Kammarmäen luontopolulla pääsee erämaakuplaan

Kouvolan Saaramaan kylässä sijaitseva Kammarmäen luontopolku yllättää erämaisuudellaan, korkeuseroillaan ja hiljaisuudellaan. Polku vie läpi vaihtelevien metsätyppien, kuivilta kankailta luonnonsuojelualueiden satumetsiin ja jylhille kallioille.

Reitin pituus 4,6 km
Paikka kartalla
Keskivaikea reitti

Maaliskuun aurinkoinen viikonloppu suorastaan pakottaa retkeilemään, ja päätän tutustua johonkin itselleni ennestään tuntemattomaan kohteeseen. Jostain syystä tämä kohtalaisen lähellä (maalla asuvalle lähellä tarkoittaa alle 50 km ajomatkaa) oleva luontopolku on jäänyt aiemmin huomaamatta, niinpä pakkaan kiikarit ja termoskahvit reppuun ja suuntaan koirakaverin seurassa polulle. Ja minkälaiseksi helmeksi se osoittautuukaan!

Pysäköintipaikka on hyvin merkitty kallioinen alue, josta löytyy opastaulu sekä polulle johdattavat nuolet. Reitti on merkitty erittäin hyvin, eikä risteäviä polkuja juurikaan ole. Aluksi kuljetaan pieni pätkä tietä pitkin, kunnes polku poikkeaa metsään ja luvassa onkin heti sykettä nostattava nousu Kammarmäelle. Kelopuun latvassa lauleleva käpylintu saa kaivamaan kiikarit repusta, mutta tarkempi lajimääritys jää tekemättä.

Maaliskuun kauan kaivattu valo.

Maaliskuun auringon pehmeä valo siivilöityy kauniisti puiden lomasta ja lämmittääkin se jo hiukan, vaikka varjoisissa paikoissa ollaan nollan tuntumassa. Äänimaailmassa sekoittuvat lintujen laulu ja läheisten lampien jäiden moiku niiden pyristellessä kevättä vastaan. Edes pinnistelemällä ei kuulu mitään ihmisen tuottamaa ääntä, metsässä vallitsee täydellinen luonnonrauha.

Kammarmäen toisella laidalla laskeudutaan luonnonsuojelualueelle, ja tunnelma muuttuu satumetsäiseksi pehmeän sammalmaton, luppoisten kuusien ja hieman hämyisen valon ympäröimänä. Notkelmassa ylitetään pieni puro ja lähdetään jälleen kapuamaan ylöspäin Vuorilammen ja Sammakkolammen väliselle kallioalueelle. Jyrkkää nousua helpottamaan on asennettu köysi.

Reitillä ei ole tulipaikkaa tai muita retkeilyrakenteita, joten eväät kannattaa valmistella kotona ja varata lämmintä juotavaa termokseen. Vuorilammen kallio tarjoaa upean näköalapaikan evästauolle. Täällä kuluukin muutama tovi kahvia juoden ja jäätä kuunnellen.

Polku kulkee Vuorilammen reunalla sijaitsevan kallioalueen halki.
Vuorilammen jään laulu kaikui kauas.

Vuorilammen jälkeen poiketaan pois luonnonsuojelualueelta takaisin talousmetsään, laskeudutaan notkelmaan ja kiivetään jälleen ylemmäs isolle kanervan ja poronjäkälän peittämälle kallioiselle aukiolle. Poronjäkälämatto ja mukavasti lämmittävä aurinko kutsuvat kulkijaa kellahtamaan päivänokosille. Maaliskuun aurinko on kuitenkin petollinen; maa on edelleen jääkylmä. Tyydymme haistelemaan ilmaa naamat kohti aurinkoa ja kuonot kohti tuulta, koira ja minä.

Kasvavassa taimikossa näkee vielä kauas.
Poronjäkälän yksityiskohdat kertovat nimen alkuperästä.
Hirvilampi.

Vielä kerran laskeudutaan notkelman pohjalle ja noustaan sieltä pienen jyrkänteen päälle. Polku kulkee toisen luonnonsuojelualueen halki ja koukkaa Hirvilampea reunustavalle kalliolle.

Polun varrella voi havaita merkkejä monenlaisista kulkijoista. Hirvet ja metsot ovat jättäneet terveisensä ja äänessä ovat käpylinnut, tiaiset, korpit, hippiäiset ja monet kevään ensilaulajat. Lintujen äänitunnistusappi (BirdNET) toimii kohtalaisen hyvin, kun taustamelua on vähän. Kannattaa kokeilla!

Reitin viimeinen osuus kulkee tietä pitkin ja päätepiste tulee vastaan aivan liian nopeasti. Tuntuu kuin olisi ollut hetken jossakin aivan omassa maailmassaan. Voisiko tähän erämaakuplaan jäädä?

Polku on itsessään helppokulkuinen, mutta muutama erittäin jyrkkä nousu tekee reitistä kokonaisuudessaan keskivaikean. Kulkijan on syytä varustautua pitäväpohjaisilla kengillä. Reittiä kulkiessa on huomioitava, että se kulkee osittain luonnonsuojelualueilla, joilla jokamiehenoikeudet eivät päde kokonaisuudessaan. Kulkemisen tulee tapahtua vain merkittyä polkua pitkin. Reitillä saa helposti kulumaan kolmisen tuntia luontoa kuunnellen, eväitä nauttien ja fiilistellen.

Sijainti: N=6744955.500, E=519411.500 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.