Haaruksen retkeilyreitistö Kauhavalla johtaa kauniiden lampien rannoille

Haaruksen retkeilyreitistö on suht uusi, sillä sen kunnostus aloitettiin keväällä 2020 parantamalla ja uudelleen linjaamalla Ruskorannan kuntopolkuja. Reitistöön kuuluu useita eri pituisia retkeilyreittejä, joista tässä niiden yhdistelmän kertomus.

Korpinkierros 8 km

Vaativuus: Helppo

Taukopaikat: Lamminpoikasen tulentekopaikka reitin varrella noin puolessa välissä

Haaruksenportin pysäköintialue kartalla; Haaruksentie 394, Kauhava

Lisäinfoa: Haarus Trails kesäretkikartta

Reitit tällä reitistöllä ovat helppokulkuisia, eikä korkeuseroja ole juurikaan paljoa. Pisimpänä reittinä tämä Korpinkierros on kuitenkin suunnattu jo luonnossa kulkeneille sekä henkilöille, joilla on jonkinmoinen peruskunto. Reitistöllä on myös lapsille suunnattuja reittipituuksia, joista saa lisätietoa reitin lähtöpisteestä sekä tästä kartasta. Lähtöpisteessä on myös opastus- ja taukokatokset sekä käymälä.

Reitti on huolehdittu ja sitä ylläpidetään. Reitti on merkitty maalitäplin ja viitoin pitkin matkaa. Sille voi lähteä vaikkapa lenkkikengin ja ulkoiluasusteilla. Joissain kohdin saattaa olla hiukan märkääkin, joten suositukseni on kuitenkin asianmukaiset vaellusjalkineet. Reitin varrella on useita kirkasvetisiä lampia, johin voi kesäaikaan pulahtaa uimaan.

Haaruskangas on kuiva kangasmetsä Kauhavan erämaisemissa. Mikäli tuurit ovat kohdallaan, siellä voi kohdata metsäpeuran tai saukonkin.

Reitin varrella on jäämistönä monia historiallisia kohteita aina jääkaudesta tähän päivään. Haaruskankaan harju on muodostunut jääkaudella, ja harjun päällä on asuttu jo kivikaudella. Onpa alueella poltettu tervaa ja valmistettu kivihiiltäkin. Alueen lammet ovat syntyneet 1900-luvun hiekanotossa. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.