Joulukalenteri, luukku 5: Olavinlinna on valaistu upeasti!

Olavinlinna. Järkäle, joka kuuluu suomalaiseen historiaan kuin lörtsy Savonlinnan torikahvilaan. Moni suomalainen on varmasti käynyt Olavinlinnassa, joko opastetulla kierroksella tai vaikkapa yhdessä Suomen kesän hienoimmista tapahtumista, Savonlinnan Oopperajuhlilla. Olavinlinnaan voi tutustua hyvin myös kävelemällä sen ympäristössä. Tässä tunnelmia omalta iltakävelyltäni linnan ympäristössä.

Olavinlinnan historiaan kuuluu dramaattisia legendoja, joista tunnetuin on myöhäiskeskiaikaisen linnanherran tyttären rakastuminen vihollisen upseeriin. Neito päästi vihollisen linnaan – ja tämä puolestaan päästi sisälle koko vihollisjoukon. Linnan joukot saivat hyökkäyksen torjutuksi, mutta rangaistukseksi tytär muurattiin elävältä Pienen linnanpihan muuriin. Paikalle kasvoi kaunis pihlaja, jolla oli aivan verenpunaiset marjat. Tästä tarinasta on kirjoitettu myös suosittu iskelmä, Annikki Tähden tunnetuksi tekemä Balladi Olavinlinnasta.

Savonlinnan rantamaisemissa kulkee erinomaisia kävelyteitä ja -polkuja. Näin talven kynnyksellä voi kävelllä vaikka rantareittiä Kauppatorilta linnalle. Käy kahvilla ja lörtsyllä Kauppatorilla, ja kurkkaa torisillalta saimaannorppaa. Haapasalmessa on Eeva-Maria Miettisen norppapatsas, mutta täällä voi myös nähdä ihka oikean saimaannorpan – norppahavaintoja tehdään usein jopa ihan kaupungin keskustassa.

Minä kävelin eräänä iltana, pimeän jo laskeuduttua, torilta Olavinlinnalle. Rantareitti oli hiljainen, mutta tapasin sentään pari koiranulkoiluttajaa ja lapsiperheitä telmimässä Pikku Kakkosen leikkipuistossa. Edellisenä yönä satanut lumi narskui jalkojen alla. Jostain puusta lähti naakkaparvi ja lenteli kimeästi äännellen pääni yli. Kävelin Tallisaareen ihan Olavinlinnan viereen ja kävin moikkaamassa Olavinlinnan Mustaa Pässiä, Anton Ravander-Rauaksen tunnettua patsasta.

Jatkoin vielä matkaa kohti rautatiesiltaa. Tässä oli aivan loistavia kuvauspaikkoja. Olavinlinna ja sen ympäristö on näin joulun alla hienosti valaistu. Jos käyt joulukuussa täällä, niin voit käydä linnan sisäpihalla ihailemassa Savonlinna Illumination-hankkeen valaistustapahtumaa! 

Linnaa voi muuten ihailla myös eri vinkkelistä, Kyrönniemeltä. Entisen leirintäalueen mailla kulkee tiheä polkuverkosto, ja linnan takana olevilta kallioilta saa erilaisen näkökulman linnaan. Samalla suunnalla on Mallatsaari, jonne suuntasin yhtenä iltapäivänä pienelle eväsretkelle. Mallatsaarella on aikoinaan ollut tanssilava, josta on nyt vain perustukset jäljellä. Saarella on komeita vanhoja koivuja, mäntyjä ja tervaleppiä – ja Saimaan maisemia voi ihailla useammaltakin rantakalliolta.

Me kävelimme kaverin kanssa aivan Mallatsaaren kärkeen ja nautimme iltapäiväkahvit Olavinlinnaa katsellen. Vitsailin, että ei uskoisi olevansa ihan suurkaupungin laitamilla – niin hiljaista oli. Hämmästyttävän hiljaista. Ainoa ääni, tasainen humina, kuului Olavinlinnasta. Jotain laitteita siellä tuntuu olevan päällä ympäri vuoden.

Kahvin jälkeen suuntasimme takaisin kohti keskustaa Kyrönniemen urheilukenttää hipoen. Urheilukentän vieressä on myös pieni satama, josta Olavinlinnaan kulkee huoltolautta. Kesällä sen saattaa bongata vaikkapa kuljettamassa lavasteita linnaan.

Savonlinna on todellinen kesäkaupunki, mutta sinne voi hyvin suositella piipahdusta syys- tai talviaikaankin!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.