Tassuttelu jyrkkiä harjuja pitkin Lastujärven luontopolulla, Joensuussa.

Lastujärven luontopolku sijaitsee Tuupovaaran taajaman läheisyydessä. Se kulkee suureksi osaksi metsäisessä harjumaisemassa ja käy välillä Lastujärven rannalla. Reitin varrella on myös Pitkäniemen tulipaikka. Se sijaitsee hienolla paikalla, kapean niemen kärjessä.

Lastujärven luontopolku Joensuussa
Päivämäärä: 14.8.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 252
Reitin pituus: 3,5 km
Kohokohdat: Harjujen laella kävely, Lastujärven rantamaisemat
Parkkipaikka: Tuupovaaran liikuntahallin parkkipaikka, Kankaalantie 6, Joensuu. Reilusti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Jonkin verran heinikkoa, joten pitkät lahkeet tarpeen – samoin sadesään jälkeen vedenpitävät jalkineet. Muuten reitti on kuivaa harjumaastoa.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Joensuun retkipäivä, osa kaksi. Olin käynyt jo Hiidenvaaran luontopolulla aamutuimaan ja päätin vielä tutustua Lastujärven luontopolkuun aamupäivän aikana. Ajelin parinkymmenen kilometrin matkan Tuupovaaraan ja löysin helposti liikuntahallin parkkipaikan. Joensuun nettisivuilla kerrotaan luontopolun alkavan hallin takaa – ja tosiaan, huomasin jonkinlaisen infotaulun hallin vasemmalta puolelta eli itäpäädystä.

Tarkempi kuva kartasta. Luontopolulla on muutaman sadan metrin janareitti ja sen jälkeen noin kolmen kilometrin ympyräreitti. Kiertosuuntaa ei karttaan ole merkitty.

Reitti alkaa siis urheiluhallin takaa. Alkumatkan janareitti on leveä ja hyvin niitetty väylä. Reitti on merkitty oranssein maalimerkin, kuvassa merkki näkyy haavan rungossa. Muut oranssit ”merkinnät” kuvassa ovat pihlajanmarjoja – ne näyttivät paikoin aivan saman värisiltä kuin reittimerkinnät.

Janareitin jälkeen polku kapenee ja on paikoin heinikkoinen. Risteyskohdassa merkinnät näkyivät paljon paremmin myötäpäivään menevälle polulle, joten valitsin sen suunnan. Myöhemmin kyllä totesin, että reittimerkinnät on selvästi tehty molempiin suuntiin, mutta risteyskohdassa vastapäivään menevän reitin ensimmäinen merkintä on haalistunut ja melko kaukana.

Reitti laskeutuu Lastujärven rantamaisemiin noin 800 metrin kävelyn jälkeen. Täällä kuljetaan jonkin matkaa ihan rannan tuntumassa, mutta melko korkean harjun laella.

Harjut ovat täällä jyrkkäreunaisia. Heti ensimmäinen laskeutuminen harjulta rantaan oli todella jyrkkä, piti varoa askeliaan. Rannan tuntumassa on tehtävä ratkaisu, jatkaako suoraan vai kurvata Pitkäniemeen. Teksti näkyy heikohkosti, opasteessa lukee siis ”Nuotiopaikka 100 m”. Siellä kannattaa kyllä piipahtaa!

Nuotiopaikalle on lähtöpaikalta noin kilometri ja se on hienolla paikalla Pitkäniemen kärjen tuntumassa. Täällä tapasin kaksi retkeilijää ja koiran.

Tulipaikalta on vielä muutaman kymmenen metriä kapean Pitkäniemen kärkeen. Käväisin sielläkin ottamassa pari kuvaa.

En jäänyt tauolle nuotiopaikalle vaan jatkoin matkaa. Pitkäniemen kärjestä harju alkaa taas nousta korkeammalle.

Lastujärvi pilkistelee puiden lomasta melkeinpä seuraavan kilometrin matkan. Harju on edelleen jyrkkä ja korkeahko, suurimmaksi osaksi kävellään ihan sen laella. Noin kahden kilometrin kävelyn kohdalla harjulla on kaksi penkkiä (vanhempi ja uudempi). Nyt istahdin kahvitauolle.

Heti penkkien jälkeen ollaan reitin pohjoisimmassa kohdassa. Nyt polku siirtyy hetkeksi hiekkatielle ja lähdetään takaisin etelää kohti.

Oranssia ja oranssia. Maalimerkintöjen ja muutaman risteyksissä olleen ”luontopolku”-kyltin lisäksi täällä ei ole muita infotauluja.

Hiekkatieosuuden jälkeen palataan taas tähän valoisaan mutta heinikkoiseen metsään – samantyyppiseen kuin alkumetreillä.

Hieman ennen ympyräreitin loppumista polun varrella on pari puusta veistettyä eläintä. Tässä komea metso.

Ympyräkierros päättyi. Palasin viimeiset parisataa metriä takaisin urheiluhallin luokse. Mittauslaite näytti matkaksi hieman yli 3,5 kilometriä – se sisälsi käynnin Pitkäniemen päässä. Aikaa käytin vain vajaan tunnin. Yritin pitää hyvää vauhtia, sillä iltapäiväksi oli ennustettu sateita. Naurahdin, kun autoa käynnistäessäni radion aikamerkki piippasi juuri kello 12, olin suoriutunut kahdesta reitistä aamupäivän aikana kuten suunnittelinkin. Tällä reitillä tapasin siis kaksi muuta kävelijää (ja koiran). Korkeuserot ovat kohtalaisia – rannassa ollaan noin 40 metriä alempana kuin lähtöpaikalla ja muutama harjunousu ja -lasku olivat melko jyrkkiä.

Reitti oli mielestäni oikein miellyttävä – harjuilla oli taas kerran miellyttävää kävellä ja järvimaisemat miellyttivät silmää. Lastujärven luontopolkua voi suositella reilun tunnin retkikohteeksi kauniin järvi- ja harjuluonnon tuntumassa!

Sijainti: N=6933949.873, E=686103.748 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=62.48964120, GEO:lon=30.61207330

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Hiidenvaaran luontopolku
Vekaruksen luontopolku
Oskolan luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.