Komeat näkymät Kihdin selälle – Torsholma Brändön kunnassa Ahvenanmaalla

Torsholma on pieni taajama Brändön kunnassa. Kävelyreitillä tutustuu niin maalaismaisemiin kuin kallioharjanteelta avautuviin merinäkymiin. Reitin puolivälissä on näkötorni, josta voi ihailla Kihdin selkää – pisintä Ahvenanmaan ja mantereen välistä meriosuutta.

Torsholman polku Brändön kunnassa Ahvenanmaalla
Päivämäärä: 19.8.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 445
Reitin pituus: 3 km
Kohokohdat: Hieno kallioharjanne, jossa näkötorni ja taukopaikka. Kihdin selän maisemat.
Parkkipaikka: Päiväkoti Milanin pysäköintialue, Innanpåvägen. Tilaa noin 10 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Neljän hengen retkiseureemme oli Brändössä, Ahvenanmaalla. Takana oli aamuinen Jåsholmin retki, nyt jatkettiin matkaa kymmenisen kilometriä etelään, Torsholman kylään. Torsholmassa on myös satama, josta Ahvenanmaan saaristoliikenteen lautat liikennöivät kohti pääsaarta. Reilun parin tunnin päässä on Vårdön Hummelvik, josta pääsee yhdellä lossiylityksellä jo Maarianhaminaan asti.

Ajelimme hienoa pengertietä Torsholmaan, jossa jatkoimme kylän raittia Samnäsvägiä ja käännyimme Innanpåvägenille, josta löytyi sitten päiväkoti Milan ja sen parkkipaikka. Se oli lauantaina tyhjä, joten tilaa oli reippaasti. Parkkipaikan laidalla on opaste kohti näkötornia, jonne on noin kilometrin matka. Sanna-Mari Kuntun Ahvenanmaan retkeilyoppaassa Torsholman kävelyreitin kerrotaan toimivan ympyräreittinäkin ja siinä on mainittu, että opasteet toimivat hyvin kohti näkötornia, mutta toiseen suuntaan kulkeminen vaatii tarkkaavaisuutta. Mielestäni opasteet olivat aika hyvät, palataanpa niihin tässä kuvien ja tekstin myötä. Reitti on uskoakseni kuitenkin helpompi kulkea myötäpäivään ja lähteä tästä tornin opasteiden suuntaan.

Lähtöpisteen pieni kartta esittelee kuitenkin suunnan vain polkuja pitkin tornille. Kartasta oli hyötyä, sillä alkumatkan talot pihoineen on siihen merkitty hyvin – oli helppo seurata reittiä tämän opastuksen perusteella.

Steppailimme silti heti alkumatkalla muutaman askeleen väärään suuntaan, sillä ensimmäisessä risteyksessä ei tainnut olla opastetta ja suuntaa oli ehkä hieman vaikea päätellä. Ohje: alkumatkalla kuljetaan parisataa metriä melko suoraan. Tie näyttää päättyvän pihaan, mutta polku kurvaa juuri ennen autotallia 90 astetta oikealle.

Opaste ei näkynyt kovin kauas. Tornin suuntaan tolppaopasteita on paljon, mutta nyt täällä oli myös valkoisia nuolia toiseen suuntaan. Olisiko ne ehkä lisätty Ahvenanmaan retkeilyoppaan julkaisun jälkeen?

Polku pujottelee muutaman talon välistä kohti meren rantaa. Täällä kuljetaan jonkin matkaa pellon laitaa.

Leveä ja hyvin niitetty polku tuo rannan tuntumaan. Meri siintää jo hieman rantapuiden lomasta. Metsäosuuksia Torsholman polulla ei ole oikeastaan ollenkaan.

Nyt kurvataan kohti etelää ja lähdetään nousemaan kallioharjanteelle. Maisemaa voi alkaa ihastella jo ensimmäisen kallion päällä. Rannassa näkyy jonkinlainen laivan hylky, kauempana on lohenkasvatukseen käytettäviä kelluvia lohikasseja.

Kalliolla on valkoisia nuolia, jotka toimivat hyvin opasteina kohti näkötornia.

Tämäkin ihme – jostain nousi melkoinen ryhmä harmaahaikaroita. Ovat ehkä alkaneet kokoontua muuttomatkalle.

Näkötorni tulee näkyviin. Harjannetta pitkin on helppo kävellä kohti tornia – eksymään tässä ei pääse mitenkään.

Näkötorni on rakennettu tänne aiemmin paikalla sijainneen valvontatornin tienoille. Tornissa sijaitsevan ruotsinkielisen infon mukaan (jos oikein ymmärsin) paikkaa siirrettiin sen verran, että se olisi vain yhden maanomistajan tontilla – entinen sijainti oli kaiketi ollut juuri kahden eri omistajan rajalla. Rakennus on vuodelta 2013.

Tornista avautuu luonnollisesti komeat maisemat joka suuntaan. Itään ja kaakkoon katsellessa voi ihailla näkymiä kohti Kihdin selkää. Harmillisesti sää pysyi tänään harmaana pitkälle iltapäivään – ennusteita uhmaten. Tornin lähistöllä oli myös kaksi piknikpöytää. Pidimme evästauon tornivierailun jälkeen.

Tornista otettu kuva jotakuinkin suoraan etelään näyttää reitin jatkon – se kulkee hetken harjannetta pitkin ja laskeutuu sitten sen oikealla puolella olevan pellon laitaan portaita pitkin. Kallioon oli maalattu valkoisia nuolia kohti portaita.

Jatkoimme tauon jälkeen harjannetta pitkin. Portaat löytyivät helposti.

Portaiden jälkeen kävellään hetki hyvin samanlaisissa maisemissa kuin alkumatkalla – leveällä ja hyvin niitetyllä polulla.

Kunnes siirrytään asfalttitielle. Reitistä on tässä vaiheessa oikeastaan vasta puolet kävelty, joten toinen puolikas on asfalttia. Risteyksissä on siis sekä näkötorni-kyltti välimatkoineen että valkoinen nuoli osoittamassa suuntaa kohti parkkipaikkaa.

Asfalttitie oli täällä rauhallinen, vain pari autoa huristeli ohitsemme. Maalaismaisemissa oli ihan mukava käppäillä. Taisimme myös löytää taas jonkun meille uuden kasvin tien laidalta – olisiko se ollut peltosänkiö.

Viimeinen risteys, sitten parisataa metriä takaisin parkkipaikalle Innanpåvägeniä pitkin.

Kierros päättyi. Mittaus aika täsmälleen se kolme kilometriä, joka reitin pituudeksi oli ilmoitettu. Aikaa käytimme tunnin ja vartin. Tapasimme reitillä ainakin yhden kävelijän, hän tuli vastaamme puolivälin tienoilla.

Reitti on keskivaativa – kallio-osuudella pitää olla hetkittäin vähän tarkkana askeliensa kanssa, muuten täällä oli helppo kävellä. Nousu oli ihan kohtalainen, näkötorni lienee noin kolmisenkymmentä metriä merenpinnan yläpuolella.

Torsholman kävely sopii hyvin hieman yli tunnin välipalaksi vaikkapa Ahvenanmaan saaristossa ajellessa. Reittiä voi halutessaan vielä hieman lyhentää ja kävellä vain parkkipaikalta näkötornille ja takaisin. Kihdin selän maisemat palkitsevat kyllä kävelyn!

Sijainti: N=6705867.748, E=173068.150 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.356762, GEO:lon=21.069344

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Jåsholm
Jurmo

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Brändö onkin yksi niistu parista Ahvenanmaan kunnasta, jossa en ole vielä käynyt. Mukava olisi kuitenkin päästä käymään sielläkin. Hienolta näyttävää saaristoluontoa!

    Hyvä vinkki muuten tuo Ahvenanmaan retkeilyopas. Täytyykin laittaa opas muistiin seuraavaa matkaa varten.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.