Hiidenkierros Sotkamossa tarjoaa karun rotkolaakson maisemia – mutta paljon muutakin!

Hiidenportti on karu ja jylhä murroslaakso, jonka seinämät nousevat rotkosta paikoitellen jopa 20 metriä korkealle. Rotkon pohjalla on mustia pikku lampia. Hiidenportin kansallispuistossa on useita merkittyjä reittejä – Hiidenkierros lienee niistä tunnetuin. Se vie kauniin Palolammen rannoilta Hiidenportin rotkolaaksoon ja Kovasinvaaran erämaatalon pihalle ja niityille.

Hiidenkierros Sotkamossa
Päivämäärä: 14.8.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 33
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Palolampi, Hiidenportti, Kovasinvaara.
Opasteet ja kyltit: Opasteet hyvät, yksi epäselvä risteys.
Parkkipaikka: Hiidenportintiellä. Tilaa useammalle kymmenelle autolle. Paikka kartalla.
Varusteet/jalkineet: Hyvät jalkineet tarpeen.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Hiidenportin kansallispuisto ei ollut minulle aiemmin tuttu. Kyltti sattui silmääni Kuusamoon ajellessa ja päätin pysähtyä siellä paluumatkalla. Tutustuin luontoon.fi -sivulla reitteihin ja valitsin lyhyehkön Hiidenkierroksen, jolla kuitenkin näkisin kansallispuiston kohokohdan, itse Hiidenportin. Saavuin paikalle elokuisena arkipäivänä iltapäivällä. Parkkipaikalla oli puolenkymmentä autoa. Parkkipaikan vieressä on Palolammen opastuspaikka, josta löytyy tulentekopaikka, pöytiä ja penkkejä sekä lukuisia infotauluja, joissa kerrotaan mm. kansallispuiston luonnosta.

Reittejä näkyi olevan valittavissa paljonkin. Hiidenkierroksen pituudeksi mainitaan 3-5 km. Tämä selviää sillä, että noin kolmen kilometrin ympyräreitiltä voi tehdä piston Porttilammen laavulle.

Matkaan lähdetään Palolammen itäreunaa pitkin. Reitit on merkitty erivärisin pallomerkein, Hiidenkierroksen väri on violetti. Alkumatka mennään valoisassa mäntymetsässä, kangas- ja suomaastossa. Pitkospuut ovat melko hyvässä kunnossa.

Kilometrin kävelyn jälkeen maisema muuttuu vähän synkemmäksi kuusimetsäksi. Näillä kieppeillä on myös tämän kävelyretken ainoa penkki, sekin parhaat päivänsä nähnyt.

Puolentoista kilometrin kävelyn jälkeen saavutaan sitten Hiidenportille. Se on kilometrin pituinen rotkovajoama pystysuorine kallioseinämineen ja mustavetisine lampineen. Rotkon reunoilla on köysiaidat, joiden tarkoitus on pitää uteliaimmat kallioreunoilta poissa. Parhaat valokuvat saa valitettavasti köysiaitojen väärältä puolelta… Varovaisuus on liukkalla kelillä varmasti tarpeen! Rotko ylitetään kiviä, siltoja ja portaita kulkien. Tästä syystä reitti luokitellaan vaativaksi. Melko helposti rotkon yli kuitenkin pääsi kulkemaan.

Rotkon ylityksen jälkeen on hieman hankala risteys. Hiidenkierrokselle on tavallaan kylttejä kolmeen eri suuntaan. Muistin toki, että lyhyempi kolmen kilometrin kävely lähtee kohti Kovasinvaaraa, joten osasin valita sen suunnan. Pidempi kävely olisi mennyt kohti Porttilammen laavua. Tällaisessa kohdassa kartta olisi tarpeen. Suosittelen aina ottamaan kartasta vähintäänkin kuvan kännykkään.

Kovasinvaaralle saavuttiin reilun kahden kilometrin kävelyn jälkeen. Se on entinen erämaatalo, jonka pihaniittyjen läpi reitti kulkee. Rakennuksia paikalla ei enää ole. Pohdimme retkikaverin kanssa, miksi täällä ei voisi olla pöytää ja penkkejä, jos retkeilijä haluaisi tässä vaikkapa eväskahvit nauttia.

Viimeinen kilometri kuljetaan kallioiden yli ja taas melko valoisassa mäntymetsässä. Palolampi palaa taas maisemaan.

Ja kun saavuimme taas parkkipaikalle, kelloni näyttää matkaksi 3,5 km. Aikaa kävelyyn meni noin 1 h 20 min. Muutamia muitakin retkeilijöitä näimme – yksi retkeilijä nuokkui hyvin väsyneen näköisenä Palolammen opastuspaikan pöydällä, ryhmä nuoria testaili kaikua Palolammen kallioilla ja pariskunta keräsi mustikoita parkkipaikan läheisyydessä.

Kävin vielä Palolammen rannassa katsomassa hyvää uimapaikkaa. Mietin, kuinka monta kertaa kevään aikana ajattelin, että käyn vielä uimassa näillä kävelyretkillä, jahka vedet lämpenevät. Asia on yhä hoitamatta – ja nyt ne kohta jo viilenevät!

Sijainti: N=7087647.877, E=597959.041 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=63.90208057357965, lon=28.996984082983424

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.