Pieni symppis niemikierros, Pärsäniemen luontopolku Luumäellä

Wikipedian mukaan Kivijärvi on Suomen 18. suurin järvi, noin 76 neliökilometrin pinta-alallaan. Pärsäniemi sijaitsee Kivijärven etelärannalla, lähellä Taavettia eli Luumäen kunnan keskustaa. Pärsäniemi on luonnonsuojelualuetta, jonka ympäri kiertää luontopolku. 400 metrin matka parkkipaikalta laavulle on myös esteetön.

Pärsäniemen luontopolku Luumäellä
Päivämäärä: 7.8.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 349
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Kivijärven rantamaisemat ja rannalla sijaitseva laavu
Parkkipaikka: Melko tilava parkkipaikka, osoite Pärsäniemi 75. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset
Varusteet/jalkineet: Ei mitään erikoisvaatimuksia
Keskivaativa, jopa helppo reitti
Yksi tulipaikka

Kaipasin sunnuntaikävelyyn lyhyttä reittiä Etelä-Karjalassa, kun satuin olemaan sillä suunnalla. Valitsin Luumäen Pärsäniemen, se tuntui sopivan mittaiselta (1,5 km) ja oli kunnassa, josta en ollut aiemmin kävellyt tai blogannut ainuttakaan reittiä. Parkkipaikka löytyy Pärsäniemi-nimisen tien varrelta Tyynilahden rannalta. Rannalla on niin Luumäen kunnan järjestämä matonpesupaikka kuin ilmeisen suosittu venesatamakin. Parkkipaikkojakin näytti olevan useampi – ja autoja oli mielestäni yllättävän paljon. Veikkaanpa, että moni on jättänyt auton parkkipaikalle ja lähtenyt veneilemään, luontopolulla ei ollut ruuhkaa parkkipaikan ruuhkasta huolimatta.

Mietin, lähtisikö luontopolku rantaa kulkevaa leveätä hiekkatietä pitkin. Opastaulu oli sen vieressä, näkyvässä paikassa.

Opastaulussa on Kivijärveen ja Pärsäniemeen liittyvää tietoutta. Kivijärvi tunnetaan myös Saimaan ja Kymijoen välisenä melontareittinä. Pärsäniemen länsirannan laavu palvelee siis myös melojia. Luontopolun reittikartta on selkeä. Kiertosuunnasta ei ole mainintaa.

Luontopolku ei lähde hiekkatielle, sillä opastaulun lähellä olevan matonpesupaikan vieressä onkin kyltti kohti luontopolkua ja laavua. Noin parinkymmenen metrin päässä, matonpesupaikan takana, on vielä toinen laavu-kyltti aivan metsän laidassa.

Sadan metrin jälkeen leveämpi ja esteetön reitti kurvaa loivasti vasemmalle. Ympyräreitti alkaa tästä – ja kiertosuunta on automaattisesti myötäpäivään, kun oikealle menevälle polulle ei ole opasteita.

Reitti laavua kohti kulkee suurelta osin melko vanhassa ja jykevässä kuusikossa.

Lyhyt pätkä reitistä on myös pitkostettu, vai kutsuisimmeko tätä kuitenkin puusillaksi. Liukkaudesta varoitetaan, tänään oli kuivaa eikä tarvinnut askeleitaan varoa.

Laavulle oli mielestäni juuri 400 metriä matkaa, aivan kuten opastaulussakin ilmoitettiin. Minulla ei ollut tänään eväitä mukana, joten en pitänyt sen kummempaa evästaukoa, otin vain pari kuvaa paikalta. Kuvan ämpäri kuuluu Pertille, jonka tapasin laavulla. Sain hyvän paikallisoppaan ja istuimme sitten pitkään laavulla jutustelemassa. Kiersimme myös loppureitin porukalla.

Laavu on hyvin lähellä Kivijärven rantaa. Maisema (pääkuvassa) aukeaa länteen ja hiekkaranta vaikuttaa erinomaiselta vaikkapa Kivijärvi-pulahdukseen. Luontopolku jatkuu aivan hiekkarannan tuntumasta kohti pohjoista. Tämän jälkeen reitillä ei ole opasteita. Se kulkee kuitenkin melko lähellä rantaa, joten jos näet Kivijärven, olet todennäköisesti reitillä. Risteäviä polkujakaan ei juuri ole, joten luontopolulla pysyminen on helpohkoa.

On kuitenkin mainittava, ettei polku kulje aivan rantoja pitkin. Pärsäniemen koilliskolkassa pääsee vielä parilla sivuaskeleella rantaan ja helposti ihailemaan maisemia itään ja koilliseen.

Huomaa kyllä, että ollaan luonnonsuojelualueella. Reitillä kasvaa paljon vanhoja kuusia. Osa kuusista on todella jämeriä, niillä on varmasti ympärysmittaa reilusti yli 2 metriä. Tässä ollaan reitin korkeimmalla kohdalla niemen itäreunalla. Polulla oli tasan yksi hieman reippaampi nousu, sekin vain noin kymmenisen metriä korkea.

Kierros päättyi. Palailimme matonpesupaikalle, jossa napsautin mittauslaitteen kiinni. Matkaa hieman yli puolitoista kilometriä, aikaa kului 40 minuuttia, josta varmaan vartti rupatteluun laavulla. Muita kävelijöitä minun ja uuden tuttavani lisäksi ei näkynyt.

Reitti on helpohko. Laavulle asti se on tosiaan esteetön eikä tällä osuudella ole juurikaan korkeuseroja. Loppukierroksellakin polku oli hyvin käveltävissä, ei juurikaan hidastavia kantoja, juuria, kiviä. Korkeuseroa siis noin 10 metriä. Reitti oli ihan mukava, pienenä plussana voisi olla loppuun asti merkitty reitti – ja ehkä vielä toinen istuskelupaikka vaikkapa Pärsäniemen kärjessä. Oli mukavaa käydä vilkaisemassa Kivijärvi ja ihastelemassa sen maisemia!

Sijainti: N=6756120.181, E=535599.439 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.9387585, GEO:lon=27.656484

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kammarmäen luontopolku
Repovuoren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

2 replies
 1. Karttunen Pertti
  Karttunen Pertti says:

  Kiitos mika rupatteluhetkestä tällä pienellä luonnonsuojelu luontopolulla
  Tykkäsin tarinastasi olit ottanut hyvin selvyyttä kyseisen paikan tiedoista auttaa varmaan tännepäin suuntautuvien luontoliikujien lähtemistä tänne Kivijärven rannalle

  Vastaa
  • Luontopolkumies Mika Markkanen
   Luontopolkumies Mika Markkanen says:

   Kiitos Pertti! Toivotaan, että muutkin löytävät paikalle!

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.