Suomella on 27 virallista kansallismaisemaa – kerää vaikka kaikki, tässä ne ovat!

Suomelle on 90-luvun alussa valittu 27 kansallismaisemaa. Kansallismaisemien rajoja ei ole määritelty tiukasti, eivätkä ne ole yksistään luontokohteita. Kansallismaisemat on valittu edustamaan Suomen koko kuvaa, ja siten mukana on paljon myös erittäin yleissivistävää historiaa kirkkoineen, linnoineen, viljelysmaineen ja vesireitteineen. Näissä maisemissa silmä lepää, mutta samalla monet niistä huokuvat hieltä ja savulta tuoksuvia muistoja raskaasta työnteosta muun muassa kaskenpolton, peltojen raivauksen ja ruukeilla työskentelyn parissa.

Useat kansallismaisemat sisältävät joukon kokonaisia kyliä tai haarautuvia jokivarsia, ja melkein kaikki ovat koettavissa paitsi patikoiden, myös pyöräillen, autoillen ja meloen. Alla monipuoliset vinkit retkikohteisiin, joissa käymällä tutustut samalla kaikkiin kansallismaisemiimme.

Huom! Jos suunnittelet kansallismaisemien keräämistä, kannattaa kirjastosta noutaa luettavaksi Lauri Putkosen toimittama teos ”Kansallismaisema” (Ympäristöministeriö, 1993). Teosta on käytetty inspiraationa ja apuna myös tämän koosteen laatimisessa.

1. Merellinen Helsinki

Tähän kansallismaisemaan kuuluvat näköalat Suomenlinnan ja Helsingin kauppatorin välillä. On poikkeuksellista ainakin Euroopan mittapuulla, että pääkaupunki sijaitsee aivan avomeren tuntumassa. Retkelilijälle hieno saarikohde maisemassa on Harakan saari, josta löytyy todella kauniita ja yllättävän avaria merinäköaloja sekä paljon tutkittavaa myös perheen pienimmille. Voit katsoa retki-inspiraatioksi Yle Areenasta myös Metsien kätkemän Luontopääkaupunki-jakson, jossa vieraillaan puolestaan Helsingin Vallisaaressa.

Harakan saari
Harakka kohoaa lähes keskellä merellisen Helsingin kansallismaisemaa. Kuva: Marja Utela

2. Porvoonjokilaakso & Vanha Porvoo

Vanha Porvoo on ikoninen kansallismaisema, mutta siitä löytyy muutakin kuin rakennettua ympäristöä tutkittavaksi. Esimerkiksi Näsinmäeltä sekä muualta Porvoon kansallisen kaupunkipuiston alueelta on herkullisia näkymiä kauniiseen vanhaan kaupunkiin. Alkupaloiksi retkeä suunnitellessa kannattaa nauttia tämä kertomus iltakävelystä Porvoon kansallisessa kaupunkipuistossa. Luontopoluista nauttivalle voi suositella Ekuddenin ja Sikosaaren reittejä.

Porvoon rantamakasiinit Näsinmäeltä
Näsinmäki on hieno iltaretken kohde Porvoonjokilaakson kansallismaisemassa. Kuva: Upe Nykänen

3. Espoon Tapiola

Tämäpä vasta on poikkeuksellinen palanen kansallismaisemien listassa! Tapiolan tarina sijoittuu aikaan, jolloin paljon väkeä oli muuttamassa pääkaupunkiseudulle. Uusia asuntoja tarvittiin kipeästi, mutta betoniviidakon tunnelma haluttiin pitää poissa ja samalla suoda esimerkiksi lapsille luonnonläheinen kasvuympäristö. Sittemmin Tapiola on kasvanut vielä kiivaasti, mutta avoimin mielin liikkeellä oleva luontoretkeilijä löytää sen ympäristöstä muun muassa mielenkiintoisia rauhoitettuja puita, kuten Itämetsän seitsenhaaraisen kuusen (kartta). Otsolahti kurottuu mereltä Tapiolaan, tarjoten tutkittavaa melojalle.

4. Snappertuna & Fagervikin ruukki, Raasepori/Inkoo

Tähän kansallismaisemaan lukeutuvat muun muassa Raaseporin mahtava linna, Lepinjärvi lintutorneineen sekä Fagervikin kaunis pieni ruukkikylä Inkoossa. Ruukkikylän kupeessa kulkee kenties Suomen lyhyin museotie, kilometrin mittainen rauhaisa tienpätkä. Kansallismaiseman alueella on myös komeita metsiä sekä viehättäviä vanhoja viljelysmaita. Seutu on hienoa roadtrip- ja pyöräretkialuetta. Kannattaa katsoa Yle Areenasta myös Metsien kätkemä -luontosarjamme jakso Kuninkaantieltä!

Raaseporin linna on osa Snappertunan–Fagervikin kansallismaisemaa. Kuva: Tomi Pohja.

5. Pohjan ruukit, Raasepori

Pohjan ruukkeja ovat Fiskars, Billnäs, Antskog ja Åminnefors. Fiskarsiin tutustumiseksi kannattaa varata aikaa, sillä sen kaduilta löytyy todella paljon tutkittavaa ja herkullisia kuvakulmia. Muutkin ruukit kannattaa kuitenkin kokea, ja ne sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Seutuun voi tutustua vaikkapa Ratavallin pyöräilyreitillä.

Billnäsin ruukin näköaloja osana Pohjan ruukkien kansallismaisemaa. Kuva: Kukka Kyrö

6. Aurajokilaakson kulttuurimaisema

Aurajokilaakso on moni-ilmeinen maisemakokonaisuus, jossa risteilyalusten ja Turun linnan hallitsema näköala vaihtuu tuomiokirkon, upean vanhan pääkaupungin ja keväisin kukkivien kirsikkapuiden myötä aidoksi maaseuduksi kumpuilevine viljelysmaineen vain kymmenen kilometrin matkalla. Joen varrella on monta hienoa retkikohdetta, joista eräs komeimmista on Liedon Vanhalinna.

7. Saaristomeri

Saaristomeren kansallismaiseman ytimessä ovat Paraisten ja Kemiönsaaren upeat merinäköalat. Voit tutustua tähän kansallismaisemaan vaikkapa Rengastiellä tai meritse Höglandin, Berghamnin tai Bodön saarilla. Saaristoa ei kannata mieltää pelkäksi kesäkohteeksi, sillä lautat, lossit ja yhteysalukset kulkevat kyllä talvisinkin. Katso myös Metsien kätkemän jakso Saaristomereltä Yle Areenasta.

Rengastie losseineen ja lauttoineen tarjoaa hulppean ensikosketuksen Saaristomeren kansallismaisemaan. Kuva Mossalan lossirannasta Houtskarista. Kuva: Jonna Saari

8. Sundin kulttuurimaisema

Ahvenanmaalta löytyvän Sundin kulttuurimaiseman kruununjalokivi on kiistatta mahtava Kastelholman linna. Linna on pysäyttävä näky jo kauempaakin katsottuna, ja sen ympäri kannattaa tehdä pieni kävelylenkki kun vierailet Ahvenanmaan pääsaarella – ajomatkaa Maarianhaminasta kertyy puolisen tuntia. Linnaan pääsee pääsylipulla sen aukioloaikoina myös sisälle, ja sen kupeessa on hieno ulkoilmamuseo.

Kastelholman linna kohoaa suojaisan merenlahden rannalla. Rantaraitti kannattaa käveleskellä rauhassa. Kuva: Jonna Saari

9. Köyliönjärvi, Säkylä

Tuskin kukaan suomalainen on välttynyt kuulemasta Köyliönjärven jäälle sijoittuvaa tarinaa talonpoika Lallista ja piispa Henrikistä. Nykyisin Köyliönjärven jäällä tapahtuu sen kantaessa paljon iloisempia asioita, nimittäin paikasta on muotoutunut potkukelkkaparatiisi.

10. Vanajaveden laakso

Hämeen sydänmaita halkova Vanajaveden repaleinen laakso kantaa rinteillään monta komeaa retkikohdetta. Tunnetuin niistä lienee Aulanko, jonka maisemissa Finlandian kerrotaan syntyneen ja josta löytyy myös Sibeliuksen metsä. Kokea kannattaa myös Rapolan linnavuori, josta niin ikään on hienot järvinäköalat, sekä Lepaan puutarha etenkin kesäkukkealla.

Aulangon majesteettinen näköala kuuluu Vanajaveden laakson kansallismaisemaan, vaikkei Vanajaveden rannalla olekaan, vaan Aulangonjärven. Kuva: Tomi Pohja

11. Rautaveden kultuurimaisema, Sastamala

Rautaveden kulttuurimaiseman kuuluisin nähtävyys on äärimmäisen surullisesti tuhopolton kohteeksi aikoinaan joutunut ja sittemmin kunnostettu Pyhän Olavin kirkko. Myös Sastamalan keskustasta löytyvä kaksitorninen kirkko on mielenkiintoinen ja harvinainen nähtävyys. Retkeilyyn sopii erinomaisesti Pirunvuori, jolta on todella hieno maisema Rautavedelle.

12. Tammerkoski, Tampere

Punatiilisten tehdasrakennusten sylissä kuohuva Tammerkoski on niin ikään kansallismaisema. Sitä ympäröivät rakennusten lisäksi puistot, joiden rantaraiteilta näköalaa kannattaa ihailla myös näin talvisen pimeyden aikaan, jolloin alueen valaistus pääsee oikeuksiinsa. Alueella mutkittelee maastoon merkitsemätön Tammerkosken luontopolku, jonka kartta löytyy Visit Tampereen sivuilta.

13. Hämeenkyrön kulttuurimaisema

Hämeenkyrön kulttuurimaisemia hallitsevat kumpuilevat marjanviljelysmaat ja hienot järvinäköalat. Alueen kenties hienoin maisema löytyy Mahnalan kylästä, jota halkova Maisematie sopii hienosti vaikkapa kesäisen pyöräretken kohteeksi. Melko lähellä on myös kuuluisa vanha puu, hammassärkyisten auttajana tunnettu Timin mänty.

14. Imatrankoski, Imatra

Imatrankoski tunnetaan Suomen vanhimpana matkailunähtävyytenä, ja sitä on tultu jopa jo vuosisatoja sitten ihailemaan ulkomailta saakka. Nykyisin koski on padottu, mutta saapumalla paikalle koskinäytösten aikaan voi sen entisaikojen pauhusta saada hieman käsitystä. Aluella on myös luontoreittejä, joista lisätietoa löytyy Saimaa Geoparkin sivuilta. Kannattaa katsoa Areenasta lisäksi Metsien kätkemä -luontosarjamme talvinen jakso Imatrankoskelta alkunsa saavan mahtavan Vuoksen laineilta.

Talvinen Imatrankoski voi olla hyvinkin hiljainen, silti näkemisen arvoinen. Kuva: Antti Huttunen

15. Olavinlinna ja Pihlajavesi, Savonlinna

Vierailemalla kuuluisalla Olavinlinnalla tulet samalla tutustuneeksi tämän kansallismaiseman sydämeen. Linnaa kannattaa ihailla myös sitä ympäröiviltä saarilta ja niemiltä, joilla riittää polkuja. Talvisin Olavinlinna on valaistu upeasti. Sen äärellä laajana levittäytyvä Pihlajavesi on erämaista Saimaata, josta etenkin meloja löytää oman paratiisinsa. Luontoon.fi kertoo Pihlajaveden alueesta lisää. Pihlajaveden rannalla kohoaa myös hieno Sulkavan eli Pisamalahden linnavuori.

Kongonsaari on osa Pihlajaveden kansallismaisemaa, ja saarelle pääsee myös autolla. Kuva: Caj Koskinen

16. Punkaharju, Savonlinna

Punkaharju tunnetaan perinteikkäästi Suomen kesäparatiisina. Alueella on paljon tutkittavaa retkeilijälle, muun muassa erilaisia reittejä, kuten tutkimusmetsässä sekä kauniilla Karjalankalliolla kulkeva Hakin kierros. Punkaharju sopii upeasti kesäisen pyöräily- ja veneretken kohteeksi. Tässä jutussa pyöräillään Punkaharjulla ja tehdään veneretki seudulta käsin myös Kongonsaarelle, joka kohoaa Pihlajavedestä ja on siten osa toista kansallismaisemaa.

Punkaharju on erinomainen pyöräilykohde, mutta myös kävelyreittejä riittää. Kuva: Caj Koskinen

17. Heinäveden reitti

Heinäveden reitti on vesireitti, jonka kanavien rakentaminen Heinäveden kunnan alueella alkoi 1890-luvulla. Putkosen kirjassa reitin kerrotaan johtavan Suvasvedeltä Haukivedelle. Joidenkin tulkintojen mukaan matka vesitse Kuopion Kallavedeltä Savonlinnaan saakka on kansallismaisemaa, jolloin mukaan lukeutuisivat esimerkiksi Puijon näköalat. Varsinaiselle Suvasvesi–Haukivesi-välille sijoittuu esimerkiksi Koloveden kansallispuisto, jossa voi paitsi meloa, myös patikoida Nahkiaissalon sekä Mäntysalon reitit – näistä jälkimmäinen edellyttää vesistön ylitystä Mäntysalon saarelle pääsemiseksi.

18. Väisälänmäki, Lapinlahti

Ennen retkeä Väisälänmäelle – tai miksei vasta sen jälkeenkin – kannattaa käyttää hieman Googlen kuvahakua. Alueella on nimittäin maalattu monia teoksia, joista kaikkein kuuluisin on Kaski-nimelläkin tunnettu Raatajat rahanalaiset (Eero Järnefelt, 1893). Väisälänmäellä kiertää pieni rengasreitti, jonka varrella on näkötorni ja laavu sekä karjamajakahvila. Kahvilan aukioloajat voi tarkistaa sen Facebook-sivuilta.

19. Koli, Lieksa

Koli lienee kansallismaisemistamme se kaikkein kuuluisin, vai mitä? Kansallispuiston reittitarjonta on yltäkylläinen, voit tutustua siihen täällä. Vesillä mieliisti liikkuville suosittelemme ehdottomasti myös retkeä Hiekkasaarille, jolloin kansallismaisema näyttää tyystin toisenlaiset kasvonsa. Kannattaa katsoa myös Metsien kätkemän jakso myyttiseltä Kolilta, jakso löytyy Yle Areenasta.

Pielisen suunnasta katsottuna Koli on aivan toisenlainen, kuin kuuluisien vaarojen huipuilta nähtynä. Kuva: Antti Huttunen

20. Pohjois-Karjalan vaarakylät

Tämä sympaattinen kansallismaisema käsittää lukuisia pikkuruisia kyliä nykyisen Joensuun, Kontiolahden sekä Ilomantsin alueella. Kansallismaisema koostuu nimensä mukaisesti vaarojen huipuilla tai rinteillä sijaitsevista kylistä, joita ovat esimerkiksi Joensuun Heinävaara ja Ilomantsin Hattuvaara, jonka kerrotaan olevan EU:n itäisin kylä. Kesonsuon lintutorni kannattaa ottaa kohdelistalle, ja melojalle sopii Kesonsuonkin laidoilla mutkitteleva upea Koitajoki.

21. Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelyslakeudet

Näissä maisemissa ei silmä pökkää, vaan avaruutta näyttää jatkuvan loputtomiin. Eräs tämän kansallismaiseman söpöimmistä kohteista on Lapuan Alajoella sijaitseva Jokitupa, jolle johtava Jokitie halkoo lakeuden sydäntä ja on siten maisemineen nähtävyys jo itsessään.

22. Merenkurkun saaristo

Merenkurkun alueella maa nousee merestä niin, että melkein humisee. Alueella on maitse tavoitettavia reittejä, kuten Bodvattnetin kierros sekä Kikanbergetin reitti torneineen. Merelle halajava voi osallistua veneretkelle Valassaarille.

23. Hailuoto

Oulun edustalla Perämeressä kohoavalle Hailuodolle matkataan lautalla, ja osan aikaa talvesta myös jäätietä pitkin. Aikaa kannattaa saaren tutkimiseen varata mieluummin enemmänkin kuin vain päivä, sillä saarella on paljon reittejä sekä todella upeita hiekkadyyni- ja merinäköaloja. Paikka on elämys myös muulloin kuin kesällä! Lue tarinamme Hailuodolta tästä ja tästä.

24. Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat, Salla/Kuusamo

Oulankajoki mutkittelee Sallasta Kuusamon kautta Venäjälle ja on osa Oulangan kansallispuistoa. Reittejä joen maisemissa kulkee monia, muun muassa Kanjonin kurkkaus sekä Könkään kierros. Myös kansallispuiston luontokeskus sijaitsee joen rantatörmällä, sieltä on hyvä aloittaa tutustuminen tämän mahtavan kansallismaiseman mahdollisuuksiin. Katso luontokeskuksen aukioloajat Luontoon.fi:stä.

Oulankajoki on hyvin erämaista kansallismaisemaa, mutta retkeilyreittejä on paljon. Kuvassa Oulangan kanjoni. Kuva: Jonna Saari

25. Aavasaksa ja Tornionjokilaakso

Aavasaksa on Suomen ikonisimpia matkakohteita ja helppo saavuttaa sellaisellekin, joka ei jaksa rankkoja nousuja ylös vaaran rinteitä. Aavasaksan huipulle johtaa tie, ja huipulta löytyy parkkipaikkojen ja majoitusmahdollisuuksien lisäksi muun muassa näkötorni, kaunis vanha Keisarinmaja sekä valikoima reittejä ja näköalapaikkoja.

Maisema Aavasaksan näkötornista kohti Tornionjokilaaksoa ja laajaa kansallismaisemaa. Kuva: Jonna Saari

26. Pallastunturit, Muonio

Tätä mahtavaa tunturirykelmää on mahdollista katsella vaikka mistä. Tee kuntoa nostattava päiväretki Taivas- tai Palkaskerolle tai vaella vaikka koko Hetta–Pallas. Esteettömästi voit nauttia Pallastuntureista suoraan niiden sylissä Orava Avenuella, tai Punainenhiekka-nimisellä rannalla. Pallakset näkyvät upeasti myös muun muassa Oloksen, Pulju-, Lommol– sekä Keimiötunturin huipuilta. Tässä jutussa listaamme 10 upeaa näköalaa Pallastuntureille, monet edellä mainituista vinkeistä mukaan lukien.

Punainenhiekka-rannalla voi uida keskellä kansallismaisemaa. Huomaa, että ranta on kesäisin todella suosittu, ja autolle voi olla vaikea löytää paikkaa. Kuva: Jonna Saari

27. Utsjokilaakso, Utsjoki

Tämä kansallismaisema on tuttu ainakin kaikille Joulutarina-elokuvan nähneille, sillä elokuva sijoittuu keskeisesti Utsjoen kirkkotuville. Tuvat kohoavat Mantojärven rannalla muutaman kilometrin päässä Utsjoen keskustasta. Utsjoen komea kivikirkko on aivan vieressä. Alueella voi kulkea Hiljentymisen polun, ja korkeammalle halajava voi katsella kansallismaisemaa hieman toisaalta, Utsjoen Ailigas-tunturilta.

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.