Käypä katsastamassa ryssänuuni ja pirunpelto Varikattilankierroksella Salossa!

Varikattilanmäki sijaitsee noin kymmenen kilometriä Salon eteläpuolella. Mäellä kulkee muutaman kilometrin kävelyreitti, jonka varrella voi ihailla mm. hehtaarin kokoista pirunpeltoa sekä muinaismuistolain suojelemaa ryssänuunia. Reitille pääsee helposti Lehmirannan lomakeskuksen parkkipaikalta.

Varikattilankierros Salossa
Päivämäärä: 24.9.2023
Luontopolkumiehen reittinumero: 456
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Korkea Varikattilanmäki maisemineen, pirunpeltoineen ja ryssänuuneineen.
Parkkipaikka: Lehmirannan lomakeskus, Lehmirannantie 12, Salo. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Kuivahko reitti, ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Marttila-Paimio-Salo -kierrokseni oli loppupuolella. Päätin ottaa päivän viimeiseksi kävelyksi Varikattilankierroksen, josta tiesin melko vähän. Aloituspaikan sentään tiesin. Se oli Lehmirannan lomakeskus, jonka löysin helposti. Hiljaiselta näytti, laajalla parkkipaikalla taisi olla pari autoa. Selvitin jälkeenpäin, että lomakeskus on toki auki ympärivuotisesti, mutta minun käyntiini osui suunniteltu taukopäivä. Kurkkasin Lehmirannan opastaulun parkkipaikan ja hotellirakennusten välistä ja totesin luontopolun alkavan parkkipaikan itälaidalta. Kävelin sinne ja katselin vuorostani siinä olevaa opastetta. Varikattilankierrosta ei ole tähänkään karttaan merkitty, mutta tiesin sen alkavan liikuntareitin varrelta. Tästä siis kohti itää tai koillista.

Liikuntareitti on pururatamainen. Lomakeskuksen pihasta noustaan melko jyrkkä mäki ja tullaan 150 metrin kohdalla Lehmirannantien laitaan. Tässäkin olisi parille autolle tilaa, jos haluaisi lyhentää kävelyä tai välttää keskuksen pihaan ajamista. Vajaan kolmen kilometrin valaistua liikuntareittiä kutsutaan näemmä Eeron poluksi.

Seuraavat viitisensataa metriä kuljetaan siis Eeron polkua pitkin. Tarjolla on yhä pientä loivaa nousua.

Eeron polku muuttuu ympyräreitiksi. Risteyksessä on kyltti, joka kertoo Artun luonnonsuojelualueesta. Se on yksi eteläisen Suomen laajimmista yksityisistä luonnonsuojelualueista. Siihen kuuluu kallioalueita, lehtoja ja korpimaisia puronvarsia.

Ympyräreittiä kuljetaan vain parikymmentä metriä myötäpäivään. Nyt nuoli osoittaa Varikattilankierroksen alkavan tästä vasemmalle.

Viittaan on laitettu kiinni myös tuloste, jossa on jonkinlainen reittikartta sekä pari faktaa: reitin pituus noin 1,7 km ja se on merkitty oranssein kuitunauhoin. Varikattilankierros koostuu janareitistä, joka nousee Varikattilanmäelle ja siellä kierrettävästä vajaan kilometrin kierroksesta.

Nyt ollaan siis virallisestikin Varikattilankierroksella. Kuitunauhoilla merkattu polku näkyy kohtalaisen hyvin, vaikka alkumatkalla on ilmeisesti tehty metsänharvennusta ja metsässä risteilee myös metsäkoneen jälkiä.

Kilometri kävelyä takana. Täällä on reitin paras taukopaikka kotalaavuine ja tulipaikkoineen. Laavulla oli kuitenkin huomautus ”yksityisalueesta” ja se on todennäköisesti Lehmijärven lomakeskuksen käytössä. Uskaltauduin istahtamaan tähän hetkeksi paluumatkalla.

Hetken päästä alkaa nousu Varikattilanmäelle.

Rinteessä on Varikattilanmäen luonnonsuojelualueesta kertova taulu. Tarkoituksena on suojella kallioaluetta ja sitä ympäröivää kangasmetsää.

Mäen laella kulkeva ympyräreitti kierretään nuolien mukaan vastapäivään.

Kierroksen alku kuljetaan mäntyjä kasvavalla kallioisella kankaalla.

Olisikohan tämä mattokuusi eli laakakuusi? Sekin olisi voinut ansaita oman infotaulunsa.

Sitten tullaan pirunpellon laitaan. Sen kerrotaan olevan noin hehtaarin kokoinen. Ikää sillä lienee 10 000 vuotta eli syntymä ajoittuu jääkauden jälkeiseen Ancylusjärven aikaan.

Pirunpellolla saa käydä, mutta kiviä ei tule siirtää.

Reitti kiertää pirunpellon. Sen pohjoispuolella, tunnelmallisessa kuusikossa, on myös toinen nähtävyys eli ryssänuuni. Sen historia sijoittuu puolestaan 1700-luvulle, jolloin venäläiset kaleerilaivastot tekivät uuneja reittiensä varrelle. Uunissa on valmistettu leipää ja kuivatettu kalaa. Jotkut uunit saattavat olla myös paikallisten asukkaiden tekemiä.

Reitti palaa vielä toisen kerran aivan pirunpellon laitaan, sen länsipuolelle. Polku kulkee jopa pirunpellon reunan läpi, sitten se kurvaa lounaaseen ja avokalliolle, josta on rajoitettu näkymä Lehmijärvelle.

Ympyräkierros päättyy pian tämän avokallion jälkeen. Laskeudutaan takaisin kotalaavun tietämille, jossa on muuten reitin ainoa lyhyt pitkospuuosuus. Laavun vieressä rinteessä bongasin jokusen suppilovahveron ja pysähdyin niitä hetkeksi poimimaan. Ja kuten taisin jo mainita, istahdin sitten vielä hetkeksi kahville laavun penkille.

Tämän jälkeen kävelin takaisin ”pururadalle” ja sitä pitkin Lehmirantaan. Kierroksen pituudeksi Lehmirannasta alkaen mittasin noin 3,5 km. Käytin aikaa puolitoista tuntia. Muutaman muunkin retkeilijän näin – he lähtivät ympyräreitille, juuri kun minä sitä lopettelin. Muuten oli kovin rauhallista.

Reitti on keskivaativa. Korkeuseroa on yli 40 metriä ja joissain kohdissa (pirunpellon tietämillä) myös kivikkoinen. Varikattilankierros oli mielestäni oikein mukava reitti. Pieni kylttien ja opasteiden päivitys voisi olla paikallaan, muuten kaikki OK ja suositeltavissa!

Sijainti: N=6691060.467, E=283687.300 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.298366, GEO:lon=23.085170

Voit seurata retkitunnelmiani myös Facebookissa
ja Instagramissa: @luontopolkumies 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Nenustan kierros
Totin luontopolku
Halikonlahden esteetön polku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Tuo pirunpelto oli tämän perusteella koko reitin kiinnostavinta antia. Niitä taitaa tuolla seudulla olla useampiakin, kun ainakin Teijon kansallispuistossa muistan olleen komean pirunpellon. Olisiko sen osalta ollut niin, että sinne ei saanut jostain syystä mennä kävelemään toisin kuin useampaan muuhun vastaavaan paikkaan.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.