Vain 800 metrin polku johdattaa tähän maisemaan: Haukkavuori, Rautjärvi

➡️ Haukkavuoren luontopolku 800m / suunta
⚫⚫⚪ Keskivaativa reitti
Kartta

Haukkavuori on historiallinen maisema- ja luontokohde Ruokolahden ja Rautjärven rajalla Etelä-Karjalassa. 171 metriä korkeana se on maakuntansa korkein piste. Äkkijyrkkää pudotusta alla kimmeltävälle Sarajärvelle on peräti 80 metriä.

Haukkavuori tunnetaan näköalapaikkana, jonka maisemat kirvoittavat kokijassaan kansallisromanttisia tunteita. Näköalapaikalle pääsee tieltä Rautjärven puolelta pienen patikkamatkan jälkeen. Rautjärven kunnan ylläpitämä opastettu luontopolku (noin 800 m) vie parkkipaikalta Haukkavuoren huipulle. Polku on hyväkuntoinen, mutta jyrkkä.

Haukkavuoren luonnon monimuotoisuus on edustavaa. Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön omistama, maa-aineslain nojalla suojeltu alue on osa suurempaa Natura 2000 -aluetta. Alueen luonto on osin lehtomaista.

Valtakunnan raja on kautta vuosisatojen kulkenut näiden seutujen halki, tiedossa olevan historian mukaan ainakin neljä kertaa. Vanhan Ruotsin ja Novgorodin ensimmäinen virallinen raja määriteltiin Pähkinäsaaressa vuonna 1323 ja sen linja noudatti kaakosta alkaen maastoa Pajarin Pitkäjärvi – Ylimmäinen – Laikkolammet – Torsansalon tienvarren rajamerkki – Pallaitniemi – Torsanvuori – Haukkavuori

Samaa linjaa ovat Rautjärven kohdalla noudattaneet myös Täyssinän (1595) ja Uudenkaupungin (1721) rauhan rajat. Torsanvuoressa ja Haukkavuoressa nähtävissä olevat vuosiluvut sekä rajan suuntaa osoittavat merkit ja valtakunnan tunnukset ovat Uudenkaupungin rauhan perua rajankäyntivuodelta 1722.

Haukkavuoren laella kallioon on hakattuna Uudenkaupungin rauhan (1721) rajapyykki. Kalliossa erottuu rajaviiva, jonka itäpuolella on tähti ja länsipuolelle kruunu sekä vuosiluku 1722. Samaa linjausta noudattivat jo Pähkinäsaaren (1323) ja Täyssinän (1595) rajat mutta niistä ei kalliossa ole merkintää.

Haukkavuori on suosittu retkeilykohde. Lähimaasto on hyvin retkeilyyn sopivaa ja sinne onkin vedetty patikkapolkuja retkeilijöitä varten. Haukkavuoren jylhät rinteet soveltuvat mainiosti vuoristokiipeilijöiden harjoittelupaikaksi. Paikallisten kiipeilijöiden toimesta on avattu muutama kalliokiipeilyreitti, sekä talvella muutama jääputousreitti.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6818998 E 617919

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *