Borgbergin näkötorni Houtskarissa on hieno maisemapaikka!

Houtskarista, läheltä Hyppeisin kylää, löytyy komea kallioinen linnavuori, jonka huipulla kohoaa tukeva näkötorni kauniissa saaristomaisemassa. Reitti vuoren huipulle on lyhyt, kyltin mukaan vain 50 metriä, mutta maisema ylhäältä on sitäkin palkitsevampi. Kohde on viitoitettu Houtskarin kirkonkylältä Hyppeisiin johtavan tien varrelta.

Kohde kartalla

Viitan kohdalla on tien toisella puolella pieni P-alue, johon auton voi jättää vierailun ajaksi. Tänne kannattaa poiketa myös vaikkapa Rengastietä pyöräillessä, sillä näkötornista avautuva maisema on kokemisen arvoinen ja antaa kivaa lintuperspektiiviä saariston maisemiin.

Jo tieltä käsin huomio kiinnittyy ensimmäiseksi Borgbergin hienoihin muotoihin. Ylhäällä monet männyt näyttävät kasvavan suoraan kivestä, ja siellä häämöttää myös luolamaisia synkkiä aukkoja.

Heti polun alussa on palanut alue, ja paikalla on kyltti, joka kertoo metsäpalon saaneen alkunsa tupakan tumpista. Ajattelemisen aihetta joillekin meistä! Tupakantumpit eivät kuulu luontoon tai maahan muutenkaan yhtään sen enempää kuin muutkaan roskat, puhumattakaan siitä, että ne ovat myös tulipaloriski.

Polku nousee määrätietoisesti kohti huippua, ja sitä saattelee kaide. Vaikka matka on lyhyt, ehditään sen aikana kulkea myös hienon pienen lippaluolan ohi.

Huipulla suloinen näkötorni kohoaa tuuliviireineen kaikkineen hyvin tukevana kallion laella. Torni ei ole kovin korkea, mutta sen korkeus riittää hyvin nousemaan puiden yläpuolelle niin, että maisema aukeaa esteettömänä kaikkiin ilmansuuntiin.

Ylhäällä kaiteeseen on merkitty ympäröiviä paikkakuntia etäisyyksineen. Esimerkiksi Kökar olisi linnuntietä vain 40 kilometrin päässä. Ympäröivä maisema muodostuu kallion kirjomasta metsästä ja saarten kirjomasta merestä. Oman visiittimme aikana suuri parvi kyyhkyjä lensi maiseman yli, tuoden siihen oman säväyksensä.

Houtskarissa käydessä suosittelen piipahtamaan myös Hyppeisin pienessä venesatamassa sekä toisaalta Houtskarin kirkolla. Kaunis, punainen puukirkko on vuodelta 1703. Houtskarin kirkonkylällä on myös käteviä palveluita matkailijalle, kuten pieni kauppa sekä ravintola Sybarit.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.