Mommolanjoen kuvankauniit maisemat Salon Kiskossa

Varsinais-Suomessa, Salon kaupungissa Kiskon alueella, sijaitsee tämä vähän tuntemattomampi, todella kaunis vesistö. Kohde löytyy Vilikkalantie 126:n ja Järvikulmantien risteysalueelta, läheltä Toijaa ja Kiskon kylän keskustaa.

Alueella sijaitsee Hirsijärven eteläosasta alkava Mommolanjoen pääpato, sekä noin 100 metriä alajuoksulle päin vanhan myllyn alue.

Paikalle on hyvät kulkuyhteydet, ja Järvikulmantien alussa ennen siltaa on muutamalle autolle sopivat tilat parkkeeraamiseen. Yläpadolle voi kävellä tienviertä noin 100 metriä, josta pääsee padon lähelle, ja sieltä pystyy jopa kavelemään padon yli kaiteilla suojatulla muurilla… No, lapsien kanssa saa olla tietenkin todella tarkkana.

Alajuoksulla olevan patoaltaan ympäri kulkee pieni polku kummaltakin puolelta, niiden kautta pääsee lähemmäksi. Keväisin vettä riittää todella mahtavasti kummallakin padolla, mutta näin syksyllä, kun kävin, pystyin kahlaamaan alamyllyn maisemissa saappaat jalassa kuvailemassa aluetta. Talvella paikka on myös mahtavan näköinen ainakin loppukeväällä, kun ilmat alkavat lämmetä, ja vesihöyry leijailee auringon säteissä upeasti.

Alueella asuu vakituista väestöä, mutta eivät kuitenkaan kohteen lähellä, joten ei ole pelkoa että häiritsisi heitä.

Kartta. Sijainti: N=6687312.658, E=302579.383 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.