Juhannuksen erikoiskooste: kesäöiden parhaat retkipaikat Suomen suvessa

Yöttömien öiden aikaan retkeily keskiyön pehmeässä valossa auringonlaskujen ja -nousujen koristelemana on suorastaan maagista! Kokosimme toimituksen kesken juhannuksen kunniaksi kohdevinkit kesäöiden retkille Suomen suveen. Minne ikinä retkelle lähdetkään luonnon valtakuntaan, muistathan aina kunnioittaa yöluontoa hillityllä käytöksellä. Suomalainen kesäyö kutsuu olemaan hiljaa tai korkeintaan kuiskimaan – kuullaan se kutsu ja liikutaan yöttömässä yössä sen rauhaa rikkomatta.

Kukkaretki Kilpisjärven yössä

Myös Enontekiön suurtuntureilta voi juhannusyönä löytää seitsemän erilaista kukkaa. Tunturipaljakalla kasvavat kukat ovat monet jopa maailman mittakaavassa harvinaisia, joten tyynyn alle tai muihin tarkoituksiin niitä ei tule missään nimessä poimia. Kauniita kuvia voi näistä harvinaisuuksista toki ottaa muistoksi, kunhan samalla varoo visusti tallomasta niitä. Tunnistatko sinä lapinvuokon, jääleinikin tai tunturikohokin?

Lue myös: Käsivarren ohjeet ja säännöt (Luontoon.fi)


Utuinen yöretki Torronsuolle

Ihaile auringonlaskua näkötornista käsin ja uppoudu Torronsuon utuiseen mykistävän kauniiseen maailmaan pitkospuita pitkin. Suoluonnon huumaava tuoksu ja lintujen öiset kaakatukset luovat retkeen satumaisen tunnelman.

Reittivaihtoehtoina 1,5 km ja 3 km lenkit. Huomoithan, että puiston alueella ei saa yöpyä.

Muita vastaavia suokohteita yöretkille löydät muun muassa Valkmusan, Teijon, Puurijärvi-Isosuon ja Patvinsuon kansallispuistoista.


Kesäyön merimelonta Suvisaaristossa

“Vaaleanpunainen horisontti, lokkien huudot, joutsenen siiveniskut tyyntä vedenpintaa vasten. Hiljalleen hiipivä hämärä ja sormet kohmettava viileys sekä yhtäkkinen kirkkaus ja lämpö auringon taas noustessa horisontin yläpuolelle. Aistien avautuminen tuoksuille ja äänille, kun moottorien häly ja ihmisten äänet ovat hiljenneet. Näistä on kesäyön melonta tehty.”

Eija Vartiainen

Öinen melontaretki merelle on täydellinen keino irtaantua kaupunkien hälinästä, sillä nukkuvan kaupungin liepeillä melominen on rauhoittavaa.


Uintiretki hiekkarannalle Lapin yöttömässä yössä

Uimarannat hiljentyvät yleensä yöksi. Niin teki myös Lokan uimaranta Sodankylässä eräänä heinäkuisena yöttömänä yönä. Keskiyön auringon kellertävässä valossa kylpevä tyyni järvi, puhdas rantahiekka ja maisemaa koristavat tunturit – jokaisen Lapin-kävijän tulisi kokea tämä pohjoisen kesäyön taika!

Muita mykistäviä rantakohteita Lapissa ovat Sevettijärven alueen lukuisat hiekkarannat ja Livojärven ranta Posiolla.


Öinen lintujentarkkailuretki Liminganlahden kosteikolle

Yksi Euroopan merkittävimmistä kosteikoista sijaitsee Liminganlahdella, jossa eri lintulajeja on havaittu jopa yli 200. Kesäyössä lintuja saa usein tarkkailla tornista käsin kaikessa rauhassa, vaikka toisinaan linturetken yllätysvieraiksi saattaa saapua myös lampaita.

Toinen hieno kesäyön kosteikkokohde on muun muassa Siikalahti Parikkalassa. Muista pitkät hihat ja lahkeet sekä sääskihattu – kosteikkoalueilla itikoista ei ole puutetta, mutta oikeanlaisella vaatetuksella pärjää hyvin!


Noitatunturin huiputus kultaisen hetken aikaan

Yöttömässä yössä näkymät tunturien laelta ovat sanoinkuvaamattoman majesteettiset, eikä kellonaikoja osaa auringon liikkeistä juuri arvioida – eikä tarvitsekaan. Tuntureille kipuaminen voi päiväsaikaan olla hiostavaa puuhaa, joten yöaikaan jalkakin nousee kepeämmin.

Talvisin pohjoisessa puhutaan sinisestä hetkestä ja keskikesällä kultaisesta hetkestä, “jonka jälkeen aurinko muuttuu verenpunaiseksi ja värjää taivaan. Hiljalleen aurinko rupeaa kurkottamaan takaisin taivaalle, koskaan katoamatta kokonaan horisontista, aloittaen taas uuden kultaisen hetken.

Huomioithan, että Isokurun reitti on suljettu tämän kesän. Ajankohtaisen tilanteen voi tarkastaa Luontoon.fi-sivustolta. Noitatunturin voi huiputtaa myös Oravalammen kautta.

Hieman lyhyempiä tunturihuiputuksia Lapissa ovat esimerkiksi Riisitunturi Posiolla, Ukko-Luosto Sodankylässä ja Kivitunturi Savukoskella.


Erämainen yömelonta Kuusamon Rotkojärvellä

Kainuun yössä ei melojalla ole kiire mihinkään. Julma-Ölkky, yksi Suomen hienoimmista rotkojärvistä, vetää sanattomaksi etenkin yöaikaan. Itärannalla kalliopahdasta löytää myös kivikautisen kalliomaalauksen. Alueella vuokrataan kanootteja, ja vuokrakanootilla matkaan voi matkaan lähteä oman aikataulun mukaan. 

Muita hämmästyttävän hienosti kesäyöhön sopivia melontakohteita löytyy esimerkiksi Koloveden, Linnansaaren ja Kolin kansallispuistoista.


Näiden maagisten kohdevinkkien myötä Retkipaikka toivottaa kaikille luontoa rakastaville hyvää ja rauhaisaa juhannusta!

Jutun koonnut Laura

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.