Jämin harjualueen ihmeelliset lähteet: Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde

Hiekka ja vesi pulppuavat lähteen pohjasta lukuisista eri kokoisista ja eri värisistä silmäkkeistä. Näky on yhtä ihmeellinen ja lumoava kuin nuotion liekit tai rantaan käyvät aallot. Jämin kaksi lähdettä: Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde, ovat niin kiehtovia että niitä kannattaa lähteä katsomaan vähän kauempaakin. Kuvaan, tai edes videolle, ei pysty täysin vangitsemaan alati muutoksessa olevia veden pyörteitä eikä lähteiden ympärillä leijuvaa tunnelmaa.

Reitin pituus 0,1–0,7 km

Helppo reitti/vaativa esteetön reitti

Kohde kartalla

Parkkipaikan infotaulu kertoo näiden lähteiden olevan Suomen hienoimmat allikkolähteet. Allikkolähteissä vesi purkautuu ensin vesialtaaseen, jatkaen siitä matkaansa eteenpäin lähteestä laskevaa puroa pitkin.

Molemmille lähteille johtaa lyhyt esteetön (vaativa) reitti. Parkkipaikalta Uhrilähteelle on matkaa vain 100 metriä ja Kylmänmyllynlähteelle 200 metriä. Molempien lähteiden luokse on myös rakennettu katselulava, josta käsin vesipyörteitä on helppo ihailla.

Varsinaisen reitin lisäksi lähteeltä toiselle kulkee pieni polku, joka seurailee lähteistä laskevia puroja. Tämä reitti kannattaa ehdottomasti valita, mikäli esteettömälle kulkutielle ei ole tarvetta. Polulle ei ole viittaa, mutta se erottuu maastossa selvästi ja on ilmeisesti osa vanhaa reittiä, jota ei enää ylläpidetä. Kulkijaa johdattavat keltaiset täplät puissa.

Ensimmäistä kertaa nämä lähteet saivat minut pauloihinsa lapsena ja ihan samalla tavalla ne lumoavat minut edelleen. Tällä kertaa olen tuonut paikalle omat lapseni, jotka juoksevat lähteen reunaa ihmeellisiä pyörteitä osoittaen.

”Äiti, mihin kivi joutuu kun sen heittää lähteeseen?”, kysyy nuorempi lapseni. Kerron, että Uhrilähteeseen on ollut tapana heittää kivien sijaan kolikoita, uhriropoja, ja toivoa parannusta erityisesti silmäsairauksiin. Yhdessä mietimme, kuinka iso kasa rahoja lähteen pohjassa oikein onkaan.

Kylmänmyllynlähde

Kauneus on katsojan silmässä. Uhrilähde mainitaan usein näistä kahdesta lähteestä hienommaksi. Itse jään pidemmäksi aikaa ihailemaan Kylmänmyllynlähdettä. Sen lukuisia eri kokoisia ja eri värisiä lähteensilmiä sekä puroa, joka lähteestä laskee. Puron varressa tunnen olevani kuin viidakossa, ihan eri maailmassa kuin mitä ympäröivät pellot ja metsät antavat ymmärtää.

Kylmänmyllynlähteen puro

Lähteet pysyvät sulana myös talvella, joten tämä on hieno retkikohde ympäri vuoden.

Voit seurata perheemme retkihetkiä myös Muurahaisten poluilla -lapsiperheen retkeilyblogissani ja Instagramissa @muurahaistenpoluilla.

Lue lisää Jämin ja Hämeenkankaan harjuluonnosta:

Hämeenkankaan humiseva harju

Harjuluontopolku Jämijärvellä

Telttayö Hämeenkankaalla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.