Arasalon linnavuori Ikaalisissa herättää mielikuvituksen

Kesälukemistooni kuului Kari Kangasharjun Virtojen valtiaat -kirja, jossa tarinan miljöönä esiintyi Arasalon Linnavuori. Kirjan viimeisiltä sivuilta selvisi, että paikka on oikeasti olemassa ja vieläpä ihan lähellä! Vain vähän lisäselvitystä ja innostuin, sillä Arasalo sijaitsee Ikaalisten Iso-Röyhiössä. Kauniina syysaamuna pakkasin kameran mukaan ja lähdin kaverin kanssa katsomaan.

Paikan löytää osoitteella Arasalontie, Ikaalinen. Varsinaista osoitusta parkkipaikasta ei ole, ja sateiden jälkeen tienpielet olivat aika pehmeitä. Päädyimme jättämään auton leveään risteyskohtaan sivuun, jolloin ohitsemme mahtui kulkemaan.

Opaskylttejä oli muutama jo autotien varressa ja polun lähtöpisteessä. Kertoman mukaan Arasalo on ollut ennen saari, kun vesi on ollut korkeammalla. Tämän voi hyvin uskoa, kun katselee maisemia ja tarkastelee paikan muotoa kartasta.

Historiaakin paikalla on, sinne on piilouduttu turvaan ulkopuolisia uhkia. 1900-luvun alussa Muinaistieteellisissä tutkimuksissa löytyi pääasiassa kivikauteen viittaavia löytöjä. Myöhemmin löytyi myös rautainen viikinkiaikainen sotakirves. Vuonna 1966 alue on rauhoitettu, eikä sinne saa leiriytyä.

Märät lehdet tekivät polusta liukkaan, ja paikoin polkua oli vaikea havaita. Sulanmaan aikaan polku on kuitenkin kulkukelpoista.

Mielikuvitus liikehti aika villisti, kun kaverin kanssa mietimme, millaista elämä on Arasalossa ollut. Silloin tuhansia vuosia sitten. Laskeuduimme jyrkkää kalliorinnettä alas rantaan, rinne oli liukas ja vaikeakulkuinen muutoinkin. Jonkinsortin polkua siihen oli tamppaantunut, joku muukin utelias mennyt rantaa katsomaan. Ranta olikin aika tasaista ja hiekkaista. Kallion kipuaminen ylös olikin oma urakkansa.

Paikka oli kaunis ja mielenkiintoinen löytö. Kannattaa piipahtaa hengähdystauolla arjesta, mikäli kuljeskelee Luhalahden suunnalla.

Kartta Sijainti: N=6854394.057, E=299179.989 (ETRS-TM35FIN)

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

2 replies
  1. Tommi A. Ala-Helle
    Tommi A. Ala-Helle says:

    Arasalo ja sen läheisyydessä oleva Iso-Röyhiön Alaskylän ryhmäkylä – johon ei isojako vaikuttanut – on upeaa ja historiallista seutua. Arasaloon liittyy myös vanhan kansan tarina Arasalon jättiläisestä, joka vartioi rajojaan ja kerrotaan hänen heittäneen viereisessä Linnasaaressa sijaitsevan valtavan kallion siihen.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.