703189, GEO:lon=24.5415466

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kiven reitti
Henrikinpolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.