Varpaat hiekassa – ja suuren sinen takana siintävät Nattaset

Lokan valtavan tekoaltaan rannalta saattaa kesäyön kulkija löytää paikan, joka kauneudellaan rauhoittaa mieltä ja kutsuu istumaan pidemmäksikin aikaa. Nimensä tekoaltaalle antaneelta Lokan pikkukylältä löytyy uimaranta, jonka luokse pääseminen vaatii matkantekoa, mutta joka kannattaa kokea ennen kaikkea kesäyönä.

Ranta kartalla, N 7523016 E 530784

Elettiin heinäkuun ensimmäistä yötä, kun saavuin paikalle ensi kertaa.

Lapin valoisa kesä laittaa joskus mielen heittämään kuperkeikkaa niin, että pidemmillekin reissuille tulee lähdettyä iltaa vasten. Kun olimme jo lähteneet kotoa, emme ihan tajunneet, mitä kello oli. Vasta matkalla huomasimme, että se kerkeäisikin jo pitkälle yli puolenyön, ennen kuin olisimme takaisin. Mutta mitäpä tuolla olisi väliä, kun oli loma.

”Ei ole kiirettä Lapin kiveliöissä. On siellä aikaa — kesällä yötöntä päivää, talvella päivätöntä yötä, aivan loppumattomiin.”

Samuli Paulaharju, Sompio, 1939

Ennen uimarantaa ajoimme Lokan padon yli ja kävimme ihmettelemässä riippusiltaa. Luiron pinta heijasteli ylistä ja alista maailmaa saumattomasti yhteen.

Lokka oli rannassa peilityyni. Pläkä, kuten meillä päin sanottaisiin.

Uimaranta oli autio. Ei taidetty kylilläkään nähdä ketään. Olimme vain me ja Lokka, ja Nattaset kaukana veden takana, ja Lapin kesäyön aurinko.

Rannan hienon hiekan joukossa oli kiviä. Kotalaavu odotti, josko olisimme menneet asiakkaiksi, mutta emme tällä kertaa. Katselimme vain maisemaa ja ihmettelimme kaunista kesäyötä.

Matka Lokkaan on pitkä melkein mistä tahansa. Paras tie on ajaa Sodankylästä Kelujärven ja Tanhuan kautta. Nelostieltä johtaa Lokkaan veräjällä varustettu santatie, joka ei tietojeni mukaan ole talvisin auki. Nyt me kuitenkin ajoimme sitä kautta Lokasta pois, yhtään vastaantulijaa näkemättä.

Kuriositeettina mainittakoon, että Lokan kylältä löytyy paljon muutakin retkeiltävää kuin uimaranta. Aitamaan suunnassa on lintutorni, josta olen kirjoittanut aiemmin. Lisäksi uimarannan tiehaaran tuntumasta lähtee kartan mukaan näkötornille johtava luontopolku, joka minulla on vielä kulkematta. Jos tunnet tämän reitin, kuulisin siitä mielelläni lisää – jätäthän siis vaikkapa kommentin tämän jutun alle!

3 replies
 1. Riikka
  Riikka says:

  Joo, siitä uimarannan läheltä lähtee muutaman kilometrin luontopolku Kotivaaraan, polun alku voi olla vähän pimennossa mutta poroaidan viertä kulkien löytyy. Kunnosta en tiedä mitään, en ole moneen vuoteen kävellyt, polun varrella on ollut joskus lähde jossa juomakelpoista vettä, liekkö kasvanu umpeen. Opasteet siellä on ja näköalatornin kunnosta myöskään hankala sanoa mitään.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Kiitos kommentista Riikka! Tosiaan uimarannalla käydessäni muistan kuikuilleeni luontopolun alkupistettä myös, mutta se ei ainakaan heti osunut silmiini. Olisipa mukava tehdä sinne joskus tutkimusretki, että miltäkä reitti vaikuttaa 🙂

   Vastaa
 2. Seppo
  Seppo says:

  Vuoltistunturille retkeä suosittelen. Aja autolla Kairijoentietä, joka alkaa Lokkainfon kohdatta enne patoa L8kkaan tullessa, jossa myös vesipiste. Aja jonkun matkaa n. 3 km soratietä ja jätä auto Sammakkoseläntien alkuun ja jatka kävellen tunturin juurelle ja kipua ylös. Mitään polkua ei ole mutta suunnistus on helppoa huipulle. Tuntuiin alta löytyy lasvu (ei polttopuita).

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.