”Kesä on vuodenaika, joka vaihtaa uuden lumen” – 10 kuvaa Kilpisjärven kesästä

Kilpisjärven kesä on lyhyt, mutta karun kaunis! Jäät lähtevät Kilpisjärvestä vasta juhannuksen tienoilla ja ensilumi sataa suurtuntureille heti syksyn alkaessa. Sulan maan aika kestää Käsivarren kärjen kylässä siis vain nelisen kuukautta, ja siitä kesäksi voidaan mielestäni määritellä ajanjakso juhannuksesta elokuun loppuun. Kylällä ruukataankin sanoa, että kesä on vuodenaika, joka vaihtaa uuden lumen.

Lumi kuuluu olennaisesti Kilpisjärven kesään. Kesäkuun puolivälissä Suomen-puoleisilla tuntureilla vihersi jo kauniisti, ja kontrasti sinisen taivaan sekä valkoisena hohtavien Norjan lumihuippujen kanssa oli upea. Saanan rinteessäkin näkyi vielä lumenviipymiä laikkuina.

Yöttömän yön maisemaa Saana-tunturin rinteeltä Norjan tuntureille.

Lumen lisäksi toinen selkeä Kilpisjärven kesään kuuluva asia on keskiyön aurinko. Yöttömän yön ajanjakso kestää Kilpisjärvellä jopa kaksi kuukautta. Aurinko ei siis laske horisontin alapuolelle kertaakaan toukokuun lopulta heinäkuun loppuun. Yöttömien öiden aikaan tunturiin kannattaakin lähteä keskiyön retkelle kokemaan auringon kultainen pehmeä valo.

Keskiyön aurinko värjäsi Mallan luonnonpuiston kultaiseksi eräänä heinäkuun alun yönä.
Kohtasin kiirunan yöttömässä yössä. Tämä rengastettu yksilö piileskeli hievahtamatta kivenkolossa. Nappasin pitkällä objektiivilla nopeasti kuvan ja jatkoin matkaa, jotta en häiritsisi pesintäpuuhia ohikulkua enempää.

Kesällä Kilpisjärvellä voi kohdata porojen lisäksi myös villieläimiä. Tunturikoivikossa kuulee Lapin satakielen eli sinirinnan kauniita potpureita ja riekon naurua sekä tunnistettavaa kopek kopek -ääntelyä. Rakkakivikossa voi kohdata kiirunan, joka kesäpuvussaan maastoutuu loistavasti kivien joukkoon.

Muistathan antaa tunturien eläimille pesintärauhan ja kulkea ohi kunnioittavasti sekä pitää koirat kiinni! Porojen vasonta-aika sekä lintujen pesintä ovat luonnossa erityisen herkkiä ajanjaksoja.

Kirkkaanvihreä on Kilpisjärven kesän väri. Tunturikoivut ja vaivaiskoivut suorastaan puskevat vihreyttään sen lyhyen hetken ennen ruska-ajan väriloistoa.

Lapinalppiruusu – Rhododendron lapponicum (rauhoitettu)
Jääleinikki – Ranunculus glacialis (rauhoitettu)

Kilpisjärven kesästä puhuttaessa ei minusta voi jättää mainitsematta harvinaisia tunturikasveja. Käsivarren suurtuntueilla kukkii niin harvinaisia kukkia, että niitä tullaan katsomaan kaukaakin.

Osa kasvilajeista on rauhoitettuja, joten kuljethan tunturien rinteillä tallomista varoen. Kukkia ei saa poimia mukaan!

Kilpisjärven kasveihin voit tutustua lisää Kukka Kyrön loistavan artikkelin avulla!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.