Linnansaaren kansallispuisto

Ehkäpä edustavin otos suomalaista järviluontoa – jos sellainen on mahdollista jonnekin osoitaa – löytyy Linnansaaren kansallispuistosta. Vuonna 1956 perustettuun kansallispuistoon kuuluu lukematon määrä saaria ja luotoja Haukiveden seudulla Rantasalmen, Savonlinnan ja Varkauden alueella.

SONY DSC

Puistoalueen kokonaispinta-ala on 23 000 hehtaaria, josta varsinaista puistoaluetta ovat maa-alueet eli 3800 hehtaaria.

Tänä vuonna ei kalasääksi pesinyt kiviluodolla.

Tänä vuonna ei kalasääksi pesinyt kiviluodolla.

Kansallispuisto soveltuu niin telttailijoille ja veneilijöille, päiväretkeilijöitä unohtamatta.

Linnansaaren kansallispuisto ja sen lähivedet ovat uhanalaisen Saimaannorpan keskeistä elinaluetta. Alueella liikkuessa ja kalastellessa on muistettava huomioida voimassa olevat rajoitukset norpan suojelua silmälläpitäen.

SONY DSC

Metsähallitus ja paikalliset matkailuyritykset ovat kehittäneet norppaystävällisiä luontomatkailupalveluita, myös meille jotka emme itse omista venettä, kajakkia tai virveliä. Oravista ja Rantasalmelta on mahdollista päästä oppaan johdolla bongaamaan norppaa. Rantasalmella on myös Linnasaaren Luontokeskus Oskari. Metsähallituksen sivuilta löytyy lisätietoa luontomatkailupalveluista joita on tarjolla myös talvikaudeksikin.

Näistä palveluista me myös nautimme. Laitoimme hyvissä ajoin, taisi olla jo tammikuussa, sähköpostia Saimaa Holidayhin että kaksi täti-ihmistä ilmoittautuu norpparetkelle sellaiseen seurueeseen, johon saa tulla myös muita ihmisiä mukaan.

Saimaannorppamme sulautuu hyvin sammaleiseen kallioon

Saimaannorppamme sulautuu hyvin sammaleiseen kallioon

Retki toteutui kesäkuun alussa, jolloin norpat eivät vielä olleet vaihtaneet karvaansa ja meillä oli hyvä mahdollisuus vielä päästä niitä näkemään kivillä köllöttelemässä.

Saimaannorppamme sulautuu hyvin sammaleiseen kallioon

Saimaannorppamme sulautuu hyvin sammaleiseen kallioon

Ne ovat niin hyvin maastoutuneet kivien näköisiksi, että oppaamme osoittautui kullanarvoiseksi niiden havaitsemisessa.

Toinen norppamme oli kuin märkä nahkapää

Toinen norppamme oli kuin märkä nahkapää

Jos kivellä köllöttävä norppa oli vaikea hoksata, niin entäpä sitten aaltojen seasta pilkistävä norpan – onko se pää vai ihmisten viskaama pullo?

Veneretkellä voi myös nähdä kalasääksiä ja Linnansaaren pääsaarella on tavattavissa rantakäärmeitäkin.
Linnansaaren kansallispuisto on itse koettava. Sitä ei sanoin voi kuvata – joten kuvat kertokoot osan siitä, mihin sanat eivät riitä.

Jos seudulle suuntaa kalastamaan, niin Haukiveden kalastusalueen sivuilta löytyy tietoa voimassa olevista kalastusluvista ja pyydys- ja kalastusrajoituksista.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6887326 E 576756
Luontokeskus Oskari kartalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.