Kätkävaaran lohikäärmeen jäljillä – kivirakkaa ja muinaismerien maisemia Tervolassa

Rovaniemen lounaispuolella, täpärästi Tervolan kunnan puolella sinertävänä kohoava, Pekka Pohjolan ”Kätkävaaran lohikäärme” -levyn nimestäkin tuttu Kätkävaara vie retkeilijän mitä erilaisimpiin tunnelmiin pitkin seitsemän kilometrin mittaista luontopolkua. Kuuntele lohikäärmeen huokauksia ja ihaile kaukaisuuteen kantavia maisemia. Kätkävaara on käymisen arvoinen kohde, josta selviät päiväretken puitteissa.

Kohde kartalla

Reitti 7 km (300 m/suunta esteetöntä)

Laavu ja näkötorni

Luontopolun osoite: Leirikätkä 74, Tervola (kartta)

Olkoonkin, että Pohjolan levyn nimi on aikoinaan valikoitunut ehkä sittenkin yhtyeen rumpali Ippe Kätkän nimen perusteella, ei juurevan orgaanista, kumeaa progesoundia voi olla kuulematta, kun 189 metriin kohoavan Kätkävaaran huipulla lepäävän valtavan kivirakkakentän keskeltä maisemia eri ilmansuuntiin ihmettelee.

Ikään kuin Kätkävaaran lohikäärme olisi tulellaan kärventänyt koko vaaran laen, ja jättänyt jälkeensä tuhansia tonneja harmaata arktista kivimurskaa.

Kauas ei vaaran laelta tarvitse kuitenkaan kavuta, kun retkeilijä löytää itsensä vanhan taikametsän syleilystä. Hongat kohoavat käppyräisinä, kallionlohkareet kätkevät sisäänsä onkaloita ja valonsäteet vuorottelevat milloin tiheän metsän hämärän hiivuttamina ja milloin kirkkaina taivaista suoraan metsän keskelle häikäisten.

Kätkävaaran metsissä voi aistia ainutlaatuisen tunnelman, joka jälleen kerran on varmasti ominainen vain tälle nimenomaiselle paikalle. 

Vaaralla kulkee hyvin opastettu luontopolku, jolla on osittain pitkospuita. Polun teemana on muinaismerien rantamuodostelmat, joihin liittyviä opastetauluja ja pysähtymispaikkoja on polun varrella runsain mitoin. Polusta ensimmäiset 300 metriä on esteetöntä, mutta muuten ei Kätkävaara esteetöntä kulkua tarjoa. Vaaran huipulla on näkötorni, hyväkuntoinen kotalaavu ja nuotiopaikka.

Itse olimme sen verran hajamielisiä päiväretkeläisiä, että unohdimme retkikeittimestä polttoaineet autoon, ja vasta huipulla tämän huomattuamme päätimme, että jo valmiiksi nälkäisinä emme lähde koko vaaraa kiertämään. Nousimme vaaran päälle sen pohjoispuolelta syrjäisten pikkuteiden takaa, tarunhohtoisen Pisavaaran luonnonsuojelualueen läheltä, ja niillä rinteillä oli metsässä erityisen rauhallinen tunnelma.

Merkityn luontopolun varsinainen lähtöpaikka sijaitsee vaaran eteläpuolella, ja reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Kiertoreitille on vielä palattava, jotta vaaran tunnelmasta saa joka puolelta kokonaislaatuisen tuntuman.

Perille: Kätkävaaran löydät, kun käännyt Rovaniemen ja Tervolan välissä olevan Louen kylän kohdalta Kätkävaarantielle ja ajelet kymmenisen kilometriä kääntyen lopulta oikealle Ketunmaantielle, ja lopulta Leirikätkä-nimiselle tielle. Vaaraa voit lähestyä myös pohjoispuolelta Muurolan kylän kohdalta kääntymällä ensin Aavasaksantielle ja Louejärven kohdalta etelään johtavalle Pisantielle, ja sen jälkeen Louejoentielle, joka kuljettaa sinut Pisavaaran luonnonpuiston länsilaitaa lopulta Kätkävaaran pohjoispuoliselle juurelle.

Luontopolun lähtöpaikan osoite: Leirikätkä 74, 97140 Tervola. Paikalla laavu, wc ja puuliiteri sekä laituri lammen rannassa. Vaaran huipulla kotalaavu ja näkötorni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.