Reippaile Luukaarteen laavulle. Vehmerin luontotaival Kuopiossa.

Vehmerin luontotaival on noin neljän kilometrin mittainen reitti, joka kulkee osin teitä ja osin polkuja pitkin Vehmersalmen taajamasta Vänskänselän rannalle ja Luukaarteen laavulle. Reitti sisältää noin kilometrin mittaisen luontopolkuosuuden, jossa on luontotauluja mm. jääkauden jäljistä ja metsien monista eläimistä.

Vehmerin luontotaival Kuopiossa
Päivämäärä: 29.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 311
Reitin pituus: 4,3 km
Kohokohdat: Noin kilometrin mittainen rantaosuus luontopolkutauluineen, Luukaarteen laavu.
Parkkipaikka: Vehmersalmen hautausmaan laidassa, osoite Lempeläntie 18. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät (yksi hankala kohta, lisää tekstissä).
Varusteet/jalkineet: Reitti oli toukokuun lopussa hyvin käveltävissä, suurin osa hyväpohjaista polkua tai hiekkatietä. Uskoisin, että usein pärjää lenkkareilla.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Toukokuun lopun lomaviikkoa oli pari päivää jäljellä ja päätimme lähteä retkikaverin kanssa käväisemään Kuopiossa ja sen lähistön poluilla. Ehdolla oli viisi eri polkua Kuopion lähistöllä. Miten päädyttiin juuri Vehmersalmelle ensimmäisenä, taisi johtua lähinnä logistisista syistä – ja osaksi ehkä säästäkin. Sunnuntai-iltapäivälle sattui hieman haasteellinen sää rankkoine vesikuuroineen, mutta totesin sadetutkien perusteella, että noin klo 14-16 pitäisi Vehmersalmen kohdalla olla poutaa. Kuten olikin, sääennuste oli siltä osin ihan oikeassa.

Kuopion nettisivu kertoo reitin alkavan Vehmersalmen hautausmaan laidalta. Osasimme suunnistaa paikalle karttasovellusten perusteella ja oli helppoa huomata myös parkkipaikan laidalla oleva opaste. Löydät tietoa niin Vehmersalmen vehmaasta luonnosta kuin Suvasveden syvyydestäkin.

Luonnollisesti tässä on myös reittikartta. Kiertosuuntaa ei ole mainittu, mutta kartan alla olevassa tekstissä mainitaan rannan tuntumassa kulkevan luontopolkun päättyvän Luukaarteen laavulle, joka viittaisi siihen, että polku kuljetaan vastapäivään.

Hautausmaan ja kirkon välissä on myös selvä opaste kohti Luukaarteen laavua.

Ensimmäiset muutama sata metriä kuljetaan asfalttitietä pitkin. Reitti kääntyy heti ensimmäisestä risteyksestä oikealle ja rantaa kohti.

Reitin hankalin paikka on rantaan menevällä osuudella, jolla ei ole sen kummempia opasteita. Karttaa seuraamalla ymmärsimme kuitenkin reitin suuntaavan suoraan Rantarinne-nimiselle tielle, josta löytyy seuraava opaste.

Rantarinne-tiellä huomasimme ensimmäiset siniset maalimerkit puista. Tämän jälkeen niitä oli melkeinpä koko matkan ajan ja reittiä oli helppo seurata.

Noin kilometri kävelyä takana. Tie loppuu ja siirrytään polulle. Polun alkupäässä on opaste, Luukaarre 1,1 km. Samanlaisia puisia opasteita on tämän jälkeen reitillä tasaisin välein – eksymisen vaaraa ei juurikaan ole.

Sinisiä maalimerkkejä on riittävästi.

Kilometrin luontopolkuosuuden varrella on kymmenkunta luontopolkutaulua, joissa aiheina ovat mm. muurahaiset, kasvit, linnut ja sienet. Tässä taulussa kerrotaan jääkauden jäljistä. Taulu sijaitsee melko kookkaan siirtolohkareen kohdalla.

Vielä hienompia veden ja jään jättämiä jälkiä on tarjolla noin 300 metriä luontopolun alkamisen jälkeen. Polku laskeutuu jyrkkää Luuvuoren muinaisrantaa alas – onneksi portaita pitkin.

Muinaisranta on syntynyt noin 5000-6000 vuotta sitten, kun muinaisen Suur-Saimaan aallot ja jäät ovat muokanneet sen aikaista rantaa. Luuvuoren muinaisranta on 95-100 metriä merenpinnan yläpuolella.

Seuraava osuus kuljetaan lähellä Suvasveden rantaa. Halutessaan voi piipahtaa rannalla. Me marssimme kohti Luukaarretta ja evästaukoa.

Kävelyä hankaloitti hakkuu, joka oli tehty hieman ennen Luukaarteen laavua. Luontopolkua on käytetty myös metsäauton reittinä. Metsäkone on jättänyt hakkuujätteet polulle, jotta metsäkoneen reitti/polku pysyisi hieman paremmin kunnossa ja kuivempana. Siinä oli suhteellisen hankala kulkea – ja olipa osa sinisistä maalimerkeistäkin vähän kateissa, niitä löytyi maassa kaadetuissa puissa. Eksymisen vaaraa ei täälläkään kuitenkaan ollut.

Hieman yli kaksi kilometriä takana, saavuimme laavulle. Pääkuvassa laavun sijainti tulee hyvin esiin, se on aivan rannan tuntumassa. Pidimme hyvän mittaisen tauon.

Laavulta lähdetään pois ”infosienen” vierestä, tietä pitkin. Reilun sadan metrin päässä on myös parkkipaikka, joten laavu on saavutettavissa ihan helposti (lähes esteettömästi) sieltä käsin.

Tie kulkee aluksi metsässä ja saapuu pellon laitaan. Peltoaukeaman jälkeen vuorossa on komea koivikko.

Mäen päällä on viimeinen tienristeys ja loppumatka palaillaan pitkin Lempelänniementietä kohti Vehmersalmea ja parkkipaikkaa. Maisema on melko mukavaa ja viehättävää peltoineen, järvineen ja maalaistaloineen.

Palailimme hautausmaan parkkipaikalle. Kävelymatkaa kertyi mielestäni juuri ilmoitetut 4,3 km ja tänään käytimme siihen aikaa tunnin ja vartin. Emme tavanneet muita kävelijöitä.

Reitti on korkeuseroiltaan kohtuullisen helppo, vain muinaisrannan portaissa taisi olla korkeuseroa parisenkymmentä metriä. Hakkuujätteen ylityksen lisäksi muita hankalia kohtia ei myöskään ollut. Kesäiseksi kävelyreitiksi Vehmerin luontotaival oli aika mukava kokemus. Vaikka kuljetaan suurilta osin teitä pitkin, on liikenne vähäistä ja maisemat miellyttäviä!

Sijainti: N=6959351.002, E=552802.264 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.760611; GEO:lon=28.033599

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Niittylahden retkeilyreitti
Seinävuoren rotkolaakson kierto

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.