Mielenkiintoinen Salpalinjan linnoitusreitti Kuusamon Lahtelassa

Talvisodan ja jatkosodan vaiheiden tapahtumat ja niiden muistot ovat aina kiinnostaneet minua. Niimpä kun kesällä matka suuntautui Kuusamoon, halusin tutustua ensimmäistä kertaa siellä olevaan, kunnostetun Salpalinjan linnoitusreittiin siltä osuudelta, joka sijaitsi Kuusamon Lahtelassa.

P-paikka kartalla

Helppo reitti, n. 4,5 km

Saapuminen: Kuusamosta 6 km Kajaanintietä etelän suuntaan, sitten vasemmalle Lämsänkyläntielle, jota ajetaan toiset 6 km. Parkkipaikka tien vasemmalla puolella.

Kuusamossa oleva linnoitusalue on kunnostettu vuoden 1944 syksyn mukaiseksi. Alueella käydyistä taisteluista on monia mainintoja, joissa usein todetaan, että alueella ei kuitenkaan koskaan sodittu. Erään selvityksen mukaan Saksan armeijan jälkijukot kävivät kuitenkin viivytystaistelua 22.–27.9.1944 Venäjän Karjalan rintaman 26. armeijan 205 JV-divisioonan joukkoja vastaan ja viivyttivät merkittävästi niiden etenemistä Kuusamon kirkonkylään.

Tällä reitillä pääsee näkemään sotavuosien 1941–1944 puolustusasemien kohteita, joissa pääsee myös käymään niiltä osin kuin ne ovat kunnossa. Tuona aikana Neuvostoliitto tuhosi Kuusamon korsut 700–900 kilon räjähdyspanoksilla ja vei lähes kaikki tähystyskuvut mukanaan.

Nämä puolustusasemat sijoittuvat Kuusamojärven ja Vanttajajärven väliseen maastoon, jossa reitti on helppokulkuinen.

Reitille lähdetään ylittämällä Lämsänkyläntie. Polku sukeltaa pienen metsäsaarekkeen jälkeen avoimelle peltomaalle, jossa tosin kulkureitti on täysin kuiva ja sorapintainen. Tässä kohdin pääsee näkemään jo panssariesteitä, joiden tarkoituksena on ollut vihollisen hyökkäyksen hidastaminen vaikeuttamalla panssarivaunujen etenemistä.

Pian polun lähtiessä kiemurtelemaan kohti linnoitusalueita turpeikon alta pilkistää ampuma-aukko, jonka opastekyltti kertoo sen olevan katettu konekivääriasema.

Sammalpedin päältä pilkistää ulos pieni piippu. Se lienee ollut ilmakanava alla olevaan korsuun, johon myös yhdyshauta johtaa. Seuraavaksi pääsin lukemaan taisteluhautojen tarinoita ja ihmettelemään sitä miestyövoimin tehtyä voimannäytettä, jolla tuon aikaiset miehet ovat tehneet aikoinaan näitä asemia.

Etenemällä polkua päästään tutkailemaan rehuasemaa, joka sijaitsi saksalaisten kenttäradan varressa, sekä hiukan myöhemmin konekiväärikupukorsua ja uudestaan taisteluhautoja. Polku kiemurtelee sekametsässä. Sitä on mukava edetä ja odottaa, mitä seuraavaksi tuleekaan eteen.

Yksityiskohtaiset, kuvin varustetut infotaulut kertovat suomeksi, englanniksi ja saksaksi paikoista ja niiden tarkoituksesta tuona aikana. Lähestyessä Vanttajajärveä tullaan alueelle, jossa ovat majoittuneet linnoitusten rakentajat ja jossa on sijainnut myös alueen betoniasema sekä saunakorsu.

Edelleen edetessä reittiä pitkin havumetsässä kiertelevää polkua päästään näkemään myös yhdyshautojen jäänteet, jotka ovat vuosien saatossa maatuneet ja osin umpeenkasvaneet.

Tällä rietillä käynti on yksi kunnianosoitus sille sukupolvelle, joka puolusti maatamme noina aikoina ja joiden ansiosta saamme elää itsenäisessa Suomessa.

Lue myös:

Salpalinjaa entisöitiin Kuusamon Lahtelassa: tältä paikka näytti syksyllä 1944

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.