Torsansalon Pirunkirkko, Rautjärvi

Pienen Torsan pohjoispuolella, Linnakankaan kupeella on Linnavuori, joka on rinteiltään lähes yhtä jyrkkä kuin paremmin tunnettu naapurinsa Haukkavuori. Linnavuori on yksi Pähkinäsaaren ja Uudenkaupungin rauhojen merkkipaikoista. Vuoren jylhän pohjoisrinteen alla on suuri luola, jota nimitetään Pirunkirkoksi.

Pirunkirkko sijaitsee Torsansalossa, jonne johtaa polku Kangaslammentien varresta. Kangaslammentielle pääsee 6-tien suunnasta Torsansalontietä ja Simpeleen suunnasta Änkiläntietä pitkin. Kumpaakin reittiä käyttäen matkaa on noin 10 kilometriä.

Luolalla on korkeutta muutama metri, syvyydeltään se on noin 5 metriä ja leveydeltään 6-7 metriä. Siinä on runsaasti pieniä onkaloita. Luolan katon muoto muistuttaa kirkon holvia, mistä paikan nimikin on peräisin. Menneinä aikoina pirun ajateltiin tehneen tämän kirkkomaisen paikan omaksi palvontapaikakseen. Pirunkirkkoa on käytetty suojapaikkana Ison vihan aikana.

Lähistöllä, mm. Simolanmäen alueella, on runsaasti vastaavanlaisia kätköluolia. Viimeksi Linnavuoren Pirunkirkko on antanut suojaa väestölle jatkosodan loppuvaiheessa, jolloin paikalliset asukkaat käyttivät luolaa tavaroidensa kätköpaikkana lähtiessään pakoon sodan jaloista.

Pirunkirkkoon liittyy paljon vanhoja uskomuksia ja taikuutta. Perimätiedon mukaan jo muinaiset tietäjät ja noidat käyttivät luolaa taikojensa tekemiseen tai parantamiseen. Perimätieto kertoo, että Pohu-Matiksi nimitetty kansanparantaja olisi juuri Linnavuoren luolassa keitellyt lääkkeitään ja Linnalammessa hän oli kastanut vaivoistaan irti pyrkiviä.

Pohu-Matti oli kuuluisa parantaja, jolta tultiin apua saamaan aina Pietarista saakka vielä vuosikausia Matin kuoleman jälkeenkin. Erään tarinan mukaan vielä pari vuotta Pohu-Matin kuoleman jälkeen eräs isä poikineen tuli pitkän taipaleen takaa hakemaan tältä apua pojan kaatumatautiin. Poika oli saanut taudin hääyönään kilpakosijansa kirouksen ansiosta.

Tarinat kertovat myös, että Pohu-Matti olisi halunnut jättää tietonsa ja taitonsa pojalleen antamalla tälle lääkepullon, josta juotuaan poika olisi tiennyt kaikki isän tuntemat salaiset asiat. Poika ei kuitenkaan uskaltanut juoda lääkettä, ja niin tapaturmaisesti kuolleen Pohu-Matin tiedot menivät tietäjän mukana maan rakoon.

Pohu-Mattiin liittyen kerrotaan tarinaa hänen aarteenetsintäretkestään Pirunkirkkoon. Torsansalossa on vanhan tiedon mukaan piilotettuna Isonvihan aikainen arvokas raha-aarre. Piilo oli tehty 1700-luvun alkupuolella turvaan maassa valloittajina liikkuneilta venäläisiltä. Todennäköisesti kätkön tekijä oli levottomina aikoina kuollut, ja kukaan ei enää tiennyt kätköpaikkaa. Aarteen sanotaan odottavan löytäjäänsä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6814311 E 618711

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *