Teijon kansallispuiston ihastuttavaa lehtomaisemaa: Totin luontopolku

Totin luontopolku on todellinen koko perheen luontoreitti. Pituutta sillä on vain puolisentoista kilometriä ja korkeuserot ovat maltillisia. Luontopolku kulkee Teijon kartanon maastoissa – silti reitti tarjoaa kallioisia maisemia, todella rehevää lehtoluontoa ja kaunista puronvarsimaisemaa.

Totin luontopolku Teijon kansallispuistossa Salossa
Päivämäärä: 20.6.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 233
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Puronvarsilehdot
Parkkipaikka: Sahajärven pysäköintialue, Teijontie 12. Tilaa max 10 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Reitti oli kesäkuussa kuiva, mutta keväällä varmasti melko kostea. Polku on hyväkuntoinen ja sen verran leveä, että pitkät lahkeetkaan eivät kesällä ole välttämättömyys. Toisaalta hyttysistä oli kyllä jonkin verran riesaa.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Olimme Teijon ja Mathildedalin retkellä kahden ystävän kanssa ja päätimme ottaa hellepäivän alkuun pienen kävelylenkin. Reitiksi valikoitui noin puolentoista kilometrin mittainen Totin luontopolku. Ajelimme kohti Teijon kirkkoa ja kyläkauppaa Salon suunnasta – parkkipaikka löytyi vasemmalta ihan tien laidasta ja se oli kesäkuisena sunnuntaina melko täynnä. Yhden henkilöauton kokoinen paikka löytyi kuitenkin. Jos ei löytyisi, niin Teijon kyläkauppa ja kirkko ovat noin viidensadan metrin päässä, sieltäkin on kohtuumatka kävellä luontopolun alkuun.

Tiesin Totin luontopolun kulkevan lehtomaisemissa, joten varusteiden kanssa mietittiin jonkin aikaa. Olisiko reitillä kosteaa – olisiko siellä kuumaa (oltiin ehkä jo hellelukemissa), olisiko siellä hyttysiä? Pitkälahkeiset varmuuden vuoksi jalkaan, hyttyskarkotetta käsiin ja niskaan. Siirryimme tutustumaan lähtöpaikan opastauluun. Totin luontopolun nimen historiasta ei ollut muistaakseni selitystä – hakukoneiden mukaan sen nimi juontaa Teijon kartanon 1900-luvun alussa vaikuttaneen metsänvartijan Torsten ”Totti” Ranckenin lempinimestä.

Luontopolun alkumetreillä oli tiedote retkietiketistä. Hyvä idea!

Varsinainen ympyräreitti alkaa heti muutaman kymmenen metrin kävelyn jälkeen. Kävelysuunta näyttäisi olevan myötäpäivään. Reitti on merkitty oranssein timanttimerkein. 

Heti alkumatkalla voi kiinnittää huomiota pähkinäpensaiden suureen määrään. Muutenkin polun laidalla on paljon lehtokasveja: lehtokuusamaa, mustakonnanmarjaa, keltavuokkoa.

Polun varrella on kymmenkunta opastaulua, joissa kerrotaan niin yleisistä lehtokasveista ja lehdoista kuin alueen historiasta ja sen erityispiirteistäkin.

Kolmensadan metrin kävelyn jälkeen ylitetään soma puro siltaa pitkin. Luontopolkumies seisahtui sillalle. Taustalla näkyy Sahajärven pato, josta parempi kuva blogin pääkuvassa.

Sillan ylityksen jälkeen on vuorossa reitin ainoa jyrkempi osuus. Tässä noustaan portaita, korkeuseroa on toki melko vähän, kymmenkunta metriä. 

Portaiden yläpäässä saavutaan Sahajärven laitamille. Opastaulu kertoo, että näillä tiedoin on perimätiedon mukaan sijainnut saha – lisäksi saharakennuksen yhteydessä on toiminut luujauhomylly, jossa luita jauhettiin lannoitteeksi sekä liiman raaka-aineeksi. 

Luontopolkumies Sahajärven rannan tienoilla.

Ollaan entisen Teijon kartanon puistossa. Reitin varrella on tänne istutettuja kasveja, joista näimme ainakin töyhtöangervoja ja alppiruusuja. Rhodot kukkivat juuri nyt tosi komeasti. 

Noustaan reitin korkeimmalle kohdalle – täällä ollaan reilut 20 metriä korkeammalla kuin lähtöpaikka. Puistomaisen reitin varrella on todella vanhoja puita.

Reitillä näkyi muitakin kävelijöitä, tapasimme ainakin pari muuta retkeilijäryhmää.

Luontopolun varrella kasvaa puistoon istutettuja puulajeja, mm. douglaskuusia ja pyökkejä. Piti kuvata pyökin lehti, jotta muistaisin, miltä se näyttää. 

Polku laskeutui pikku hiljaa takaisin parkkipaikalle. Kävelyn pituus siis noin 1,5 kilometriä ja aikaa kulutimme 36 minuuttia ja 37 sekuntia (sanotaanpa kerrankin tarkka aika!). Emme pitäneet evästaukoa, eikä reitin varrella tainnut olla ainoatakaan penkkiä saati pöytää. 

Totin luontopolku on mukava pieni välipalanen, joka soveltuu hyvin Teijon ja/tai Mathildedalin retkipäivän yhteyteen. Molemmissa paikoissa on paljon muutakin nähtävää. Oikein kiva kesäkohde, ryhmämme tykkäsi!

Sijainti:  N=6686545.716, E=276803.372 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat= 60.254284, GEO:lon=22.9657503

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Jeturkastin kierros Teijon kansallispuistossa
Nenustan kierros Teijon kansallispuistossa
Matildanjärven kierros

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.