Syksyinen metsäretki Bergvikin luontopolulla Salossa

Bergvikin kartano Hirsjärven rannalla Salossa on toiminut jo 1700-luvulla everstiluutnantti de la Motten virkakartanona. Nykyisin juhla- ja kokouskartanona toimivan rakennuksen pihasta voi startata myös luontopolulle. Polkuja on kaksi, lyhyempi on noin kolmisen kilometriä pitkä, pidempi hieman vajaat viisi kilometriä. Reitin varrella on laavu ja tulipaikka.

Bergvikin luontopolku Salossa
Päivämäärä: 13.10.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 283
Reitin pituus: 2,9 km
Kohokohdat: Valloittava koivikko reitin varrella, monipuoliset metsämaisemat
Parkkipaikka: Bergvikin toimintakeskuksen pihalla, Bergvikintie 100. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtalaiset
Varusteet/jalkineet: Muutama todella kurainen paikka, kannattaa valita vedenpitävää. Saappaat hyvä valinta.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Salon retken toinen reitti oli Bergvikin luontopolku. Aikataulusyistä päätin jo ajellessani, että kiertäisin vain lyhyemmän, noin kolmen kilometrin kierroksen. Tarjolla olisi myös hieman pidempi, vajaan viiden kilsan kierros. Reitin alkupiste on Bergvikin kartanon parkkipaikan luona. Se oli helppo löytää. Samoin oli helppo huomata luontopolun aloituspiste ja sen lähtösuunta, koska parkkipaikan vieressä oli opaste.

Postilaatikosta sai kaiken lisäksi napattua kartan mukaan. Yritin kuvata sitä jo lähtöpaikalla postilaatikon päällä, mutta tuuli pudotti sen aina maahan. Siitä syystä kuvasin sen hieman myöhemmin reitin varrella. Heti tässä vaiheessa voi kommentoida, että reitin varrelle merkityt infotaulut (I-kirjain) ja näköalapaikat (tähden mallinen merkki) jäivät kyllä jotakuinkin löytymättä. Palaamme siihen! Kävelisin siis punaisella merkityn lyhyemmän reitin.

Kartanon pihalta kävellään metsän laitaan kulttuurimaisemassa, hiekkatietä pitkin. Kolmisensataa metriä takana, ympyräreitti alkaa tämän pellonlaitaosuuden jälkeen.

Kiertosuuntaa ei ole määritelty. Päätin kiertää ympyräreitin vastapäivään, se kun tuntuu olevan se yleisempi kiertosuunta poluilla. Kierros alkaa sekametsässä – punaiset maalimerkinnät opastavat eteenpäin. Polkua oli melko helppoa seurata koko matkan ajan, maalimerkintöjä oli riittävästi.

Jonna Saari oli kirjoittanut samasta luontopolusta jutun Retkipaikkaan viime keväänä. Hän kehui tätä noin puolen kilometrin kohdalla olevan koivikon kauneutta – ja minä jatkan samasta aiheesta. Harvinaisen sievä koivikko, voin vain kuvitella, miten hienoa täällä on kuljeskella vaikkapa keväisenä aamuna.

Luontopolun esittelyssä Salon kaupungin nettisivuilla mainitaan, että Bergvikin metsiä hoidetaan Lounais-Suomen Metsäkeskuksen tekemän suunnitelman mukaan. Se näkyy reitillä useassa kohdassa. Heti koivikon jälkeen kävellään pitkä pätkä hakkuuaukean laidalla. Reittimerkinnät ovat kuitenkin hyvin näkyvissä.

Samoilla tienoilla oli myös ensimmäinen infotaulu. Reitin varrella oli parikin taulua, mutta missä info?

Välillä reittimerkintöjä oli tuplasti – puissa oli sekä punaista että keltaista väriä. En piipahtanut tutkimassa, oliko pidempi reitti mahdollisesti merkitty keltaisella.

Reitti kulki miltei kilometrin matkan Norsjoenmäellä. Noin puolentoista kilometrin kohdalla laskeudutaan sitten tiheän männikön keskellä jyrkästi alas.

Laakson pohjalla on luontopolku-kyltti. Kartassa tähän kohtaan oli laitettu i-kirjain, viittaako se tähän luontopolkuopasteeseen. Vai pitäisikö täällä olla jokin muu infotaulu?

Heti laakson jälkeen tullaan risteykseen, jossa pitkä ja lyhyt luontopolku eroavat toisistaan. Laavu on pitkän reitin varrella, mutta näkyy selvästi risteykseenkin. Huomasin siellä olevan porukkaa, joten jätin laavulla käynnin väliin ja jatkoin matkaa pitkin lyhyempää reittiä.

Nyt reitti laskeutuu hauskaan satumetsämäiseen kuusikkoon.

Täältä löytyi reitin ensimmäinen kunnossa oleva infotaulu. Sen aiheena on kuusi. Lisäksi infotauluun on painettu Raamatun jae.

Seuraava osuus (tasaisessa maastossa, joka saattoi olla esim. muinaista pellonpohjaa) oli kosteaa ja kuraista. Erään ojan ylityksessä astuin hieman vinossa olevalle lankkusillalle, joka oli hieman kallellaan. Jalka luisti ja olin suistua ojaan. Täällä piti hieman varoa askeleitaan, mutta matka sujui kuitenkin ihan mukavasti, ilman kaatumisia!

Vielä yksi nousu kalliolle. Reitille oli merkitty kolme näköalapaikkaa, joista tämä oli viimeinen. Kalliolta näki vain lähimpien puiden latvat, liekö maisemat kasvaneet umpeen vuosien saatossa.

Luontopolkumies tutkii karttaa reitin loppupuolella.

Viimeiset metrit ympyräreitillä kuljetaan kivimuurin laitaa pitkin. Hiekkatie on jo näkyvissä.

Ympyräreitti päättyi. Palasin vielä parkkipaikalle ja napsautin mittauslaitteet kiinni. Matkaa kertyi minun kelloni mukaan hieman alle 3 kilometriä ja aikaa käytin noin tunnin. En pitänyt evästaukoa. Reitillä ei ollut muita retkeilijöitä, tosin laavulla oli tosiaan ainakin muutaman hengen porukka tulien äärellä.

Reitti ei ollut mitenkään erikoisen vaativa. Korkeuseroa on kolmisenkymmentä metriä, nousut ja laskut eivät ole myöskään liian jyrkkiä. Liukkautta ja kuraa oli ainakin tähän vuodenaikaan jonkin verran. Polku näkyy kohtuuhyvin koko matkan ajan, tosin voi helposti päätellä, että kävijämäärät ovat täällä melko maltillisia.

Kävely oli oikein mukava. Harmillista, että kylteissä on parantamisen varaa – täällä voisi varmasti kertoa enemmänkin paikan historiasta ja paikallisista luontoon liittyvistä asioista. Pistän palautetta!

Sijainti: N=6695164.406, E=302225.419 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.350944184, GEO:lon=23.418534353

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Aneriojärven luontopolku
Hyyppärän luontopolku Salossa
Varikattilankierros Salossa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.